Sveta Stolica: Sloboda mirnog okupljanja i udruživanja je nepovrediva
Biskupska konferencija

Sveta Stolica: Sloboda mirnog okupljanja i udruživanja je nepovrediva

Sloboda mirnoga okupljanja i udruživanja, kao sva temeljna ljudska prava, univerzalna je, neotuđiva i nepovrediva – istaknula je to Stalna promatračka misija Svete Stolice pri Ujedinjenim narodima i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi, u prigodi 56. redovitog zasjedanja Vijeća za ljudska prava. U interaktivnom dijalogu s posebnom izvjestiteljicom za pravo na slobodu mirnoga okupljanja i udruživanja, koji se održao, 28. lipnja 2024. u Ženevi, vatikansko je izaslanstvo krenulo od pretpostavke da je sloboda mirnoga okupljanja i udruživanja, zajedno s pravom na slobodu izražavanja, temeljno načelo svakog demokratskog društva koje dobro funkcionira, jer olakšava izražavanje mišljenja koja mogu, ali i ne moraju dijeliti svi članovi društva.

Univerzalnost ljudskih prava

Stoga je prijeko potrebno zaštititi to pravo kako bi se podupiralo postojanje pluralističkoga društva u kojemu osobe s različitim mišljenjima ili uvjerenjima mogu mirno zajedno živjeti. U tom je kontekstu vatikansko izaslanstvo istaknulo da je sloboda mirnoga okupljanja neraskidivo povezana sa slobodom vjere ili uvjerenja te da se one međusobno osnažuju, međuovisne su i povezane. Univerzalnost ljudskih prava je takva da se ona odnose na sva ljudska bića bez iznimke, na temelju univerzalnoga dostojanstva svake ljudske osobe; zbog toga nitko nema pravo uskratiti ih drugima jer bi to bilo u suprotnosti s njihovom urođenom naravi.

Ograničenja u posebnim slučajevima

Međutim, misija u Ženevi ponovno je istaknula važnost nametanja, u posebnim slučajevima, ograničenja na ostvarivanje tih prava, pod uvjetom da su ta ograničenja u skladu s međunarodnim pravnim obvezama na tom području. Naime, svako ljudsko pravo prati niz dužnosti i odgovornosti koje se moraju poštovati. U toj interakciji između prava i odgovornosti, zajednice se formiraju i štite kao sredstvo za postizanje općega dobra.

Upozorenje pape Franje

U tom je smislu vatikansko je izaslanstvo podsjetilo na riječi pape Franje u prvoj poruci za Svjetski dan mira u kojoj je ponovno istaknuo potrebno demokratsko sudjelovanje i uključenost svih, što zahtijeva znatne napore i ustrajnost. Jedan od oblika tog sudjelovanja je ostvarivanje prava na slobodu okupljanja i udruživanja. Papa Franjo smatra da je takvo sudjelovanje prijeko potrebno kako bi se spriječilo da demokracija oslabi i postane formalnost. Bez njega demokracija bi mogla izgubiti svoj reprezentativni karakter i postati bestjelesna, ne uspijevajući odgovoriti na svakodnevne borbe pojedinaca za dostojanstvo i izgradnju njihova života – istaknulo je vatikansko izaslanstvo na zasjedanju Vijeća za ljudska prava. (kta/rv)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Projekt FRIEND koji realizira Caritas biskupije Banja Luka središte je aktivnosti za tridesetak romske djece u Bihaću

Katoličke vijesti

Predstavljanje knjige fra Ike Skoke

Katoličke vijesti

Sve veći broj država ograničava vjerske slobode

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti