Louisiana da postavi Deset zapovijedi u sve javne škole
Svijet

Louisiana da postavi Deset zapovijedi u sve javne škole

Nacrt zakona smatra Deset zapovijedi važnim povijesnim i kulturnim dokumentom koji je utjecao na utemeljenje SAD-a, dokumentom koji bi studenti trebali proučavati.

Zakonodavci u državi Louisiani su prošli prijedlog zakona koji bi zahtijevao da sve javne škole prikazuju Deset zapovijedi. Iako republikanski guverner Jeff Landry tek treba komentirati hoće li potpisati zakon, najvjerojatnije će ga osporiti i državni i savezni sindikati za građanske slobode, koji su zakon nazvali “neustavnim”.

Prema CNN-uzakon je usvojen kroz Zastupnički dom glasovanjem 79-16. Ako bude potpisan, zakon bi zahtijevao da sve učionice javnih škola, od vrtića do fakulteta, moraju prikazati Deset zapovijedi.

Tekst prijedloga zakona, HB71, dopušta svakoj školi da odluči o “prirodi prikaza”, ali mora biti prikazan barem na posteru ili uokvirenom dokumentu, veličine najmanje 11×14 inča. Nadalje, propisuje da Deset zapovijedi mora biti središnji fokus prikaza, ispisan fontom koji je dovoljno velik da se lako čita s bilo kojeg mjesta u učionici.

Dok su protivnici zakona tvrdili da je objavljivanje dokumenta o vjerskom podrijetlu u javnim školama kršenje odvojenosti crkve od države, zakon je uzeo drugačiji kut. Predstavlja Deset zapovijedi kao važan povijesni i kulturni dokument koja je odigrala ključnu ulogu u temeljnim dokumentima SAD-a.

U zakonu je citiran citat Jamesa Madisona:

“Povijest bilježi da je James Madison, četvrti predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, izjavio da “(smo) stavili na kocku cijelu budućnost naše nove nacije… na sposobnost svakog od nas da upravljamo sobom u skladu s moralnim načelima deset zapovijedi.”

U tom svjetlu, Louisianska kuća je odlučila da je proučavanje Deset zapovijedi ključno za razumijevanje pogleda očeva utemeljitelja kada su uspostavili novu naciju.

CNN izvještava da su aktivističke skupine već obećale iznijeti zakon na sud, ako bude usvojen. U zajedničkoj izjavi Američke unije za građanske slobode, Američke unije za građanske slobode iz Louisiane, Amerikanaca ujedinjenih za odvajanje Crkve i države i Zaklade za slobodu religije, grupa je zakon nazvala “neustavnim:”

“Država ne može zahtijevati od javnih škola da prikazuju Deset zapovijedi u učionicama. Mnoge vjerske organizacije i organizacije za građanska prava protive se ovoj mjeri jer krši temeljno pravo učenika i obitelji na vjersku slobodu.”

Zakon države Louisiane
Državna zastava Louisiane
PAPA FRANJO OPĆA AUDIJENCIJA

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Bugarski pravoslavni patrijarh Neofit preminuo je u 78. godini

Katoličke vijesti

Papa Franjo pokreće studijske grupe za analizu Sinode o ključnim pitanjima Sinodalnosti

Katoličke vijesti

‘Mi dijelimo njihovu bol’: Nadbiskup Pérez o masovnoj pucnjavi na islamskoj proslavi u Philadelphiji

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti