Sve što trebate znati o pobožnosti Presvetom Srcu Isusovu
Europa

Sve što trebate znati o pobožnosti Presvetom Srcu Isusovu

Washington, DC Newsroom, 7. lipnja 2024. / 04:00 ujutro

Blagdan Presvetog Srca Isusova pada u petak nakon Tijelovske osmine, što je 2024. godine 7. lipnja. Koje je točno značenje ovog blagdana? U nastavku su odgovori na neka uobičajena pitanja.

Zašto katolici štuju Presveto Srce Isusovo?

“Posvetiti se Presvetom Srcu jedan je od najlakših, najbržih i najugodnijih načina za rast u svetosti”, rekao je za CNA otac Ambrose Dobrozsi, svećenik nadbiskupije Cincinnati.

“Mnogi su sveci učinili mnogo toga kako bi se približili Isusu Kristu, ali njemu nema sigurnijeg i ugodnijeg načina nego posvetiti se njegovu Presvetom Srcu po Bezgrješnom Srcu njegove majke”, dodao je.

Odakle dolazi pobožnost prema Presvetom Srcu?

Međutim, priča koja stoji iza moderne iteracije pobožnosti Presvetom Srcu Isusovu počinje 27. prosinca 1673. u samostanu koji pripada Redu Pohoda Presvete Marije (Visitandines) u istočnoj Francuskoj.

Tamo je redovnica po imenu sestra Margaret Mary Alacoque počela doživljavati vizije Presvetog Srca. Te su se vizije nastavile 18 mjeseci.

Tijekom svojih vizija, sestra Margaret Mary je naučila kako štovati Presveto Srce Kristovo.

Te su pobožnosti uključivale koncept Svete ure četvrtkom, stvaranje svetkovine Srca Isusova nakon Tijelova i primanje Euharistije svakoga prvog petka u mjesecu.

Kao i kod mnogih mističara, mnogi su ljudi bili skeptični prema tvrdnjama sestre Margaret Mary o vizijama. Njezin ispovjednik, tadašnji otac Claude La Colombière, SJ, (sada sv. Claude La Colombière) vjerovao joj je, a na kraju je počela vjerovati i poglavarica njezine zajednice.

Prvi blagdan Srca Isusova slavljen je privatno u samostanu 1686. godine.

Sestra Margareta Mary umrla je 1690. godine, a papa Benedikt XV. proglasio ju je svetom 13. svibnja 1920. godine.

U početku je Vatikan oklijevao proglasiti blagdan Srca Isusova, ali je dopustio Visitandinima da slave posebnu misu do danas. Kako se pobožnost Presvetom Srcu Isusovu proširila Francuskom, Vatikan je Francuskoj 1765. dodijelio blagdan Srca Isusova.

Godine 1856., nakon mnogo lobiranja francuskih biskupa u ime svetkovine Srca Isusova, papa Pio IX. odredio je petak nakon blagdana Tijelova kao svetkovinu Srca Isusova za cijelu Crkvu latinskog obreda.

Dana 25. svibnja 1899. papa Lav XIII. proglasio je encikliku Annum Sacrum, koja je cijeli svijet posvetila Presvetom Srcu Isusovu. Ova je enciklika napisana nakon što je redovnica, sestra Marija od Presvetog Srca, poslala dva pisma Papi tražeći od njega da posveti svijet Presvetom Srcu Isusovu.

Sestra Marija od Božanskog Srca napisala je pisma, rekla je, nakon što ju je Isus zamolio. Papa Leo XIII nazvao je ovu encikliku i kasnije posvećenje “velikim činom” svog papinstva.

“Na kraju, postoji jedan motiv preko kojeg ne želimo prešutjeti, istina za sebe osobno, ali ipak dobar i težak, koji nas pokreće na ovo slavlje. Bog, tvorac svakoga dobra, ne tako davno sačuvao nam je život izliječivši nas od opasne bolesti”, zapisao je Lav XIII.

„Sada želimo, ovim povećanjem časti iskazanoj Presvetom Srcu, istaknuti spomen na ovo veliko milosrđe i javno priznati našu zahvalnost.“

Ali zašto posvetiti svijet – ili bilo koga – Presvetom Srcu Isusovu? Što to znači?

Papa Leo XIII opisao je čin posvete kao onaj koji će “uspostaviti ili povući čvršće veze koje prirodno povezuju javne poslove s Bogom”, što je bilo posebno potrebno svijetu na prijelazu stoljeća.

“Dok mnogi vide religiju kao nepotrebnu u svijetu sa sve više i više tehnologije i resursa, prisegnuti na vjernost i posvetiti se Kristu Kralju u njegovom Presvetom Srcu pokazuje da čovječanstvo još uvijek treba i čezne za suosjećajnim i svemoćnim Bogom,” Dobrozsi, svećenik iz Cincinnatija, rekao je za CNA.

„U društvu u kojem neki žive u dekadenciji i oholom luksuzu, dok su drugi u oskudici, goruća ljubav Kristova Presvetog Srca podsjeća nas da su vatre njegova milosrđa također vatre pravde. I kada se kultura, i toliki od nas, osjećaju beznadno da bismo se ikad mogli promijeniti nakon pada u grijehe tijela, srce našeg Gospodina kuca snažnom ljubavlju, vječno izjavljujući da je pravo milosrđe pobijedilo grijeh i smrt,” rekao je. dodao.

Ovo su obećanja koja je Presveto Srce Isusovo dalo svetoj Margareti Mariji Alacoque:

1. Dat ću im sve milosti potrebne za njihovo životno stanje.
2. Ja ću dati mir u njihovim obiteljima.
3. Utješit ću ih u svim njihovim nevoljama.
4. Bit ću njihovo utočište u životu, a posebno u smrti.
5. Ja ću obilno blagosloviti sve njihove pothvate.
6. Grešnici će u mom Srcu pronaći izvor i beskrajni ocean milosrđa.
7. Mlake će duše postati gorljive.
8. Gorljive duše brzo će se uzdići do velikog savršenstva.
9. Ja ću blagosloviti ona mjesta na kojima će slika Moga Presvetog Srca biti izložena i štovana.
10. Svećenicima ću dati moć da dotaknu najokorjelija srca.
11. Osobe koje propagiraju ovu pobožnost imat će svoja imena vječno zapisana u mom Srcu.
12. U prevelikom milosrđu svoga Srca, obećavam ti da će moja svemoćna ljubav udijeliti svima onima koji se budu pričešćivali prvih petaka, devet uzastopnih mjeseci, milost konačnog pokajanja: Neće umrijeti u moje nezadovoljstvo, niti bez primanja sakramenata; i moje će Srce biti njihovo sigurno utočište u tom posljednjem času.

Ovaj je članak izvorno objavljen na CNA 19. lipnja 2020., a ažuriran je 6. lipnja 2024.

(Priča se nastavlja u nastavku)

Pretplatite se na naš dnevni bilten

Christine Rousselle

Christine Rousselle bivša je dopisnica DC-a za Katoličku novinsku agenciju. Prije rada u CNA-u, bila je odgovorna web urednica Townhall.com; diplomirala je političke znanosti na Providence Collegeu.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Nadbiskup Atlante bit će na čelu odbora Nacionalne katoličke obrazovne udruge

Katoličke vijesti

Krv svetog Januarija ponovno se čudesno ukapljuje

Katoličke vijesti

Cijeli tekst: Homilija pape Franje za Uskrsno bdijenje 2024. u Vatikanu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti