Stručnjak kaže da bi Vrhovni sud trebao ‘postupiti ispravno’ u postupcima za transrodnu djecu
Europa

Stručnjak kaže da bi Vrhovni sud trebao ‘postupiti ispravno’ u postupcima za transrodnu djecu

Osoblje CNA, 26. lipnja 2024. / 11:00

Zakon iz Tennesseeja koji sprječava maloljetnike da primaju unakrsne spolne hormone i blokatore puberteta nužan je za zaštitu djece, rekao je stručnjak za politiku za EWTN News ovaj tjedan nakon što je Vrhovni sud pristao saslušati slučaj oko statuta kasnije ove godine.

Vrhovni sud će to preispitati zakon Tennesseeja iz 2023 koji je zabranio unakrsne spolne hormone i blokatore puberteta za maloljetnice s nedostatkom spola i povećao rok zastare za maloljetnike oštećene operacijama ili hormonima. Predviđen za saslušanje na jesen, slučaj bi mogao utjecati na zakone u cijeloj zemlji.

Stručnjak za politiku Mary Rice Hasson rekla je voditeljici “EWTN News Nightly” Tracy Sabol u utorak kako misli da bi slučaj “mogao biti sjajna prilika”.

Hasson, viša suradnica Kate O’Beirne u Centru za etiku i javnu politiku u Washingtonu, DC, suosnivač je i vodi Projekt osoba i identitetaorganizacija koja nudi resurse za pomoć roditeljima, crkvama i učiteljima u rješavanju pitanja rodne ideologije.

Također je svjedočila o pravima roditelja i pitanjima transrodnosti pred američkim Senatom.

“Tennessee se nadao da će sud ostaviti netaknutom odluku 6. okružnog suda, koja je povoljna za Tennessee i za prava onih država koje su zaista nastojale donijeti zakone za zaštitu maloljetnika od ozbiljnih posljedica ovih mnogih nepovratnih posljedica -zvane intervencije za prijelaz spola,” rekao je Hasson Sabolu u utorak.

“Ali ovo je dobra prilika jer mislim da smo očito u pravu i djecu treba zaštititi”, rekla je. “Dakle, nadajmo se da će Vrhovni sud ovdje postupiti ispravno.”

Tennessee i 24 druge američke države nedavno su zabranile maloljetnicima pristup ekstremističkim, često nepovratnim transrodnim postupcima. U međuvremenu, države uključujući Illinois, Colorado i Minnesotu usvojile su zakone koji štite “transrodnu skrb”.

Bidenova administracija osporava zakon Tennesseeja, tvrdeći da se radi o diskriminaciji na temelju spola.

“Njihova je tvrdnja da se ovaj zakon ne bavi zaštitom djece, već je usmjeren na djecu koja se identificiraju kao transrodna ili rodno različita i traže takozvane procedure prijelaza spola”, rekao je Hasson ovaj tjedan.

“Ali stvarno, ako pogledate čak i tekst zakona, zakon zabranjuje maloljetnicima – svim maloljetnicima, ne jednog spola u odnosu na drugi, već svim maloljetnicima – primanje blokatora puberteta, hormona ili operacije u svrhu prijelaza”, rekla je. .

“Postoje poznati rizici koji mogu biti trajni, a postoje i mnogi nepoznati rizici”, rekla je o operacijama i hormonima. “Bidenova administracija ovdje jednostavno pokušava krivo usmjeriti govoreći: ‘Ne, ovo je neka diskriminirajuća radnja prema djeci koja se identificiraju na određeni način’.”

“Ali zakon nije tako napisan, a šesti krug nije tako vidio slučaj.”

Na pitanje o utjecaju zakona, Hasson je rekla kako misli da će biti “dalekosežan kako god bude”.

“Ali ovdje je zabrinutost jer je predstavljeno pitanje ograničeno na analizu jednake zaštite, koja zapravo ulazi u srž stvari”, objasnila je. “Dakle, vidjet ćemo one s ljevice koji pokušavaju uzdići transrodnu identifikaciju u vlastitu zaštićenu klasifikaciju. Potrudit će se na sve načine i iznijeti najbolje argumente.”

Hasson je rekao da je to “ravnopravan zakon” koji “ne izdvaja nikoga”.

“Ustav je vrlo jasan: države imaju ovlasti donositi zakone koji su osmišljeni za zaštitu djece”, istaknula je.

Na pitanje o čemu se radi, Hasson je primijetio da je zakon Tennesseeja produžio rok zastare za one koji su oštećeni transrodnim postupcima, dajući žrtvama pravo na tužbu 30 godina nakon što navrše 18 godina.

“Jedna od stvari koje smo vidjeli kod mladih ljudi koji su prošli kroz ove procedure promjene spola, oni, a često i njihovi roditelji, stvarno nisu razumjeli rizike – nisu im dobro objašnjeni,” rekla je.

“I ponekad tek kad napune ili u srednjim 20-ima počnu shvaćati što im je učinjeno.”

Produženi rok zastare “omogućuje taj rast i zrelost i priliku da se prepozna stvarna šteta koja je učinjena”, primijetio je Hasson.

“A to je moćna stvar”, nastavila je. “To će samo po sebi destimulirati. Dakle, nadam se da će sud učiniti pravu stvar. Zakon svakako podržava odluku 6. okružnog suda, a vidjet ćemo gdje će stvari stići.”

Kate Quiñones

Kate Quiñones je dopisnica za Catholic News Agency i suradnica College Fixa. Objavljivali su je Wall Street Journal, Denver Catholic Register i CatholicVote, a diplomirala je na koledžu Hillsdale. Živi u Coloradu sa suprugom.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa Franjo vratio je papinski naslov ‘Patrijarh Zapada’ u Papinskom godišnjaku

Katoličke vijesti

Papa Franjo sastao se s ruskim veleposlanikom u Vatikanu

Katoličke vijesti

Katolički par iz Indiane ‘živi noćnu moru svakog roditelja’ nakon slučaja skrbništva nad transrodnim osobama

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti