Sv. Filip i Jakov | Katolički tjednik
Svetac dana

Sv. Filip i Jakov | Katolički tjednik

Prema podacima iz Ivanova evanđelja znamo da je Filip, kao i Andrija i Petar, potjecao iz Betsaide na Genezaretskom jezeru. Filip je bio uz Isusa kad je umnožio kruh. To je bio jednostavan čovjek od konkretnih djela koji je slijedio Isusa, pravi misionar, svjedok Kristove Radosne vijesti. Prema predaji, umro je raspet, vjerojatno u Hierapolisu, za vrijeme progona kršćana. Njegovi zemni ostaci preneseni su u Crkvu svetih apostola u Rimu.

Jakova još nazivaju i mlađim, kako bi se razlikovao od Jakova apostola, koji je bio brat Ivana Evanđelista. Bio je sin Alfejev i Isusov rođak. Poznat je kao autor Prve od sedam poslanica. Bio je mudar i pravedan, a svojim je svjedočanstvom pridobio mnoge. Vodio je Crkvu u Jeruzalemu do 62. godine poslije Krista kada ga je vrhovni svećenik Hanan II. osudio na smrt. Traženo je da se odrekne Isusa, što je odbio te je ubijen kamenovanjem. Njegovi zemni ostatci su u Rimu uz apostola Filipa, zbog čega ih se u kalendaru slavi zajedno.

Ime Filip je grčkog porijekla i znači ljubitelj konja, a Jakov vuče porijeklo iz aramejskog i znači nasljedovatelj Božji. Sv. Jakov je zaštitnik vlasuljara i vlasnika trgovina mješovitom robom.

Ž.I., KT


Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Bl. Antoni Julian Nowowiejski | Katolički tjednik

Katoličke vijesti

Sv. Ivan Fisher, biskup i mučenik

Katoličke vijesti

Sv. Ivan Krstitelj | Katolički tjednik

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti