Delawareov zakon o ‘medicinskoj pomoći u umiranju’ prolazi i ide guverneru
Europa

Delawareov zakon o ‘medicinskoj pomoći u umiranju’ prolazi i ide guverneru

Baltimore, Md., 26. lipnja 2024. / 15:50

Senat države Delaware usvojio je u utorak zakon kojim bi se legaliziralo potpomognuto samoubojstvo. Gornji zakonodavni dom matične države predsjednika Joea Bidena odobrio je predloženi zakon s najmanjom razlikom – 11 prema 10.

Usko usvajanje HB 140 uslijedilo je manje od tjedan dana nakon što ga je državni Senat prvobitno odbio. Državni dom Delawarea usvojio je zakon 18. travnja.

Unatoč odobrenju zakona od strane zakonodavnog tijela Delawarea, suočava se s mogućim vetom guvernera Johna Carneya. Sadašnji demokrat izrazio je svoje protivljenje potpomognutom samoubojstvu 2022., prema Članak od 19. travnja The Dialog, službene novine biskupije Wilmington: “Vjerujem da omogućavanje liječnicima da omoguće samoubojstvo prelazi granicu koju mi ​​jednostavno nije ugodno prijeći.”

Biskup William Koenig od Wilmingtona osudio je prijedlog zakona tijekom uvoda u prvo glasovanje: “Nismo mi ti koji završavaju život. Nismo mi ti koji odlučuju kada je vrijeme da okončamo svoj život. … Bez obzira radi li se o mladoj osobi koja si oduzima život, sredovječnoj osobi ili starijoj osobi, nije u redu da društvo kaže da je to nešto što odobravamo.”

Biskupija također izdao priopćenje u srijedu kritikujući usvajanje zakona u državnom Senatu: “Ovo ‘rješenje’ nikada nije prihvatljivo; nema opravdanja za oduzimanje nevinog života. Nadalje, to je kršenje središnjeg načela u medicinskoj profesiji da je netko pozvan liječiti i sačuvati život i ‘ne nauditi’ i pretvara one koji bi se trebali brinuti za zdravlje društva u agente smrti.”

Dijalog primijetio da je nakon početnog poraza zakonačelnik većine Bryan Townsend “sačuvao je mogućnost da … pozove još jedno prebrojavanje prije kraja sjednice 30. lipnja.”

Državna senatorka Kyra Hoffner, demokratkinja, dala je odlučujući glas u utorak, prema izvješće iz WDEL-a u Wilmingtonu. Hoffner je prvotno registrirao odluku o “neglasovanju” tijekom prozivke 20. lipnja.

Katekizam Katoličke Crkve osuđuje eutanaziju kao “moralno neprihvatljivu” (br. 2277). Papa Franjo je potvrdio ovo učenje u poruci međuvjerskom simpoziju o palijativnoj skrbi ranije ove godine: “Istakao bih da se autentična palijativna skrb radikalno razlikuje od eutanazije, koja nikada nije izvor nade ili istinske brige za bolesne i umiruće.”

Ističe se vrlo tijesan broj glasova u Delawareu. Maryland, odmah iza granice s Prvom državom, odbio sličan prijedlog 1. ožujka. Senat države New Hampshire velikom većinom glasali protiv “medicinska pomoć pri umiranju” 16. svibnja.

Samoubojstvo uz pomoć liječnika trenutno je legalno u 10 država – Kaliforniji, Coloradu, Havajima, Maineu, Montani, New Jerseyju, Novom Meksiku, Oregonu, Vermontu i državi Washington – zajedno s Districtom Columbia.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa Franjo: Kršćanin bez hrabrosti je beskoristan kršćanin

Katoličke vijesti

Analiza: Kolegij kardinala koji se stalno mijenja

Katoličke vijesti

Katolički biskup: Bidenov administrator ‘potkopao’ pro-obiteljsku politiku izdavanjem dopuštenja za pobačaj

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti