Kardinal Fernández sastao se s vođom Koptske crkve zbog raskola oko blagoslova istospolnih odnosa
Europa

Kardinal Fernández sastao se s vođom Koptske crkve zbog raskola oko blagoslova istospolnih odnosa

Washington, DC Newsroom, 23. svibnja 2024. / 18:01

Kardinal Víctor Manuel Fernández, koji je na čelu Dikasterija za nauk vjere (DDF), sastao se s čelnikom Koptske pravoslavne crkve kako bi razgovarali o rascjepu izazvanom nedavnom vatikanskom izjavom da dopušta neliturgijske blagoslove za istospolne parove.

U ožujku — manje od tri mjeseca nakon što je DDF objavio deklaraciju Fiducia Suplicans — Koptska pravoslavna crkva prekinuti dijalog s Katoličkom crkvom usred zabrinutosti oko blagoslova. Na sastanku s koptskim papom Tawadrosom II iz Aleksandrije u srijedu, 22. svibnja, Fernández je pokušao ublažiti neke od tih napetosti.

Fernández je rekao Tawadrosu tijekom susreta da se Katolička crkva i dalje protivi bračnim blagoslovima za istospolne parove i naglasio da se neliturgijski blagoslovi za istospolne parove ne mogu obavljati na način koji bi brkao blagoslov s brakom, prema službenoj novinskoj organizaciji Svete Stolice Vatican News.

Kardinal je nadalje potvrdio da se Sveta Stolica slaže s izjavom Koptske pravoslavne crkve od 7. ožujka, koja je potvrdila “čvrsto stajalište odbacivanja svih oblika homoseksualnih odnosa, jer oni krše Sveto pismo i zakon po kojem je Bog stvorio čovjeka kao muško i žensko. ” i dodao da je “ [Coptic] Crkva svaki blagoslov takvih odnosa, bez obzira na vrstu, smatra blagoslovom za grijeh, a to je neprihvatljivo.”

Prema Vatican News, ukazao je Fernández pojašnjenje koju je početkom siječnja izdao DDF, u kojoj se naglašava da deklaracija ne mijenja crkveni nauk o braku ili spolnosti. Također je rekao Tawadrosu da se blagoslovi ne daju samoj zajednici i da moraju biti spontani i kratki, bez ikakvog obreda ili liturgijskog ruha.

Kardinal je dodao kako su ovi neliturgijski pastoralni blagoslovi dostupni svakoj osobi, bez obzira na njezino stanje, te ne prenose “posvećujuća milost” ali pruža “stvarne milosti” koji grešnike guraju prema obraćenju i sazrijevanju, stoji u članku.

Prema priopćenje za vijest izdala Koptska crkva, Tawadros je rekao Fernándezu da postoji put ljubavi između dviju crkava i važnost dijaloga.

Papa Franjo sastao s Tawadrosom svibnja 2023. u povodu obilježavanja 50. obljetnice obnovljenih odnosa između Katoličke crkve i Koptske pravoslavne crkve. Međutim, od ožujka službeni ekumenski dijalog ostaje suspendiran.

U svibnju 2023. Franjo također dodao 21 koptski mučenik koje je ubila Islamska država Iraka i Sirije upisan u liturgijsku knjigu svetaca.

Koptska crkva je orijentalno-pravoslavna. Podjela između Katoličke crkve i Istočnih pravoslavnih crkava dogodila se sredinom 400-ih nakon Kalcedonskog sabora usred kristoloških sporova o naravi Kristove.

Vatikanska deklaracija o neliturgijskim blagoslovima za istospolne parove izazvala je kontroverze i unutar Katoličke crkve. Iako odobrili su neki biskupi deklaracije, brojni biskupi izražena zabrinutost s dokumentom, posebno biskupi u Africi.

Tyler Arnold

Tyler Arnold je zaposlenik izvjestitelja za Katoličku novinsku agenciju, sa sjedištem u uredu EWTN News u Washingtonu. Prethodno je radio za The Center Square i objavljivao je u raznim novinama, uključujući The Associated Press, National Review, The American Conservative i The Federalist.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Hodočašće Mariji dovodi tisuće na ‘područje gdje se Marija ukazala’

Katoličke vijesti

DOJ signalizira da američki zatvori moraju usvojiti transrodnu politiku za zatvorenike

Katoličke vijesti

‘Boli me što odlazim’: Papa Franjo prihvatio ostavku argentinskog nadbiskupa

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti