Sućut pape Franje vjernicima Zapadne Indije povodom smrti kardinala Kelvina Edwarda Felixa
Biskupska konferencija BiH

Sućut pape Franje vjernicima Zapadne Indije povodom smrti kardinala Kelvina Edwarda Felixa

Kardinal Kelvin Edward Felix, nadbiskup u miru Castriesa, preminuo je u četvrtak 30. svibnja u 91. godini života, objavljuje Vatican News.

Kardinal je služio kao nadbiskup Castriesa u otočnoj državi Svete Lucije u Zapadnoj Indiji od 1981. do umirovljenja 2008. godine, a papa Franjo imenovao ga je kardinalom 2014. godine.

U brzojavu poslanom 1. lipnja, papa Franjo izrazio je da je tužan kada je saznao za Kardinalovu smrt. Izrazio je sućut svećenstvu, redovništvu i vjernicima laicima nadbiskupije Castries i Crkve u Zapadnoj Indiji. “Prisjećajući se s dubokom zahvalnošću dugogodišnje predane biskupske službe pokojnog kardinala u Svetoj Luciji, osobito njegovih napora u poticanju obrazovanja mladih i njegovog doprinosa Crkvi diljem Kariba, rado se pridružujem vašoj molitvi kojom preporučate njegovu dušu ljubavi i milosrđu našeg nebeskog Oca”, napisao je Papa.

Papa je udijelio i svoj apostolski blagoslov svima koji će sudjelovati na njegovoj misi zadušnici.

***

Prema službenoj biografiji koju je objavio Tiskovni ured Svete Stolice, kardinal Felix je rođen u Roseauu, Dominika, 15. veljače 1933. Studirao je u sjemeništu sv. Ivana Vianneya u Trinidadu.

Za prezbitera je zaređen 8. travnja 1956. kao prvi dijecezanski svećenik iz Roseaua i prvi katolički svećenik zaređen u Dominici.

Nakon nekoliko godina pastoralnog rada u Dominici, od 1962. pohađa Sveučilište sv. Franje Ksaverskog u Novoj Škotskoj, gdje je 1963. stekao diplomu pedagoga; 1967. postigao je magisterij iz sociologije i antropologije na Sveučilištu Notre Dame u Indiani.

Potom je upisao poslijediplomski studij sociologije na Sveučilištu Bradford, Yorkshire, Engleska, gdje i diplomira 1970. Dok je boravio u Engleskoj, uložio je velike napore kako bi pomogao dominikanskoj imigrantskoj zajednici.

Predavao je u sjemeništu Sv. Ivana Vianneya i radio je kao profesor sociologije na Zapadnoindijskom sveučilištu Sv. Augustina.

Imenovan je nadbiskupom Castriesa 17. srpnja 1981., a za biskupa je posvećen 5. listopada iste godine. Pastoralno je upravljao biskupijom do 15. veljače 2008. godine.

Pokojni Kardinal služio je kao predsjednik Konferencije Crkava Kariba, predsjednik Biskupske konferencije Antila i apostolski upravitelj biskupije Bridgetown, Barbados, te kao član Papinskog vijeća za obitelj, Papinskog vijeća za međureligijski dijalog i kao član Sinodskog vijeća za Ameriku.

Papa Franjo uvrstio ga je u kardinalski zbor na konzistoriju 22. veljače 2014. s naslovnom crkvom Santa Maria della Salute a Primavalle (Naša Gospa od Zdravlja u Primavalleu). (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Primanja i obećanja međugorskih framaša

Katoličke vijesti

Susret Uprava dviju franjevačkih provincija u BiH

Katoličke vijesti

Bleiburg: Euharistijskim slavljem obilježena 79. obljetnica Bleiburške tragedije

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti