U župnoj crkvi u Vrbniku na otoku Krku održan je susret župnih zborova krčke biskupije o blagdanu svete Cecilije, zaštitnice crkvenih pjevača, pod nazivom Cantantibus organis u organizaciji odjela za crkvenu glazbu i kulturnu baštinu Biskupije Krk.

Župa Vrbnik je u subotu 18. studenoga 2023. bila domaćin susreta župnih zborova sa triju otoka krčke biskupije: Krka, Cresa i Lošinja. Preko tristo pjevača iz dvadesetak župa biskupije sabralo se je da zajedno proslave blagdan svoje nebeske zaštitnice svete Cecilije. Posebnost je ove godine bila i ta da se na ovaj dan obilježavao Dan sjećanja na žrtve Domovinskoga rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje tako da se u svetoj Misi posebno molilo za našu domovinu i za sve one koji su nas svojim odricanjem i žrtvom trajno zadužili.

Susret je započeo pozdravom i kratkim predstavljanjem župne crkve domaćega župnika i vrbničkog dekana mons. Ivana Brnića. Zatim se je prisutnima obratio organizator vlč. Mo Josip Vidas koji je istaknuo da ovakvi susreti žele kod prisutnih probuditi oduševljenje i zanos za rad i nastojanje oko uređenja naših liturgijskih slavlja te biti poticaj za daljnji trud. Svojim zalaganjem, bez obzira kakve mogućnosti imamo s obzirom na broj pjevača ili koliko posjedujemo glazbenih vještina, možemo biti dobar poticaj jedni drugima te primjer služenja i predanja onima koji nisu dio naših pjevačkih zborova. To ćemo zasigurno i biti kada s ljubavlju i radosno vršimo svoju službu pjevača u liturgiji. Iz tog razloga, ovaj susret se ne želi pozicionirati ni kao smotra niti natjecanje, već kao jedna dragocjena prilika da se možemo susresti i svojim talentima slaviti Boga u biskupijskome zajedništvu, istaknuo je vlč. Vidas.

Uslijedila je liturgijsko-glazbena priprava za misu to jest učenje i uvježbavanje pjesama koje će se pjevati. Pjevanje je predvodio domaćin odnosno župni zbor iz Vrbnika uz pučke pivače koji tradicionalno prate vrbničku liturgiju sa domaćim napjevima na staroslavenskom jeziku.

Koncelebriranu misu predvodio je krčki biskup Ivica Petanjak u zajedništvu sa župnicima župa prispjelih zborova. Biskup je u propovijedi potaknuo na intenzivan duhovni život to jest ustrajnu, čvrstu i nepokolebljivu molitvu slijedeći primjer upravo svete Cecilije, djevice i mučenice koja je u zla vremena znala izabrati pravu stranu i koja je poput tolikih naših mladih heroja u Domovinskome ratu bila spremna položiti svoj mladi život za Krista. Ne slavimo danas žrtvu Vukovara i Škabrnje zato što se je tamo dogodio strašan zločin, nego slavimo one koji su se i pod cijenu vlastitog života bili spremni suočiti se s tim zlom i boriti se protiv njega do posljednje kapi krvi. Mučenička smrt svete Cecilije je kruna i pečat njezina života, potvrda onoga za što je živjela te ujedno i oporuka nama danas da je svaki pravi i sveti život proslava Boga. Bog se želi proslaviti i u nama svaki puta kada dobrim možemo pobijediti zlo, a to je trenutak preokreta, obraćenja i promjene odnosno suočavanja sa samim sobom, istaknuo je Otac biskup.

Na svetoj misi pjevali su svi prisutni zborovi, podijeljeni po glasovima, tvoreći sklad i intenzitet zvuka koji nemamo priliku često doživjeti. Nakon mise uslijedilo je predstavljanje, naime svaki zbor se je potrudio pripremiti jednu skladbu po vlastitom izboru. Obogativši jedni druge prisutni su se rastali s lijepim dojmovima i željom da se opet susretnu.

Fotografije: Sara Širola

Print Friendly, PDF & Email