Savezni sud štiti američke biskupe od mandata za pobačaj dok se tužba odvija
Europa

Savezni sud štiti američke biskupe od mandata za pobačaj dok se tužba odvija

Osoblje CNA, 18. lipnja 2024. / 15:45

Savezni sud u ponedjeljak je zaštitio Konferenciju katoličkih biskupa SAD-a (USCCB) od novog federalnog pravila o pobačaju dok se parnica oko direktive odvija na sudu.

USCCB neće biti “primoran poduprijeti pobačaje zaposlenika protiv njihovih vjerskih uvjerenja” dok savezna tužba prolazi kroz sudove, Becket Fund for Religious Liberty stoji u priopćenju za javnost u ponedjeljak.

Biskupi, zajedno s nekoliko drugih katoličkih tužitelja, uključujući Katoličko sveučilište Amerike, podnio tužbu protiv Bidenove administracije prošlog mjeseca zbog propisa koji bi zahtijevali da poslodavci prilagode ženama ograničenja na radnom mjestu koja proizlaze iz “pobačaja ili izbora da ne pobace”.

Novi propisi koje je izdalo Povjerenstvo za jednake mogućnosti zapošljavanja (EEOC) odnosili su se na provedbu Zakona o pravednosti trudnica (PWFA). Sam zakon o trudnoći ne spominje pobačaj.

Uredba također uključuje zabranu ometanja smještaja; nadalje zabranjuje odmazdu protiv osobe koja koristi smještaj.

Presuda u ponedjeljak Okružni sud SAD-a za zapadni okrug Louisiane utvrdio je da je EEOC “prekoračio svoje zakonske ovlasti za provedbu PWFA-e” i čineći to “i nezakonito izvlastio ovlasti Kongresa i zadirao u suverenitet” tužitelja.

Tužiteljima je odobrena privremena mjera zabrane “do donošenja pravomoćne presude” u slučaju, stoji u presudi.

Okružni sudac David Joseph rekao je u odluci da PWFA nije izvorno donesen da uključi prilagodbe pobačaja.

“Da je Kongres namjeravao naložiti poslodavcima da udovolje izbornim abortusima prema PWFA-i, to bi jasno rekao prilikom donošenja statuta, posebno s obzirom na ogromnu društvenu, vjersku i političku važnost pitanja abortusa u našoj zemlji u ovom trenutku,” rekao je sudac.

Savezna vlada “propustila je uključiti široku vjersku iznimku” u mandat za pobačaj, napisao je Joseph. Biskupi su, kaže se u presudi, “pokazali značajnu vjerojatnost uspjeha u svojim tvrdnjama o zakonskom i ustavnom prekoračenju”.

USCCB je u utorak pohvalio odluku.

“Od početka smo govorili da pobačaju nema mjesta u Zakonu o pravednosti trudnica koje rade u korist žena”, rekla je glasnogovornica Chieko Noguchi.

“Zahvalni smo što se sud složio i radujemo se punom i trajnom poštovanju naših prava i plemenite svrhe ovog zakona”, dodala je.

Viša savjetnica Becketa, Laura Wolk Slavis, u međuvremenu je u priopćenju za tisak pravne grupe u ponedjeljak rekla da je mandat vlade za pobačaj “neprihvatljiv i nezakonit”.

“Ova je presuda važan korak u osiguravanju da američka radna mjesta mogu biti slobodna da nastave služiti svojim zajednicama u skladu sa svojim uvjerenjima”, rekla je.

Daniel Payne

Daniel Payne je viši urednik Katoličke novinske agencije. Prethodno je radio za College Fix i Just the News. Živi u Virginiji sa svojom obitelji.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Charles Carroll iz Carrolltona: ‘domoljubni’ katolički utemeljitelj

Katoličke vijesti

Nacionalno euharistijsko hodočašće: Ne propustite ove stanice na Putu sv. Juana Diega

Katoličke vijesti

Tri mlada hodočasnika hodaju od Pariza do Jeruzalema ‘da prodube našu vjeru’

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti