Sudac odbacuje tužbu u Missouriju kojom se osporava zabrana pobačaja na vjerskim osnovama
Europa

Sudac odbacuje tužbu u Missouriju kojom se osporava zabrana pobačaja na vjerskim osnovama

St. Louis, Misuri, 18. lipnja 2024. / 16:15

Tužba protiv pobačaja koju su podnijeli brojni vjerski vođe u Missouriju odbačena je nakon što je sudac presudio da državni pro-life zakoni ne krše slobodu vjere stanovnika Missourija.

U Narudžba od 14. lipnja, Okružni sud Missourija za 22. sudski krug presudio je da su reference na “Svemogući Bog” u statutima slične referencama koje se nalaze u Ustavu Missourija, koji su pak slični osjećajima izraženim u Deklaraciji neovisnosti.

Koalicija više od desetak vjerskih vođa iz Missourija, uključujući Židove, kršćane i unitariste univerzaliste, podnio tužbu 2023. navodeći da je gotovo potpuna zabrana pobačaja u Missouriju, koja je donesena 2019 stupio na snagu nakon poništenja Roe protiv Wadea, krši njihovu vjersku slobodu pozivajući se na Boga kao stvoritelja ljudskog života.

Zakon Missourija trenutno štiti sve nerođene bebe od pobačaja osim ako je život majke u opasnosti.

Vjerski su vođe tvrdili da je Missourijev zakoni o pobačaju, koje priznaju “Svemogući Bože [as] autor života” i također navode da život počinje začećem, krše državni ustav i Ustav SAD-a.

Židovski čelnici koji su se pridružili tužbi, posebno su tvrdili da judaizam ne priznaje nerođenu djecu kao živu tek nakon rođenja.

U presudi od 14. lipnja, sudac Jason Sengheiser također je presudio da izvan preambule zakona, ostatak jezika zakona o pobačaju u Missouriju ne sadrži eksplicitni vjerski jezik, pri čemu je sudac utvrdio da je priznanje države da život počinje začećem ne “samo vjersko uvjerenje” nego “medicinsko i znanstveno” određenje.

Jamie Morris, izvršna direktorica Katolička konferencija Missourija (MCC), rekao je u izjavi za CNA da je grupa “zadovoljna što je zdrav razum prevladao i tužba je odbačena”.

“Izjava ‘život počinje začećem’ je znanstvena stvarnost, a ne religijsko uvjerenje. U širem smislu, mnogi se zakonodavci oslanjaju na svoju vjeru u donošenju svih vrsta političkih odluka, uključujući one koje se odnose na socijalnu skrb, imigraciju i smrtnu kaznu,” rekao je Morris.

“Od zakonodavaca se ne bi trebalo tražiti da svoju vjeru ostave pred vratima Kapitola”, rekao je.

U Izjava od 14. lipnjapravni tim koji zastupa vjerske vođe rekao je da se “uz dužno poštovanje ne slažu s odlukom suda”.

“Zabrana pobačaja u Missouriju izravan je napad na odvojenost crkve i države, vjerske slobode i reproduktivne slobode”, stoji u priopćenju.

“Zakonodavci iz Missourija jasno su dali do znanja da nameću svoja osobna vjerska uvjerenja svim stanovnicima Missourija kada su donosili ove zakone. Ostajemo predani vraćanju pristupa pobačaju u Missouriju.”

Kao i mnoge druge države, Missouri je suočavajući se s mogućnošću glasanja o glasačkoj inicijativi ovog studenog koji bi, ako bude usvojen, nagrizao državnu zaštitu nerođene djece.

MKC potiče sve katolike da moliti da državni zakoni o pobačaju ostanu na snazi.

Jonah McKeown

Jonah McKeown je pisac i producent podcasta za Catholic News Agency. Magistrirao je na Fakultetu novinarstva Sveučilišta Missouri i radio je kao pisac, producent za javni radio i kao snimatelj. Nalazi se u St. Louisu.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Bob Newhart, slavni komičar i doživotni katolik, umro je u 94

Katoličke vijesti

Popularni katolički influencer: ‘Moramo koristiti svoje platforme društvenih medija’

Katoličke vijesti

Papa Franjo služit će misu na venecijanskom Trgu sv

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti