Svećenički talk show koji je izazvao kontroverze oko izjava pape Franje sada se vratio na YouTube
Europa

Svećenički talk show koji je izazvao kontroverze oko izjava pape Franje sada se vratio na YouTube

Osoblje ACI Prensa, 25. travnja 2024. / 06:00

“Sakristija Vandeje” sada se vraća na YouTube.

Prije gotovo dva mjeseca, svećenici su dobrovoljno nastupili u talk showu na španjolskom jeziku obustavio program nakon vatrene oluje koja je izazvana kada je jedan od njih našalio se u njihovoj emisiji 22. veljače da se moli da papa Franjo “što prije ode na nebo”.

Program YouTube ima više od 70.000 sljedbenika, a ime je dobio po regiji u zapadnoj Francuskoj koja se opirala podređenosti svećenstva vladi tijekom krvave revolucije u toj zemlji 1789.-1799.

Nadbiskupija Toledo u Španjolskoj, kojoj pripadaju trojica od šest svećenika koji inače učestvuju u emisiji, zahtijevala je u izjavi od 28. veljače da se svi ispričaju za izrečene komentare “koji štete zajedništvu Crkve i sablažnjavaju Božji narod”.

U objavi od 28. veljače na X “Sakristija Vendée” se ispričala, navodeći da je “to bio komentar lošeg ukusa i iako ne izražava želju da papa umre, kao što su neki mediji zlonamjerno prikazali, razumijemo da se to tako može shvatiti«.

Osim toga, svećenici su izrazili svoju „privrženost papi Franji, na isti način na koji je to jasno izraženo u programu od prošlog 22. veljače. Odbacujemo napade na papu i jedinstvo Crkve i one koji poriču legitimitet papine službe«.

U posebnom izdanju od 6. ožujka, program je objavio da je obustavljen “do daljnje obavijesti,” s obzirom na kontroverzu koja je izbila: “Nakon dugog razmišljanja i vlastitom voljom, želeći izbjeći dovođenje naših biskupa u poziciju da moraju donesemo tešku odluku koja bi donijela pobjedu našim neprijateljima, odlučili smo se strateško povući.”

Sada, od 20. travnja, “Sacristy of the Vendée” ponovno je na YouTubeu. Na početku programa, voditelj pater Francisco José Delgado istaknuo je da je to medij koji nema prednost pred njegovim pastoralnim dužnostima i da ako je služio “da nanese štetu Crkvi”, onda je vrijeme da to “pusti”.

Otac Francisco Torres, još jedan redoviti sudionik emisije, rekao je uz aluziju na bojno polje da se „vraćamo ovdje u ovaj rov Krista Kralja na radost mnogih i razočarenje naših dragih neprijatelja za koje se molimo kao za našeg Gospodina Isusa Krista. zapovjedio nam.”

Otac Ricardo Gómez iz madridske nadbiskupije pridružio se emisiji kao pridošlica, a Delgado mu je zahvalio na njegovoj prisutnosti jer “istina je da se danas nekome nije lako usuditi pridružiti nam se.”

Međutim, nije bio prisutan otac Gabriel Calvo, koji je dao sljedeću kontroverznu primjedbu u emisiji 15. veljače: “Također se puno molim za papu, kako bi što prije mogao otići na nebo.”

Tema emisije bila je Dolina palih, monumentalni kompleks smješten oko 30 milja sjeverozapadno od Madrida koji je 1959. posvećen sjećanju na obje strane ubijene u Španjolskom građanskom ratu 1936.-1939.

Svrha kompleksa bila je poticanje nacionalnog pomirenja nakon rata koji je gorko podijelio zemlju. Nad kompleksom se uzdiže najveći križ na svijetu. Aktualna socijalistička vlada želi sekularizirati spomen mjesto koje uključuje baziliku i opatiju, i rekonfigurirati povijesni značaj područja.

Ova priča je prvi put objavljen od strane ACI Prensa, CNA-ovog partnera za vijesti na španjolskom jeziku. Preveo ga je i prilagodio CNA.

Nicolás de Cárdenas

Nicolás de Cárdenas dopisnik je ACI Prensa iz Španjolske od srpnja 2022. U svojoj novinarskoj karijeri specijalizirao se za društveno-religijske teme, a radio je i za lokalne i međunarodne civilne udruge.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa Franjo Vladimiru Putinu: Mir dogovoren bolji je od beskrajnog rata

Katoličke vijesti

Baltimorska nadbiskupija tuži osiguravatelje zbog pokrića odštetnih zahtjeva

Katoličke vijesti

Vrhovni sud Montane odobrio je mjeru za pobačaj za birače 2024

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti