Stav Slovenske BK o referendumskom pitanju o legalizaciji potpomognutog samoubojstva
Biskupska konferencija BiH

Stav Slovenske BK o referendumskom pitanju o legalizaciji potpomognutog samoubojstva

Građani i građanke Slovenije će u nedjelju, 9. lipnja 2024. na referendumu odlučivati o mogućnosti legalizacije potpomognutog samoubojstva i eutanazije. Slovenski biskupi poručili su da će katolici na referendumu glasovati protiv.

„Mi slovenski biskupi smo u izjavi, potpisanoj zajedno s drugim vjerskim zajednicama, već objasnili da je svaki čin kojim namjerno završavamo svoj život ili život druge osobe ‘neprihvatljiv i s etičkog i s vjerskog stajališta, a uvođenje mogućnosti potpomognutog samoubojstva znači društveno odricanje od brige za najranjivije’“, navodi se u priopćenju objavljenoj na stranici Slovenske biskupske konferencije.

Biskupi ponovno potiču sve građane i građanke da kao narod ozbiljno razmisle o dugoročnim posljedicama koje čekaju njihovo društvo u slučaju legalizacije takvih praksi. Upozoravaju da se radi o pokušaju uvođenja novog društvenog poretka, u kojem će se dugoročno više cijeniti zdravlje, mladost i posebno produktivnost, dok će svi ranjivi i bolesni biti zanemareni.

„Prema kršćanskom razumijevanju, oduzimanje ljudskog života uvijek je posebno težak, smrtni grijeh“, ističu biskupi.

Poručuju da onaj tko uvodi, podržava ili provodi takve zakone, može imati čak i veću krivicu od pojedinaca koji bi se odlučili na potpomognuto samoubojstvo. Kao što prepoznaje i naš ustav, ljudski život je nedodirljiv, naglašavaju biskupi.

„Mi katolici ćemo stoga na referendumu glasovati protiv. To će biti istinski glas suosjećanja i glas protiv usvajanja nepravednog zakonodavstva koje bi ugrozilo dostojanstvo najranjivijih u našem društvu“, poručuju biskupi.

„Svaku osobu prati strah od patnje, posebno na kraju života. Međutim, odgovor na taj strah ili na patnju bolesnih i starih ne može biti uvođenje mogućnosti samoubojstva, već kršćansko razumijevanje da je ljudski život nedodirljiv Božji dar, poticanje društvene solidarnosti te brži razvoj palijativne medicine“, zaključuju biskupi. (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

29. obljetnica svjedočke smrti župnika Filipa Lukende i redovnice s. Cecilije Grgić

Katoličke vijesti

Početak suradnje Caritasa BiH i Agencije AGIAMONDO

Katoličke vijesti

Obilježen spomendan Gospe Lurdske i Dan bolesnika u župi Prozor

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti