Papa: Oni koji žele rat neka se obrate na projekte dijaloga i mira
Biskupska konferencija

Papa: Oni koji žele rat neka se obrate na projekte dijaloga i mira

U podnevnom nagovoru posljednjega dana lipnja, mjeseca tradicionalno posvećenoga Presvetom Srcu Isusovu, papa Franjo je u nedjelju, 30. lipnja 2024. molio da potakne na obraćenje one koji potiču spiralu sukobā – izvlačeći iz njih, kako je nedavno rekao, profit i probitke – te, naprotiv, ulože svoju energiju, resurse i odgovornosti u inicijative usmjerene na izgradnju budućnosti pravednoga i trajnoga mira.

Molimo Presveto Srce Isusovo da dotakne srca onih koji žele rat kako bi se obratili na projekte dijaloga i mira.

Molitvu Presvetom Srcu Isusovu, papa Franjo je uzdigao u nebo već 5. lipnja, na kraju opće audijencije, najavljujući također pripremu novog dokumenta o toj pobožnosti, koji će biti objavljen u rujnu, kako bi se razmišljalo ne samo o aspektima Gospodinove ljubavi za crkvenu obnovu, nego i da bi se – kako je tada rekao Sveti Otac – poslala značajna poruka svijetu koji je, kako se čini, izgubio srce.

Nemojmo zaboraviti zemlje mučene nasiljem

Odnosno svijetu koji bi se mogao naviknuti na nasilje koje se događa na drugim teritorijima. Zbog toga je Papa i ove nedjelje, još jednom potaknuo vjernike okupljene na Trgu svetoga Petra, kao i sve koji su putem streaminga bili povezani kako bi pratili nedjeljni nagovor, da mole i ne zaborave zemlje mučene nasiljem.

Braćo i sestre, nemojmo zaboraviti napaćenu Ukrajinu, Palestinu, Izrael, Mjanmar i brojna druga mjesta gdje se zbog rata toliko pati.

Danas ima mnogo mučenika, i više nego u prvim stoljećima

I dalje u nagovoru nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja Papa je podsjetio na današnji liturgijski spomen, odmah nakon slavlja svetih Petra i Pavla apostola, svetih rimskih prvomučenika, odnosno prvih svetih mučenika Rimske Crkve. Svih onih bezimenih mučenika koji su zajedno s Petrom i Pavlom stradali u protukršćanskim progonima u Neronovo vrijeme. Primjer je to vjere i mučeništva koje – napomenuo je papa Franjo – ni danas nije prestalo. Štoviše.

I mi živimo u vremenu mučeništva čak više nego u prvim stoljećima; u raznim dijelovima svijeta brojna braća i sestre trpe diskriminaciju i progon zbog vjere, čineći tako Crkvu plodnom.

Mučeništvo u “bijelim rukavicama”

Drugi se pak suočavaju s “mučeništvom u bijelim rukavicama” – primijetio je Papa preuzimajući poznati izraz koji rabi od prvih godina pontifikata kako bi upozorio na podmukli progon, kojim se također “na elegantan način” kršćane tjera, stavlja na stranu te diskriminira u političkom i društvenom životu. I to ne samo na problematičnim mjestima u svijetu, nego i u samoj Europi. Papa Franjo je stoga potaknuo na molitvu za sve njih.

Poduprimo ih svojim molitvama i dopustimo da nas nadahne njihovo svjedočanstvo ljubavi prema Kristu. (kta/rv)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Vlč. Vlatko Rosić proslavio 20 godina svećeništva

Katoličke vijesti

VIDEO: “Uzdam se u tebe” nova skladba kantautora Ivana Zlodija

Katoličke vijesti

Kršćanska sadašnjost na Monte Libriću u Puli

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti