Susret za djevojke u samostanu sestara franjevki u Varešu
Biskupska konferencija BiH

Susret za djevojke u samostanu sestara franjevki u Varešu

U suradnji s Franjevačkom mladeži Bosne Srebrene, kod Školskih sestara franjevki Krista Kralja u samostanu Gospodinova preobraženja u Varešu, od 31. svibnja do 2. lipnja 2024. godine održan je vikend susret za djevojke pod geslom „Raduj se!“, objavljeno je na mrežnoj stranici ŠSF KK Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina.

Susret su vodile s. Iva Klarić, s. Vesna Bošnjak, s. Suzana Benković i s. Rahela Mihaljević. Sudjelovalo je jedanaest djevojaka iz Viteza, Busovače, Jajca i Vareša.

Nakon okupljanja u večernjim satima uslijedila je molitva krunice u kućnoj kapeli. Molitvu, koju je na gitari animirala s. Vesna, predmolili su štićenici Ustanovu za prihvat i odgoj djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi „Mala škola“, koju vode sestre franjevke. Sljedeća točka bila je upoznavanje uz interakciju sa slikama koje je vodila s. Vesna, a prije počinka djevojke su imale još prilike za druženje i upoznavanje.

U subotu je program započeo Jutarnjom molitvom u samostanskoj kapeli zajedno sa sestrama samostanske zajednice. Do podne je uslijedio nagovor o sv. Klari Asiškoj, njezinom životu i pozivu koji je vodila s. Iva, a rad u grupama i aktivnosti pripremila je s. Suzana. U popodnevnim satima upriličen je izlet u svetište Gospe Olovske gdje je sudionice dočekao fra Marijan Petričević, OFM. Tu su najprije izmolile Krunicu Božanskog milosrđa, a zatim je uslijedila sv. misa koju je predslavio fra Marijan. U zajedničkom druženju nakon mise fra Marijan je govorio o važnosti i bogatoj povijesti ovih krajeva i samog svetišta. U predvečerje su se sudionice uputile natrag za Vareš kako bi sudjelovale na oglednom satu Glazbene radionice s. Ružice Marijić, koja vrijedno cijelu godinu radi s djecom iz „Male škole“, ali i drugom djecom iz Vareša. Također je upriličena i predstava „Ruža i trn“ koju je sa štićenicima spremila s. Rahela. Radost i smijeh nastavili su se u rekreaciji kroz razne igre koje su pripremile i vodile s. Iva i s. Suzana. Dan je završen euharistijskim klanjanjem u samostanskoj kapeli.

Posljednjeg dana, u nedjelju, s. Rahela je animirala molitvu Lectio Divina u kojoj su sudionice meditirale nad evanđeljem toga dana (Mk 2,23 – 3,6). Uslijedila je evaluacija susreta kroz iste slike (interakciju) koje su imale prvi dan. Izražavajući pozitivne dojmove sa susreta, neke sudionice su kazale kako su im se „razbile“ predrasude s kojima su došle te su izrazile želju za novim susretima.

Na kraju susreta slavljeno je zahvalno euharistijsko slavlju u župnoj crkvi koje je vodio fra Tomislav Brković, župni kapelan. Nakon mise sudionice su obišle staru crkvu sv. Mihovila Arkanđela u Varešu, najstariju katoličku vjersku građevinu u Bosni i Hercegovini, koja je pod zaštitom UNESCO-a i Zavoda za zaštitu spomenika Federacije BiH. Susret je završen ručkom u samostanskoj blagovaonici zajedno s djecom i sestrama samostanske zajednice. (kta)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Duhovna obnova u Hrvatskim katoličkim zajednicama Göppingen – Geislingen

Katoličke vijesti

Papa o ratu u Svetoj zemlji: Bez dviju država, pravi mir je daleko

Katoličke vijesti

Duhovna obnova u HKŽ Wiesbaden

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti