Predstavnici vlasti posjetili prognaničke župe u dolini rijeke Neretvice
Biskupska konferencija

Predstavnici vlasti posjetili prognaničke župe u dolini rijeke Neretvice

Izaslanstvo hrvatskih dužnosnika u Federaciji BiH i Hercegovačko-neretvanskoj županiji boravilo je, 27. svibnja 2024. u posjetu katoličkim župama klišanskog kraja: Solakova Kula, Obri i Podhum-Žitače.

Domaćini predsjedatelju Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislavu Martinoviću, federalnoj ministrici kulture i sporta Sanji Vlaisavljević te predsjednici Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Mariji Buhač, 27. svibnja 2024. bili su župnik u Obrima i župni upravitelj u Solakovoj Kuli don Marin Marić, župnik u župi Podhum-Žitače fra Ivica Karatović te predsjednik Gradskog odbora HDZ BiH Konjic Ivan Anđelić.

Gosti su mogli dobiti sliku o kliškom kraja u kojemu, nažalost, trenutačno ima vrlo malo povratnika. Također su skromne perspektive i male mogućnosti koje nudi, prirodnim resursima te bogatom poviješću i ljudima čvrste vjere oplemenjene duhovnim zvanjima, iznimno bogat kraj smješten u dolini Neretvice. Gosti su razgledali crkvu u Kostajnici i prisjetili se ubojstva obitelji Anđelić što je dodatno utjecalo da se prognani ljudi ne vraćaju na svoje. Posjetili su i crkvu sv. Ante na Žitačama, najstariju katoličku crkvu u ovom kraju. Spomenuto zdanje treba obnovu i zaštitu kao i brojni drugi katolički sakralni objekti te arheološki ostaci pojedinih crkava.

Priča o povratu u klišanski kraj, zaključili su domaćini i njihovi gosti, otvorena je i na njoj se suradnjom mjesnih župnika, raseljenih Klišana i dužnosnika na različitim razina vlasti, počevši od Grada Konjica preko HNŽ-a pa sve do Federacije BiH, posljednjih godina intenzivno radi. Iskorak dogovoren nakon današnjeg posjeta je obnova i zaštita kulturno-povijesnih spomenika u koju će se, po riječima federalne ministrice kulture i sporta, uključiti i ovo ministarstva kroz projekte koje ima za ove namjene. Svaki kamenčić u mozaiku oživljavanja života u klišanskom kraju je važan, uključujući i obnovu povijesnih te spomenika kulturi koji potvrđuju duboku ukorijenjenost i hrvatskog katoličkog puka na ovim prostorima. (kta/a.p.)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa: Vlade moraju izbjegavati sukobe i odlučno težiti miru

Katoličke vijesti

Sahranjen vrhbosanski svećenik vlč. Ilija Miškić

Katoličke vijesti

Učenici „Male škole Vareš“ boravili u župi Sućuraj na otoku Hvaru

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti