Svećenik s Floride optužen jer je ugrizao ruku žene za koju tvrdi da je oskvrnila euharistiju
Europa

Svećenik s Floride optužen jer je ugrizao ruku žene za koju tvrdi da je oskvrnila euharistiju

Osoblje CNA, 23. svibnja 2024. / 18:21

Svećenik na Floridi ugrizao je za podlakticu ženu za koju kaže da je skrnavila euharistiju u redu za pričest u crkvi prošle nedjelje i sada je optužen za jedno nanošenje udaraca.

Otac Fidel Rodriguez (66) priznao je policiji da je ugrizao ženu, ali je rekao da je to učinio tek nakon što je posegnula u ciborij i pokušala iz njega zgrabiti hostiju, oštetivši pritom druge hostije.

“Jedina obrana koju sam našao da obranim nešto što je za nas, za sve nas, sveto, bio je njen ugriz. Prepoznao sam da je grizem. Ne poričem to”, rekao je Rodriguez policiji, prema snimci tjelesne kamere do koje je došao CNA.

“Prepoznajem da sam je ugrizao, kao obranu, i kao obranu sebe i obranu sakramenta”, rekao je na engleskom sa španjolskim naglaskom.

Žena je policiji rekla da joj je svećenik uskratio pričest nakon što je odbila odgovoriti na njegova pitanja je li nedavno bila na ispovijedi.

“Samo sam htjela kolačić. To je sve”, rekla je žena policiji, prema snimci kamere na tijelu.

Vatrogasci su zbrinuli ruku žene u policijskoj postaji. Odbila je otići u bolnicu, prema policijskoj snimci.

Policija u St. Cloudu na Floridi optužila je Rodrigueza za jedno oštećenje koje proizlazi iz incidenta koji se dogodio tijekom podnevne mise u crkvi sv. Tome Akvinskog.

St. Cloud je grad od oko 65.000 stanovnika koji se nalazi oko 21 milju južno od Orlanda.

Prva pričest vodi do prizora

Žena je policiji rekla da je u nedjelju, 19. svibnja, otišla na misu u 10 sati sa svojim istospolnim partnerom jer je to bila prva pričest ženine nećakinje.

Župna video mise u 10 sati prikazuje interakciju između svećenika i žene, koja niti pruža ruke da primi hostiju niti otvara usta da primi na svoj jezik. Svećenik i žena govore oko 45 sekundi, držeći liniju za pričest, iako se njihov razgovor ne može čuti preko glazbe i pjevanja.

Žena je kasnije rekla policiji da je sumnjala da joj svećenik neće dati pričest zbog načina na koji je bila odjevena i zbog njezine seksualne orijentacije.

“Vjerujem da je njegov izgovor bio to što nisam bila super-sveta, u njegovim očima”, rekla je policiji žena koja je nosila bijelu košulju i hlače.

Ali svećenik je policiji rekao da seksualna orijentacija nema nikakve veze s tim.

Kad žena nije ispružila ruke jednu preko druge ili otvorila usta i nije rekla “Amen” nakon što je rekao “tijelo Kristovo”, rekao je, znao je da ona ne zna što je rade.

Rekao je da ju je pitao kada se posljednji put pričestila, a ona je rekla da je to bilo prije mnogo godina. Rekao je da ju je pitao je li išla na ispovijed, a ona je odgovorila: “Ne moram ti to objašnjavati.”

Rekao je da joj je rekao da ima ovlasti postaviti joj to pitanje i da je ne može pričestiti, ali ju umjesto toga može blagosloviti, što je, kako je rekao, i učinio.

Druga misa

Žena i njezin partner zatim su otišli na podnevnu misu na španjolskom, koju je slavio Rodriguez, a žena je ponovno otišla k njemu da primi pričest.

Rekao je policiji da ju je pitao je li išla na ispovijed između misa.

Prema njegovim riječima, ona je odgovorila: “Ne, ne trebam ti objašnjavati, ne trebam davati objašnjenje, nemaš ovlasti, ne trebaš me osuđivati.”

Na što je, kaže, rekao: “Ne osuđujem te, samo te pitam jesi li se ispovjedio nakon druge mise. [to] sada primio pričest? Jer ako se nisi ispovjedio, ne mogu te pričestiti.”

“I zgrabila je sve hostije u ruke, jer hoće da prima za sebe. Nije joj dopušteno. I lomi sve hostije, šireći ih”, rekao je svećenik.

(Priča se nastavlja u nastavku)

Pretplatite se na naš dnevni bilten

Svećenik je rekao da se brine da će ona prosuti hostije po podu.

Katolička crkva uči da je euharistija stvarno tijelo i krv Isusova, kojega katolici štuju kao Boga. Crkva također uči da osoba za primanje pričesti mora biti katolik u stanju milosti, što znači da ne smije imati na umu da je počinila ozbiljan grijeh, a da nije dobila odrješenje od svećenika u ispovijedi.

Žena je rekla policiji da mi ga je svećenik tijekom druge mise “natjerao u usta”, što ona nije htjela.

“Nije mi dao kolačić. Ne znam je li to bilo kako sam odjevena. Znate što je to što mi se sviđa”, rekla je žena. “Rekao je da se zapravo trebam ispovjediti i učiniti sve ovo, trebam ići na misu svake nedjelje ili što već. A ja sam rekao: ‘To nije važno. Učinio sam sve što sam trebao kao dijete. Ovdje sam samo da prihvatim kruh.’ I nije mi ga dao.”

“A ja neću naprijed. Pokušala sam samo zgrabiti još jedan kolačić, a onda me on uhvatio za ruku i samo me ugrizao – rekla je žena.

Video incidenta objavio WFTV Channel 9 u Orlandu prikazuje žensku ruku u ciboriju, koji je zdjela u kojoj se drže hostije, dok se svećenik drži objema rukama za nju. Također prikazuje svećenika kako pomiče glavu prema ženinoj desnoj ruci, ali ne pokazuje pravi ugriz.

Biskupija Orlando objavila je u četvrtak priopćenje podupirući svećenikove napore da obrani euharistiju, ali ne podržava ugriz.

U priopćenju se napominje da je svećenik tijekom podnevne mise ženi ponudio pričest na jezik.

“U tom je trenutku žena snažno stavila ruku u posudu i zgrabila neke svete pričesne hostije, zgnječivši ih. Imajući samo jednu slobodnu ruku, otac Rodriguez se trudio obuzdati ženu dok je odbijala pustiti hostije. Kad ga je žena gurnula i reagirajući na uočeni čin agresije, otac Rodriguez ju je ugrizao za ruku kako bi pustila hostije koje je zgrabila. Žena je odmah zamoljena da ode”, stoji u pisanom priopćenju biskupije.

“Treba napomenuti da otac Rodriguez nije imao prethodnog znanja o podrijetlu te žene. Nadalje, dok biskupija Orlando ne dopušta fizičke sukobe kao što je ovaj, u dobroj vjeri, otac Rodriguez je jednostavno pokušao spriječiti čin oskvrnuća svete Pričesti, koju je, kao svećenik, otac Rodriguez dužan zaštititi “, poručili su iz biskupije.

Izjava se nastavlja:

“Cijeli video i policijsko izvješće pokazuju da je žena započela fizički kontakt i ponašala se neprimjereno. Svećenik je pokušavao zaštititi svetu pričest od ovog svetogrđa.

„U katoličkoj tradiciji euharistija se smatra ‘izvorom i vrhuncem’ štovanja i vjere. Čin sudjelovanja u svetoj pričesti stoga zahtijeva ispravno razumijevanje, štovanje i pobožnost. To nije nešto što osoba može samovoljno zahtijevati i svakako nije puki ‘kolačić’ kako ga je žalitelj nazvao.”

Glasnogovornik policije rekao je u četvrtak za CNA da će državno odvjetništvo odrediti sljedeće korake u slučaju.

Rodriguez nije odgovorio na zahtjev CNA za komentar.

Matt McDonald

Matt McDonald je zaposlenik izvjestitelja za National Catholic Register i urednik New Boston Posta.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Roditelj katoličke škole izboden nožem ispred mise koju je slavio nadbiskup San Francisca

Katoličke vijesti

Majčin dan 2024.: 12 katoličkih citata o ljepoti majčinstva

Katoličke vijesti

Hong Kong kritizira američki prijedlog zakona o preimenovanju ulice u čast zatvorenog branitelja ljudskih prava

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti