Predsjednik Bjeloruske redovničke konferencije osuđen na zatvorsku kaznu
Biskupska konferencija

Predsjednik Bjeloruske redovničke konferencije osuđen na zatvorsku kaznu

Predsjednik Bjeloruske redovničke konferencije o. Andrzej Juchniewicz OMI, osuđen je na 15 dana zatvora, potvrdila je njegova biskupija, a prenosi KNA u četvrtak, 16. svibnja 2024.

Kako je potvrdila biskupija Vitebsk na sjeveru Bjelorusije, sud je istodobno dosudio desetodnevnu zatvorsku kaznu o. Pawelu Lemechu.

O. Andrzej Juchniewicz i o. Pawel Lemech pripadaju redovničkoj zajednici Oblati Bezgrješne Djevice Marije (Oblati Mariae Immaculatae – OMI). Biskupija nije podrobnije pojasnila okolnosti presude.

Policija je obojicu uhitila u srijedu prošlog tjedna. O Andrzej i njegov subrat o. Pawel djeluju u župi u Šumilini blizu Vitebska.

Poljska provincija Oblata Bezgrješne Djevice Marije, kojoj pripada i susjedna Bjelorusija, u četvrtak je izrazila zabrinutost zbog zdravstvenog stanja obojice redovnika i pozvala na molitvu za njihovu župu.

Provincija je već prije nekoliko dana izvijestila o njihovu uhićenju. Kako je tada priopćeno, vlasti ih terete za navodnu sabotažu. Prema istom izvoru, obojica posjeduju bjelorusko državljanstvo.

General reda koji djeluje u više od 60 država diljem svijeta, o. Luis Ignacio Rois Alonso, iz Rima je poručio kako je zabrinut i pozvao na molitvu za uhićenu subraću.

Nakon općih prosvjeda u ljeto 2020. zbog sumnje u namještanje predsjedničkih izbora u korist predsjednika Aleksandra Lukašenka, bjeloruske vlasti vrše tešku represiju nad kritičarima režima. Na udaru je i Katolička Crkva, kojoj pripada deset posto građana Bjelorusije. Više svećenika nalazi se u zatvoru na temelju neuvjerljivih optužbi. Europska unija i Vijeće Europe bezuspješno su od vlasti u Minsku zahtijevali oslobađanje osoba zatvorenih iz političkih razloga. (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

VIDEO: Papa na svetkovinu Bogojavljenja: Budimo hrabri tražitelji Boga i ljudi nade

Katoličke vijesti

Iz tiska izašao novi broj Katoličkog tjednika

Katoličke vijesti

Križni put katoličkog puka Kupreške visoravni obilježen molitvom i zajedništvom

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti