Stanovnici Louisiane tuže da blokiraju uključivanje Deset zapovijedi u škole
Europa

Stanovnici Louisiane tuže da blokiraju uključivanje Deset zapovijedi u škole

Washington, DC Newsroom, 26. lipnja 2024. / 16:30

Koalicija stanovnika savezne države tuži vladu Louisiane da blokira prikaz Deset zapovijedi u javnim školama, tvrdeći da bi prikazi kršili Prvi amandman Ustava SAD-a.

Koalicija — koju zastupaju Američka unija za građanske slobode (ACLU) i Zaklada za slobodu od religije (FFRF) — podnijela je tužbu protiv članova Državnog odbora za osnovno i srednje obrazovanje Louisiane, kao i državnog nadzornika Cadea Brumleya i nekoliko mjesni školski odbori.

Izazov dolazi nakon što republikanski guverner Jeff Landry, koji je katolik, potpisano zakonodavstvo to zahtijeva da škole i fakulteti K–12 koji primaju javna sredstva prikazuju Deset zapovijedi u svakoj učionici.

Prema novom zakonu, Deset zapovijedi mora biti prikazano na posteru ili uokvirenom dokumentu koji je širok najmanje 11 inča i visok 14 inča. Zapovijedi moraju biti središnji fokus prikaza, a prikaz mora sadržavati izjavu o povijesti Deset zapovijedi u američkom javnom obrazovanju.

Škole i fakulteti moraju postaviti ove zaslone do 1. siječnja 2025.

Kad smo je zatražili komentar, državna tužiteljica Louisiane Liz Murrill rekla je u izjavi za CNA da vlada “ne može komentirati tužbu koju nismo vidjeli [yet].”

“Čini se da ACLU samo selektivno brine o Prvom amandmanu – nije ga briga kada Bidenova administracija cenzurira govor ili uhićuje pro-life prosvjednike, ali očito će se boriti da spriječi plakate koji raspravljaju o našoj pravnoj povijesti”, rekao je Murrill.

Tužbakoja zastupa devet obitelji koje imaju djecu u javnom obrazovnom sustavu države, tvrdi da mandat krši i klauzulu o osnivanju i klauzulu o slobodnom vježbanju Prvog amandmana.

U tekstu tužbe navodi se da “državno odobrena verzija Deset zapovijedi … preferira i nameće skup različitih vjerskih normi” učenicima. Dalje se tvrdi da će učenici biti “prisiljeni na vjersko obredanje, štovanje i usvajanje religioznog pisma koje država favorizira” isticanjem teksta.

Također se tvrdi da zakon krši roditeljska prava ugrožavajući njihovu “sposobnost usmjeravanja vjerskog obrazovanja i vjerskog odgoja svoje djece”.

“Država ne smije prisiljavati religiju zarobljenoj publici mladih i dojmljivih studenata različitih religija – ili uopće nijednu”, FFRF-ov pravni direktor Patrick Elliott stoji u priopćenju. “Radujemo se zaštiti ustavnih prava svih obitelji u Louisiani.”

U tužbi, podnesenoj Okružnom sudu SAD-a u Srednjem okrugu Louisiane, od suda se traži da presudi da je zakon neustavan. Također traži od suda da odmah naredi državnim dužnosnicima za obrazovanje da ne poduzimaju nikakve radnje za provedbu naloga za prikaz.

Chad Pecknold, profesor sustavne teologije i teološke politike na Američkom katoličkom sveučilištu, rekao je za CNA da je Vrhovni sud SAD-a presudio da isticanje Deset zapovijedi “nije samo po sebi neustavno” te da on ne vidi nikakva kršenja Prvog amandmana u njima zakonodavstvo.

“Prikazivanje Deset zapovijedi u obrazovne svrhe, kao ni kulturno pamćenje, ne krši Prvi amandman”, rekao je Pecknold. “Mojsijev zakon duboko je utjecao na zapadnu pravnu tradiciju, Deklaraciju o neovisnosti, i ne bez značaja za ovaj nedavni izazov, ukidanje ropstva i sam pokret za građanska prava.”

Pecknold je kritizirao protivnike zakona, tvrdeći da su oni “pristalice nove negrađanske religije koja nastoji izbrisati naše sjećanje na podrijetlo i kraj zakona”.

Popis Deset zapovijedi zapisanih u zakonu i potrebnih za prikaz ne uključuje cijele biblijske stihove.

Umjesto toga, daje popis koji izvlači tekst iz stihova; upotrijebljeni prijevod blizak je protestantskoj verziji Biblije kralja Jakova, iako joj nije identičan. Verzija kralja Jamesa nije prijevod koji je odobrila Katolička crkva. Američka konferencija katoličkih biskupa uključuje popis odobrenih engleskih prijevoda na svojoj web stranici.

Iako tekst ne broji zapovijedi, strukturiran je u skladu s popularnom evanđeoskom strukturom od Boga danih uputa, a ne strukturom koju obično koriste katolici.

Budući da ni Knjiga Izlaska ni Knjiga Ponovljenog zakona ne broje Deset zapovijedi, neke tradicije numerirajte ih naizmjeničnim redoslijedom.

Tyler Arnold

Tyler Arnold je zaposlenik izvjestitelja za Katoličku novinsku agenciju, sa sjedištem u uredu EWTN News u Washingtonu. Prethodno je radio za The Center Square i objavljivao je u raznim novinama, uključujući The Associated Press, National Review, The American Conservative i The Federalist.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Fernández: Vatikanske nove smjernice ukazanja naglašavaju ‘oprez’ u procesu razlučivanja

Katoličke vijesti

Kako je ‘čudo sunca’ u Fátimi pomoglo okončanju ateističkog režima

Katoličke vijesti

Biskup Munilla: Fiducia Supplicans nije ‘heretička’, ali će primjena biti ‘kaotična’

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti