Srce Isusovo proslavljeno i u Zvorniku
Biskupska konferencija BiH

Srce Isusovo proslavljeno i u Zvorniku

Mala vjernička zajednica Presvetog Srca Isusova u Zvorniku, na samoj granici sa Srbijom, svečano je u petak, 7. lipnja 2024., proslavila svog naslovnika, prenosi nedjelja.ba.

Euharistiju je slavio gvardijan i župnik u Fojnici fra Mario Katušić. Koncelebriralo je nekoliko svećenika među kojima je bio župni upravitelj fra Franjo Ninić.

U prigodnoj propovijedi fra Mario je najprije promišljao o razlozima okupljanja vjerničke zajednice na blagdan Srca Isusova. Posvijestio je kako je to važna svetkovina za univerzalnu Crkcu “posebice danas u svijetu okorjelih srca kada nema sućuti za one koji pate”.

“Srce je u našoj zapadnoj i kršćanskoj kulturi simbol dobrote, sućuti, solidarnosti i ljubavi. Kada slavimo Srce Isusovo slavimo nježnost i ljubav samoga Boga po Sinu kao čovjeku iskazanu nama ljudima. Bog je uzeo ljudsku narav suosjećajući se s nama koji u ovoj vremenitoj egzistenciji trpimo mnoge nedostatke”, rekao je fra Mario napominjući kako je Bog čovjeka na svoju sliku napravio i podcrtao kako je to izuzetno važno ponavljati “danas kada živimo u materijaliziranom svijetu kada se čovjek zatvara od drugog čovjeka”. Na tragu toga posvijestio je važnost ugledati se na Srce Isusovo, jer je Krist svoj život položio za one koje je volio.

Pred kraj propovijedi je, potkrepljujući to s nekoliko citata iz Novoga zavjeta, posvijestio kako u svijetu danas valja “afirmirati spoznaju da je prava kvaliteta ljudskoga života ne u posjedovanju i uživanju već u međusobnom razumijevanju, sućuti i nesebičnoj ljubavi”.

Liturgijsko slavlje animirao je Zlatko Špoljarević iz Tuzle. Nakon mise upriličeno je druženje nazočnih uz okrjepu.

Inače, Zvornik se nalazi u istočnoj Bosni, na lijevoj obali Drine, to jest na granici između BiH i Srbije. Udaljen je 40-ak km od Tuzle u pravcu jugoistoka. Župa se službeno zove Zvornik-Srebrenica a njome pastoralno upravlja fra Franjo iz Tuzle. Vjernička zajednica je prostorno velika i obuhvaća teritorije općina: Srebrenica, Bratunac, Milići, Vlasenica, Han Pijesak i Zvornik (RS) te Sapna (FBiH). U Srebrenici ima kapelica u kojoj se također slave mise.

Nažalost, postojala su obećanja Gradske uprave Zvornika o dodjeli lokacije za izgradnju župne crkve. Naime, ovdje je Crkva imala dvije povijesne lokacije svoje nazočnosti. U središtu grada je do 1948. bila župna crkva koja je porušena, a na Fetiji, u samoj gradskoj jezgri, bila je lokacija srednjovjekovnoga franjevačkoga samostana i crkve Sv. Marije.

Mise se slave u unajmljenom prizemlju jedne obiteljske kuće.

Novinari Katoličkog tjednika su više puta pisali reportaže iz ove župe, a jednu od njih možete pročitati ovdje. (kta)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Proljetna korona svećenika Travničkog dekanata

Katoličke vijesti

Papa: Potrebno je razvijati „kulturu uključivanja“

Katoličke vijesti

Bugojno: Molitveno-odgojni seminar za mlade

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti