Policija Louisiane dobila je novi nalog za pretres u istrazi zlostavljanja Nadbiskupije New Orleansa
Europa

Policija Louisiane dobila je novi nalog za pretres u istrazi zlostavljanja Nadbiskupije New Orleansa

Osoblje CNA, 25. travnja 2024. / 11:30

Državna policija Louisiane dobila je novi nalog za pretragu kako bi prikupila dokumente iz nadbiskupije New Orleansa u sklopu istrage o zlostavljanju Crkve u toj državi koja je u tijeku.

Glasnogovornik državne policije Jacob Pucheu potvrdio je za CNA u četvrtak da je ured dobio nalog u sklopu svoje istrage o “brojnim pritužbama o seksualnom zlostavljanju djece” upućenim nadbiskupiji. Istraga je prvi put pokrenuta 2022., rekao je.

“Kao dio istrage koja je u tijeku, u ponedjeljak, 22. travnja 2024., istražitelji SVU-a dobili su dodatni nalog za pretragu kako bi prikupili informacije i dokumente od Nadbiskupije New Orleansa”, rekao je Pucheu za CNA.

“Nadbiskupija surađuje s istražiteljima kako bi se ispunili uvjeti naloga za pretres”, rekao je. “Ova istraga je u tijeku bez dodatnih informacija u ovom trenutku.”

Pucheu je odbio izravno dati kopiju naloga, rekavši da “budući da je pod istragom, nije lako dostupan.”

Sama nadbiskupija nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar u četvrtak ujutro.

Nalog dolazi dok državna policija istražuje umirovljenog svećenika Lawrencea Heckera, koji je bio optužen u rujnu zbog optužbi za kazneno djelo vezano uz optužbe da je 1970-ih silovao maloljetnog tinejdžera.

Tim forenzičkih stručnjaka ovaj je tjedan rekao da je Hecker, koji ima 92 godine, trenutno nesposoban za suđenje zbog kratkotrajnog gubitka pamćenja, iako su vještaci rekli da bi optuženom svećeniku moglo suditi kasnije.

Tužitelji su ranije ove godine obećali da će nastaviti sa Heckerovim suđenjem zbog sumnje u njegovu kompetentnost. Prvi pomoćnik okružnog tužitelja župe Orleans Ned McGowan obećao da će ga “uvaliti na kolicima” da ga isprobam.

Nadbiskupija podnio zahtjev za bankrot prema poglavlju 11 2020a nadbiskup Gregory Aymond ukazuje na financijski pritisak tvrdnji o seksualnom zlostavljanju svećenika kao pokretačku snagu reorganizacije.

“Izgledi za više slučajeva zlostavljanja s povezanim dugotrajnim i skupim parnicama, zajedno s hitnim ministarskim potrebama i proračunskim izazovima, jednostavno nisu financijski održivi”, rekao je tada prelat.

Prošle godine nadbiskup rekao da će pitati “župama, školama i službama” za novčane priloge radi zaštite biskupijske imovine tijekom stečajnog postupka.

Nadbiskup je prethodno rekao da “župe, škole i službe” neće biti pogođene podnošenjem zahtjeva.

Ali “to više nije slučaj”, rekao je Aymond prošle godine, “zbog mnogih vanjskih čimbenika s kojima smo sada suočeni, uključujući činjenicu da se zakon koji regulira zastaru promijenio i sada dopušta podnošenje tužbi za zlostavljanje iz prošlosti na građanskom sudu .”

Daniel Payne

Daniel Payne je viši urednik Katoličke novinske agencije. Prethodno je radio za College Fix i Just the News. Živi u Virginiji sa svojom obitelji.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Vatikan: Redovnicama koje su se posvađale s teksaškim biskupom upravljat će samostanska udruga

Katoličke vijesti

Isusovački svećenik: Priče o ženama iz Ruande ‘sa ožiljcima genocida’ moraju se ispričati

Katoličke vijesti

Što uzrokuje našu krizu plodnosti? Katolički stručnjaci smatraju

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti