Srce Isusovo u Bijelom Polju 2024. i posvetna molitva prije sv. Mise
Biskupska konferencija BiH

Srce Isusovo u Bijelom Polju 2024. i posvetna molitva prije sv. Mise

Bijelo Polje je proslavilo svoga zaštitnika Presveto Srce Isusovo, 7. lipnja 2024., koji je patron župe. Za ovaj veliki bjelopoljski blagdan Bijelo Polje se pripremalo više dana, a bliža priprava za Srce Isusovo bila je trodnevnica u župi, pobožnost Srcu Isusovu i sv. Misa koju su predvodili biskup Palić i svećenici gosti, a pod sv. Misama pjevali zborovi gosti i domaći.

Prvu večer trodnevnice imao je i otvorio „Dane Srca Isusova u Bijelom Polju“ mjesni biskup Petar, pjevao je Zbor mladih bjelopoljske župe, pod sv. Misom bio je blagoslov mladih. Drugu večer, don Ivan Aničić, župni vikar župe Dračevo, pjevao je Dječji zbor bjelopoljske župe. Pod ovom sv. Misom bio je blagoslov djece iz Vrtića „Sv. Klara“ Bijelo Polje, ali i sve djece iz župe s njihovim roditeljima. Treću večer, don Gordan Božić, župnik župe Stolac, pjevao je Zbor „Mladi“ stolačke župe, pod sv. Misom bio je blagoslov bračnih parova. Svaku večer crkva je bila dupkom puna i dvorište oko crkve, ispovijedalo je više svećenika, pa se bjelopoljski puk dobro odazvao na ispovijed kako u trodnevnici tako i na Srce Isusovo.

Prvu večer Trodnevnice, 4. lipnja poslije sv. Mise, u 20,00 sati organizirana je na Igralištu poviše župne crkve „Večer Folklora“, u kojoj je sudjelovalo 10 Društava i Klapa: HKUD „Bijelo Polje“ Mostar; HKUD „Stolac“ Stolac; KUD „Šokadija“ Budrovci-Slavonija; HKUD „Luke“ Višići; HKUD „Dubrave“ Aladinići; HKUD „Brotnjo“ Čitluk; HKUD „Prenj“ Prenj; HKUD „Katedrala“ Mostar; HKUD „Rotimlja“ Rotimlja i Klapa „Trs“ Mostar. Sva ova društva su na Igralištu u blizini župne crkve u Bijelom Polju, pred silnim mnoštvom ljubitelja narodnog blaga, u pjesmi i igri predstavili svoja mjesta i običaje kroz prigodne programe. Poslije službenog programa nastupila je grupa „Millenium band“, koja je svojim skladnim pjevanjem oduševila okupljeno mnoštvo. Na kraju svega programa slijedio je veličanstveni vatromet na radost svega okupljenog puka.

Na Srce Isusovo, 7. lipnja u 18,00 sati vjerni puk, kojega je bilo više stotina, okupio se u dvorištu župne crkve, zazvonila su zvona, a iz crkve je krenula procesija s predvoditeljem mons. Rokom Đonlešajem, nadbiskupom barskim, apostolskim upraviteljem kotorskim i primasom Srbije, koji je predvodio misno slavlje uz 10-ak svećenika koncelebranata. Pod sv. Misom pjevao je mješoviti Veliki župni zbor. Na početku obreda nadbiskup je ispred kipa Srca Isusova, u blizini Vanjskog oltara, izmolio posvetnu molitvu i tako posvetio Srcu Isusovu sav nazočni puk Božji i čitavu bjelopoljsku župu, te blagoslovio sve obitelji, vozače i vozila. Poslije molitve i blagoslova, na početku sv. Mise sve je nazočne pozdravio bjelopoljski župnik don Rajko Marković. Prvo je pozdravio nadbiskupa predvoditelja, zahvalio mu što je otprve prihvatio poziv, izrazio mu srdačnu dobrodošlicu, te naglasio kako mu je bio na Mladoj Misi u Veleži na Kosovu 1987., a mladi su biskupu predali umjetničku sliku „Bjelopoljska župna crkva“ akril na platnu, rad akad. slikara Ernesta Markote, zatim je župnik pozdravio, sve svećenike, časne sestre, hrvatske branitelje, predstavnike medija, iseljenike i sav vjerni puk. Poslije je uzeo riječ predvoditelj, uzvratio na pozdrave, zahvalio župniku na pozivu, te pozvao narod na kajanje. Slijedila su misna čitanja koja su čitali mladi iz župe i sve funkcije toga dana imali su mladi i svu organizaciju bjelopoljskih slavlja sa župnikom i časnim sestrama iznijeli su mladi iz župe, što je posebno hvale vrijedno. Poslije Evanđelja slijedila je nadahnuta nadbiskupova propovijed koja se pozorno slušala, a u kojoj je nadbiskup naglasio ljubav Srca Isusova prema nama i pozvao na uzvratnu našu ljubav prema Srcu Isusovu. Pod Misom se pričestilo veliko mnoštvo vjernika. Na kraju sv. Mise župnik je zahvalio predvoditelju na dolasku i prigodnoj homiliji, zatim svećenicima i svima koji su pomogli na razne načine da danas i ovih dana svima bude lijepo i ugodno. Posebno je zahvalio mladima koji su župnikova desna ruka u svim organizacijama, zatim je slijedila biskupova završna riječ, u kojoj je još jedanput zahvalio župniku Rajku na pozivu, vjernom puku na pobožnom sudjelovanju, organizatorima na organizaciji ovoga dana, te izrazio radost što je mogao sudjelovati u ovom župnom patronskom slavlju u Bijelom Polju i na kraju je slijedila „Lijepa naša“.

Odmah poslije Mise slijedio je kulturno-glazbeni program domaćeg Folklornog društva što je svijet skupa s nadbiskupom s oduševljenjem popratio i u kolo se uključio. U kolu se pred crkvom dogodio jedan ekskluzivan detalj: Naime bjelopoljsko folklorno društvo naučilo je poznatu albansku pjesmu „Oj kupo škon moj rušje ljaljes“, te je nadbiskupu pred svima nazočnima otpjevalo na albanskom jeziku, što je svijet oduševljeno dugim pljeskom nagradio, a nadbiskup im čestitao. Uslijedilo je opće pučko slavlje, uz ugodno druženje i čašćenje. Poslije je svijet pošao u Bjelopoljaca na večeru, a župnik je ugostio u župnoj kući nadbiskupa, svećenike i uzvanike. Tako su Dani Srca Isusova u Bijelom Polju završili na opće zadovoljstvo bjelopoljskog puka, hodočasnika, gosta i prijatelja. Bogu hvala! (kta/b.p.)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Otvorene prijave za Mediteranske teološke susrete

Katoličke vijesti

VIDEO: Ponovno zajedno: ZSA ZSA, Dominik Lučić, Albina & Marko Kutlić oduševljavaju Božićnim pjesmama

Katoličke vijesti

Izišao novi broj glasila za liturgijsku glazbu Magnificat

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti