Svećenik otet u Nigeriji – Vatican News
Svijet

Svećenik otet u Nigeriji – Vatican News

Još jedan svećenik je otet u sjeverozapadnoj nigerijskoj državi Kaduna.

Autor: Christopher Wells

Generalni vikar biskupije Kafanchan, Nigerija, osudio je otmicu još jednog svećenika u tom području.”

“Dok se molimo za sigurno oslobađanje oca Ukeha,” rekao je fra Emmanuel Kazah Faweh, “osuđujemo neprestane otmice za otkupninu nevinih i bespomoćnih građana naših župa.”

Oca Gabriela Ukeha oteli su naoružani ljudi koji su u ranim jutarnjim satima u nedjelju, 9. lipnja, provalili u župni dvor crkve Svetog Tome u sjeverozapadnoj Nigeriji.

Sigurnosna kriza

Otmice su raširene diljem Nigerije, a razbojnici i pobunjenici odvode ljude u zarobljeništvo za pozamašne otkupnine, ali i iz političkih ili ideoloških razloga. Od svibnja 2023. dogodilo se više od 4000 otmica.

Ranije ove godine, Vatikanski dikasterij za evangelizaciju izdao je izjavu osuđujući val otmica i izražavajući svoju “najdublju i iskrenu solidarnost” s nigerijskim narodom suočenim s krizom.

Apel za ‘povećanje sigurnosti’

Nakon nedjeljne otmice, fra Faweh je pozvao vladu da “pojača sigurnost” uoči islamskog blagdana Eid al-Adha, koji se ove godine održava od 15. do 19. lipnja. Kurban-bajram je drugi od dva glavna vjerska praznika koje slave muslimani.

Otac Faweh također je apelirao na Nigerijce da ne uzimaju zakon u svoje ruke u pogledu bandita. “Dok radimo sa snagama sigurnosti na brzom oslobađanju oca Ukeha, htjeli bismo pozvati sve da ne uzimaju pravdu u svoje ruke,” rekao je, dok ih je uvjeravao: “Upotrijebit ćemo sva legitimna sredstva kako bismo osigurali da Otac Ukeh vraća nam se živ i zdrav.”

Svoju izjavu generalni je vikar zaključio molitvom da po zagovoru Blažene Djevice Marije ne samo don Ukeh, nego i svi zatvorenici budu uskoro oslobođeni.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Nakon što je Rim intervenirao u njemačkom katoličkom projektu reforme, kardinal upozorava na mogući raskol

Katoličke vijesti

U terorističkom napadu u Burkini Faso poginulo 15 katolika – Vatican News

Katoličke vijesti

Ekvadorski biskupi protiv dekriminalizacije eutanazije: ‘Ljudski život je svet’

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti