Svetkovina Gospe Brze Pomoći: „Mi želimo na Marijinu primjeru graditi i snažiti iskustvo svoga poziva“ |
Đakovačko-osječka nadbiskupija

Svetkovina Gospe Brze Pomoći: „Mi želimo na Marijinu primjeru graditi i snažiti iskustvo svoga poziva“ |


SLAVONSKI BROD (TU) – Svetkovina Gospe Brze Pomoći proslavljena je u ponedjeljak, 8. siječnja 2024., u istoimenom svetištu i Župi Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu. Središnje euharistijsko slavlje predvodio je mons. Ivan Ćurić, pomoćni biskup đakovačko-osječki. Uz domaćeg župnika Anđelka Cindoria suslavilo je desetak svećenika  i redovnika koji su rodom s područja Slavonskog Broda.

Pojašnjavajući u prigodnoj homiliji gdje smo zapravo pozvani tražiti Boga, gdje to trebamo prepoznavati njegovu nazočnost, kada mu se trebamo odazvati i kako mu služiti biskup Ćurić je naglasio kako s Kristom u promisli Božje ljubavi i snagom njegova Duha rođenim od Djevice Marije, odgovor je snažno usmjeren prema nama, prema našem zemaljskom životnom putu u kojem se Bog htio nastaniti  i postati vidljiv i po našem svjedočanstvu vjere i zajedništva s Njim.

„Nadahnjujući nam je Marijin korak i njezina riječ koja naše korake, sasvim jednostavno i neposredno, upućuje Kristu – Što god vam rekne učinite… Na jednostavan i zadivljujući način se pokazuje kako je plodan dijalog s Kristom, kako nas osnažuje susret s Njim, i kad nas jača za dijalog i susret s bližnjima da možemo razumjeti i prihvaćati istinu i rasvijetliti vlastitu životnu stvarnost primjerom i riječju Isusa Krista kada Evanđelje i za mene postaje Radosna vijest…“  rekao je uz ostalo biskup Ćurić.

Posebno je zahvalio Bogu posvećenim osobama – svećenicima redovnicima i redovnicama koji su s područja Slavonskog Broda, kojih inače ima 40-ak, od kojih je desetak na njegovu inicijativu došlo u svetište i sudjelovalo na tom slavlju te tako pokazalo svoju privrženost i zahvalu Gospi na čijem se primjeru, kako je rekao, nadahnjuje iskustvo njihova duhovnog poziva.

„Mi želimo na Marijinu primjeru graditi i snažiti iskustvo svoga  poziva. U iskustvu naše vjere i poziva znaju se izmjenjivati doživljaji zanosa, ali i hladnoće u vjeri. Svima nam je smjestiti se uz Isusa u krilu i poslanju Crkve, po Marijinu uzoru imajući uvijek na umu jasan odgovor na pitanje – Tko je glavni protagonist i vjere i poziva?, kako nas na to potiče papa Franjo kad Crkvu našeg, današnjega vremena i to na putu sinodske obnove on želi podsjetiti da u djelu evangelizacije i sveukupnog poslanja Crkve je glavni protagonist Krist koji nas je svojom Pashom sve otkupio i snaga njegova Duha. Što god proživljavali ta naša upućenost na Kristovo djelo spasenja postaje glavni, temeljni, najširi i najplodniji dio snage naše vjere i našega poziva. Pogledajmo u baštinu i svoga naroda i ovoga našeg brodskog zavičaja, zagledani u primjer sina ovoga grada, sluge Božjega nadbiskupa Josipa Stadlera, koji je ono biblijsko geslo „U tebe se, Gospodine, uzdam“, koje ja tako snažno svjetlilo bl. Alojziju Stepincu, preveo u marijanskom duhu „U tebe sam se, Gospo, pouzdao, i nikada se neću posramiti. U služenju nam je Marija nedostiživi primjer, primjer kako sjediniti molitvu i djelovanje (…) Imajmo Marijine ruke i njezino srce, otvoreno i prema Bogu i prema svakom čovjeku.“

Slavlje je pjevanjem animirao veliki župni zbor predvođen s. Ksenijom Leko, uršulinkom. Unatoč niskim temperaturama mnogobrojni su vjernici sudjelovali na tom kao i na ostalim misnim slavljima koja su predvodili: župni vikar Bernarda Prelčec, župnik Anđelko Cindori, Ivan Jurić župnik u Osijeku 6, koji je došao sa svojim zborom i župljanima, dok je zadnju večernju misu predvodio Tomislav Benaković župnik u Osijeku 7, koji je također došao sa svojim zborom i župljanima.

Svetkovini je prethodila trodnevna duhovna priprava, koju su od petka 5. do nedjelje 7. siječnja predvodili salezijanci don Tihomir Šutalo i don Mislav Alerić. B. Lukačević

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

U Trnjanima održana duhovna obnova

Katoličke vijesti

Žive jaslice uprizorene u Gundincima |

Katoličke vijesti

Korizmeni koncert Ansambla Lado |

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti