Sveti trn: U Glastonburyju u Engleskoj svake godine za Božić cvate posebno stablo gloga
Europa

Sveti trn: U Glastonburyju u Engleskoj svake godine za Božić cvate posebno stablo gloga

Osoblje CNA, 26. prosinca 2023. / 07:00

Katoličko slavlje Božića govori o Božjem ulasku u naš grešni svijet — teološkoj istini koja se ponekad simbolizira, u raznim oblicima umjetnosti, cvjetanjem cvijeta u snježnu zimu. Nevjerojatno lijepa božićna pjesma “Gle, kako je ruža cvjetala” lijepo bilježi ovu teološku stvarnost.

Ali što ako je umjesto ruže to bio trn?

Engleski grad Glastonbury, drevno naselje danas prvenstveno poznato po bučnom godišnjem glazbenom festivalu, ali i po povezanosti s poganstvom, također je dom posebnog stabla — gloga koji cvjeta svakog Božića i ponovno u svibnju.

Ovo je značajno jer većina glogova cvjeta samo jednom godišnje i općenito ne zimi. Stoljećima prepoznat kao kršćanski simbol, poznat je kao Sveti trn.

Drvo Glastonbury Thorn 2007. Zasluge: Sven Jakubith/Shutterstock
Drvo Glastonbury Thorn 2007. Zasluge: Sven Jakubith/Shutterstock

Sveti trn kolektivno se odnosi na posebnu sortu gloga koja raste ui oko Glastonburyja, ali i na legendarno, izvorno drvo, za koje se kaže da je izniklo iz drvenog štapa Sveti Josip iz Arimateje.

Josip je bio židovski član vijeća koji je ponudio vlastitu grobnicu kao počivalište za Isusovo tijelo nakon njegovog raspeća, a brojne legende govore da je posjetio Glastonbury. Pitanje je li Joseph ikada stvarno kročio u Englesku pitanje je neke rasprave – povijesni izvještaji o njegovom posjetu pojavili su se tek stoljećima nakon vremena kada je Joseph živio.

Ipak, legenda govori o svetosti vezanoj uz to područje. U jednom trenutku Glastonbury je bio dom jedne od rijetkih crkava na svijetu posvećenih Mariji. Kasnije je tu bio samostan od sedmog stoljeća do represije Henrika VIII. Čini se da se prvi put spominje da Sveti trn cvjeta u vrijeme Božića 1535. godine, usred Henryjeva ugnjetavanja. Tijekom godina, popularna privrženost trnu padala je u nemilost, doživjevši neku vrstu renesanse tijekom viktorijanskog doba.

Sveti Trn također ima kraljevske veze. Svakog 8. prosinca, po tradiciji staroj gotovo stoljeće, uzima se grančica svetog trna s primjerak koji raste u crkvenom dvorištu u Glastonburyju i poslan u Buckinghamsku palaču, gdje krasi božićni stol monarha.

Stablo običnog gloga.  Zasluge: Wikimedia/Javno vlasništvo
Stablo običnog gloga. Zasluge: Wikimedia/Javno vlasništvo

Godine 2010. skupina nepoznatih vandala odrezala je udove najpoznatijem Svetom trnu, usamljeno stablo na istaknutom brežuljku s pogledom na grad. Nikad nije utvrđeno je li to bio besmisleni vandalizam ili napad koji je počinio jedan od brojnih poganskih stanovnika ili posjetitelja grada.

“Bezumni vandali koji su srušili ovo stablo pogodili su u srce kršćanstva. Ima vrlo poseban značaj u cijelom svijetu, a tisuće slijede Josipove stope [of] Arimathea, dolazim posebno to vidjeti,” Katherine Gorbing, tadašnja direktorica Opatija Glastonburyrekao je tada za The Guardian.

Iako je tragično, vrijedno je napomenuti da vandalizirano stablo nije ono koje je navodno posadio Josip iz Arimateje — to je stablo uništeno tijekom meteža Engleskog građanskog rata, oko godine 1653., jer se smatralo “popovskim” — tj. , katolik. Uništeno stablo posađeno je tek 1952. u čast uspona na prijestolje pokojne kraljice Elizabete II.

Ostaci Svetog trna na brdu Wearyall s gradom Glastonbury u pozadini.  Zasluge: Avalon Dreaming/Shutterstock
Ostaci Svetog trna na brdu Wearyall s gradom Glastonbury u pozadini. Zasluge: Avalon Dreaming/Shutterstock

Prikladno, novo stablo zasađeno je u rujnu 2022. u Glastonburyju, s mladicama izvađenim iz vandaliziranog trna. Dok je prethodno stablo posađeno u čast kraljice Elizabete, koja je umrla 8. rujna 2022., nakon više od 70 godina na prijestolju, novo stablo je u čast njezina sina i nasljednika, Charlesa III. Uvijek iznova, Sveti trn se ponovno rađa.

Pitanje je li izvorni sveti trn zasadio svetac u ovom je trenutku gotovo irelevantno. Povezanost ove naizgled obične biljke s božanskim je tijekom stoljeća bila dovoljna da se njezin status podigne od niskog do legendarnog.

U Glastonburyju i okolici, potomstvo izvornog Svetog trna nastavit će cvjetati svakog Božića, podsjećajući kršćane posvuda na Isusovo rođenje.

Ovaj je članak izvorno objavljen 26. prosinca 2022., a ažuriran je 21. prosinca 2023.

Jonah McKeown

Jonah McKeown je pisac i producent podcasta za Catholic News Agency. Magistrirao je na Fakultetu novinarstva Sveučilišta Missouri i radio je kao pisac, producent za javni radio i kao snimatelj. Nalazi se u St. Louisu.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Irski svećenik nazvao je bučnu misu zadušnicu glazbenika Shanea MacGowana ‘skandalom’

Katoličke vijesti

Latinoamerička euharistijska konvencija vodi tisuće do obnove vjere u Stvarnu Prisutnost

Katoličke vijesti

Katolički biskupi u Keniji pozivaju vladu da se pozabavi štrajkom liječnika

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti