Susret pape Franje i izvršne direktorice UNICEF-a
Biskupska konferencija

Susret pape Franje i izvršne direktorice UNICEF-a

Izvršna direktorica UNICEF-a Catherine Russell završila je u nedjelju 26. svibnja trodnevni posjet Rimu, tijekom kojega se susrela i s papom Franjom. Tako se Russell pridružila tisućama djece prigodom obilježavanja Svjetskog dana djece u Vatikanu, prenosi IKA pozivajući se na Vatican News.

Russell se na Svjetskom danu djece pridružila papi Franji, ali i desecima tisuća djece iz cijelog svijeta, uključujući i one iz ratom razorenih zemalja, zajedno s njihovim roditeljima, mjesnim poznatim osobama te stotinama UNICEF-ovih volontera na Olimpijskom stadionu u Rimu. Tijekom ovoga događaja u organizaciji Dikasterija za kulturu i obrazovanje Svete Stolice, Russell je pozvala djecu, kako onu prisutnu na stadionu, tako i onu koja su ovaj događaj pratila diljem svijeta, da pomognu u stvaranju mirnijeg, pravednijeg svijeta pogodnijeg za život. U pratnji desetero djece, čelnica UN-ovog tijela nasamo se susrela i s papom Franjom u Domu Svete Marte, a nazočni su još bili i o. Enzo Fortunato te Aldo Cagnoli, organizatori Svjetskog dana djece. Russell je darovala Papi dvije slike djece iz Demokratske Republike Kongo, zemlje koja je razorena ratom i u kojoj su djeca žrtve užasnog nasilja i siromaštva, a koju su Papa i Russell posjetili tijekom posljednjih godina.

“U svakom sukobu ili katastrofi, djeca su uvijek prva koja pate i ona su ta koja najviše pate”, istaknula je Russell. “Moramo slušati dječje glasove i stvoriti svijet po mjeri svakog djeteta. Ne možemo biti zadovoljni kada djeca budu ubijena, ozlijeđena i lišena svoje budućnosti.” Prema podacima UNICEF-a, oko 400 milijuna djece – ili jedno od petero djece – živi ili bježi iz zona sukoba, kao što su Gaza, Haiti, Demokratska Republika Kongo, Sudan, Ukrajina i Jemen. Istodobno, više od 1 milijarde djece trenutno živi u zemljama koje su pod “iznimno visokim rizikom” od utjecaja klimatskih promjena.

Prvog dana svog posjeta Italiji, Russell se sastala i s predsjednikom Republike Italije Sergiom Mattarellom kako bi razgovarali o tome kako bolje zaštititi ranjivu djecu diljem svijeta, uključujući i onu koja žive u humanitarnim kriznim situacijama te djecu migranata i izbjeglica. S Russell je bila i mlada Unicefova aktivistica Hannah Imordi, sada 23-godišnjakinja, koja je ispričala svoje mučno putovanje od Nigerije do Italije u dobi od 17 godina. Sada sa svojim iskustvom daje snagu drugima i pojačava glasove djece bez pratnje, mladih migranata i izbjeglica. Russellin posjet poklopio se i s 50. obljetnicom aktivnosti zagovaranja i prikupljanja sredstava Nacionalnog odbora UNICEF-a u Italiji, koja se obilježava ove godine.

Tijekom posjeta Russell je zahvalila Vladi i narodu Italije na dugogodišnjoj podršci radu ovoga tijela u ime djece diljem svijeta. (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Biskup Komarica slavio misu na svetkovinu sv. Josipa u Novoj Topoli

Katoličke vijesti

AUDIO: Svećenici, redovnici, redovnice i bogoslovi na imendanskom čestitanju kod kardinala Puljića

Katoličke vijesti

Susret Uprava dviju franjevačkih provincija u BiH

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti