Sudionici mirovne konferencije zaklade “Pro Oriente” na izletu u Dubrovniku – Dubrovačka biskupija
Dubrovačka biskupija

Sudionici mirovne konferencije zaklade “Pro Oriente” na izletu u Dubrovniku – Dubrovačka biskupija

Dio sudionika mirovne konferencije zaklade „Pro Oriente“ koja se o temi „Premošćivanje podjela: procesi zacjeljivanja ranjenih sjećanja u bivšoj Jugoslaviji“ održavala prošlog tjedna u Trebinju, boravili su u četvrtak 30. lipnja u Dubrovniku gdje su, uz ostalo, obišli zbornu crkvu sv. Vlaha i katedralu Gospe Velike.

U Parčevoj crkvi dočekao ih je rektor crkve i generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. Ivica Pervan koji im je govorio o životu sv. Vlaha, sveca koji je mučeničkom smrću umro početkom 4. stoljeća i kojeg štuju i katolici i pravoslavni. Upoznao ih je i sa samom crkvom te načinom štovanja zaštitnika Dubrovnika i cijele Dubrovačke biskupije.

U katedrali se gostima susreo dubrovački biskup Roko Glasnović koji im je poželio dobrodošlicu i uspješan rad konferencije koja se održava od srijede 29. svibnja do subote 1. lipnja u Trebinju u Bosni i Hercegovini. S poviješću dubrovačke katedrale upoznala ih je vodičica, a o katedralnoj riznici govorio im je katedralni župnik don Marin Lučić.

Jedan od sudionika konferencije pravoslavni episkop Grigorije Durić prisjetio se tom prigodom ekumenske molitve u katedrali 2012. godine te podijelio s okupljenima svoja iskustva.

Konferencija u Trebinju održavala se u organizaciji Komisije za pravoslavno-katolički dijalog Zaklade u suradnji s Centrom za filozofiju i teologiju u Trebinju i dio je projekta zaklade „Pro Oriente“ pod nazivom „Iscjeljivanje ranjenih sjećanja“. Taj projekt je započeo u studenom 2023. godine međunarodnom konferencijom u Beču na kojoj je sudjelovalo oko 50 sudionika iz Europe, SAD-a i s Bliskog istoka.  Razmišljalo se tada o aspektima teologije pomirenja te se istovremeno osvrnulo i na konkretna geopolitička područja sukoba u Ukrajini, jugoistočnoj Europi i na Bliskom istoku. Teme inauguralne konferencije nastavljaju se produbljivati na regionalnim radionicama u navedenim regijama 2024. i 2025. godine.

Konferenciju u Trebinju su u srijedu 29. svibnja otvorili generalni tajnik austrijske crkvene zaklade „Pro Oriente“ Bernd Mussingoff, episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije Rađenović, mostarsko-duvanjski biskup i trebinjsko-mrkanski apostolski upravitelj Petar Palić i prof. Julija Naett Vidović.

Uz generalnog tajnika „Pro Oriente“ Bernda Mussinghoffa, glavni nositelj prve radionice u Trebinju bila je srpska pravoslavna teologinja prof. Julije Naett Vidović, zajedno sa Slovencem fra Milanom Zustom (Rim) i grčkim pravoslavnim teologom Pantelisom Kalaitzidisom, ravnateljem Teološke akademije Volos (Grčka). Svi su članovi Komisije „Pro Oriente“ za pravoslavno-katolički dijalog. Prema riječima prof. Vidović, cilj skupa je „ispitati teološke i praktične aspekte kajanja, pomirenja i transformacije sukoba u ekumenskom i međureligijskom kontekstu“.

U sklopu konferencije u petak 31. svibnja održan je okrugli stol „Liječenje ranjenih sjećanja – razmatranje pozitivnih ekumenskih i međuvjerskih odnosa“ koji je bio otvoren za širu javnost. Na toj tribini sudjelovali su episkop diseldorfski i cijele Njemačke Grigorije Durić, muftija mostarski Salem ef. Dedović i umirovljeni nadbiskup Beogradske nadbiskupije Stanislav Hočevar. Moderator je bio predsjednik Centra za filozofiju i teologiju Trebinje otac Vladan Perišić.

A.T.

Izvori: Ika; Ezh

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

NAJAVA 30. 5. Proslava Tijelova s procesijom kroz Grad – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti

Papina poruka za 57. Svjetski dan mira – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti

Proslava Uskrsa u Korčuli uz blagoslov grada – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti