Španjolsko sveučilište otkazuje projekt Rupnikove kapele
Svijet

Španjolsko sveučilište otkazuje projekt Rupnikove kapele

Djelatnici ACI Prensa, 17. siječnja 2024. / 19:45

Španjolsko Sveučilište Francisco de Vitoria (UFV) otkazalo je svoju planiranu suradnju s bivšim isusovačkim ocem Markom Rupnikom, koji je prvobitno predstavljen kao pokretač projekta nove kapele u kampusu, kako je prvi izvijestio ACI Prensa, CNA-ov novinski partner na španjolskom jeziku.

Smještena u gradu Pozuelo de Alarcón u blizini Madrida, institucija povezana s Kristovim legionarima započela je izgradnju nove kapele u rujnu 2022., kada je madridski nadbiskup u miru, kardinal Carlos Osoro, blagoslovio prvi kamen.

Izvorni projekt uključivao je blisku suradnju s Rupnikom. Sveučilište je tada izjavilo da je to “prvo arhitektonsko djelo u kojem je Rupnik bio uključen u cijeli proces stvaranja projekta, počevši od teoloških i simboličkih temelja hrama”.

Međutim, samo tri mjeseca nakon početka radova, sveučilište je odlučilo “pauzirati rad vezan uz ikonografski program”, koji je podijeljen sa sveučilišnom zajednicom kroz internu izjavu kojoj je ACI Prensa imala pristup. Rektor Daniel Sada objasnio je u priopćenju da je ova promjena napravljena “u svjetlu objavljenih informacija” o seksualnom zlostavljanju koje je počinio Rupnik.

U vrijeme prekida radova ikonografski program projekta bio je “u fazi osmišljavanja i razvoja”, a planirano je da se poznati Rupnikovi mozaici postave unutar i izvan zgrade.

No, konačna odluka o umjetničkim i ikonografskim elementima koji će biti dio građevine je da će se “kapela s vremenom dovršiti” na način da “obodni zidovi, i unutarnji i vanjski, budu prazne ploče koje na moment dizajnirani su u skladu s arhitektonskim jezikom kampusa i namijenjeni su da budu prekriveni umjetnošću koja može poslužiti kao poziv cijeloj zajednici da pristupi, uživa u tome i otkrije,” rekao je UFV za ACI Prensa.

Sveučilište predviđa da će apsida biti prekrivena “zlatnim listićima prema nacrtu umjetnika Alberta Guerrera Gila u suradnji sa studentima i profesorima odjela za likovnu umjetnost, zajedno s njegovim ravnateljem Pablom Lópezom Rasom.”

Nova kapela UFV-a posvećena je Djevici Mariji pod njezinim naslovom “Sedes Sapientiae” (“Sjedište Mudrosti”), tj. “Prijestolje i prvi odgojitelj Isusa Krista”, jer UFV želi biti konfiguriran “kao kuća sv. mudrost, kao mjesto ili zajednica u kojoj se prenosi, asimilira i razvija mudrost koju su akumulirale različite generacije.”

Plan za zgradu izradili su arhitekti Emilio Delgado, Felipe Samarán i Antonio Álvarez Cienfuegos, a projektiran je tako da kapela ima kapacitet od 500 sjedećih mjesta. Uz kapelu se nalazi centar za formaciju, sastanke ili konferencije kapaciteta za još 500 ljudi.

Teološka inspiracija prostora temelji se na činjenici da se radi o sveučilišnoj kapeli. Stoga je nekoliko elemenata ugrađeno u dizajn: dva velika zakrivljena luka, “jedan veći i bjelji koji pozdravlja zajednicu vjernika” i drugi “viši i zlatni koji upućuje na fizičku prisutnost Boga u povijesti kroz njegova Sina, Isusa Krista .”

Dodatno, ističe se sedam stupaca mudrosti kao alegorija Božjeg savršenog znanja i “ljudske težnje da se traži istina i gradi na njoj” te prikazi parabola o kraljevstvu, u skladu s karizmom Kristovih legionara.

Elipsastog tlocrta, njegova središnja kupola visoka je 39 stopa, dok se ona iznad svetišta uzdiže do 49 stopa. Tabernakul je okrenut prema istoku.

Prema podacima UFV-a, raspored klupa “ističe središnji karakter zajednice crkve oko oltara” nad kojim visi raspelo. Pokraj oltara privremeno je postavljena trudna Djevica Marija u prirodnoj veličini, koju će zamijeniti drugi kip koji prikazuje Djevicu “koja prati malo dijete Isusa na krilu i piše u bilježnicu”.

Pod oltarom se čuvaju relikvije dvojice mučenika, jednog španjolskog i drugog meksičkog, svetog Pedra Povede i svetog Joséa Sáncheza del Ría. Poveda je bio utemeljitelj terezijanske ustanove, a ubijen je iz mržnje prema vjeri tijekom vjerskog progona 1930-ih u Španjolskoj. Sánchez del Río bio je 14-godišnji dječak koji je izboden na smrt iz mržnje prema vjeri tijekom Cristero rata 1928. godine.

Slučaj Rupnik

Pater Marko Rupnik svjetski je poznat po svom umjetničkom umijeću i karakterističnom stilu izrade mozaika koji se nalaze na znamenitim mjestima poput samog Vatikana, Lourdesa u Francuskoj i sjedišta Španjolske biskupske konferencije. Sam UFV Rupniku je 2013. dodijelio počasni doktorat.

Od 2018. provedeno je nekoliko istraga o navodnom seksualnom i teološkom zlostavljanju koje je počinio Rupnik, utemeljitelj Zajednice Loyola Slovenije 1980-ih, s kojom je prekinuo veze 1993.

U lipnju 2019. isusovci su objavili da svećeniku nameću niz neodređenih ograničenja, a sljedećeg je mjeseca Dikasterij za nauk vjere zatražio da se započne istraga.

U svibnju 2020. objavljeno je da je Rupnik dobio automatsku ekskomunikaciju jer je u ispovijedi odriješio ženu suučesnicu u grijehu protiv Šeste zapovijedi, ali su vatikanske vlasti ubrzo nakon toga ukinule kaznu.

Sljedeće godine Vatikan je zatražio od Družbe Isusove da ispita Rupnika u vezi s optužbama koje se odnose na zajednicu Loyola. U siječnju 2022. zaključeno je da postoji slučaj koji zaslužuje kazneni postupak, no u listopadu te godine Dikasterij za nauk vjere ustvrdio je da je slučaj u zastari.

U veljači 2023. jezuiti su najavili nova ograničenja nakon novih pritužbi 15 žena protiv njega. Dana 15. lipnja te godine Rupnik je isključen iz isusovaca “zbog neposluha”, au kolovozu je inkardiniran u Koparskoj biskupiji u Sloveniji. U prosincu, zajednica Loyola je raspuštena.

Papa Franjo zatražio je od Dikasterija za nauk vjere u rujnu 2023. da preispita slučaj bivšeg isusovačkog svećenika i odlučio ukinuti zastaru kako bi se omogućilo održavanje suđenja.

Sveti Otac donio odluku nakon što ga je Papinsko povjerenstvo za zaštitu maloljetnika izvijestilo o ozbiljnim problemima u načinu na koji se vodio svećenikov slučaj i nedostatku pažnje prema žrtvama.

Ova priča je prvi put objavljen od strane ACI Prensa, CNA-ovog partnera za vijesti na španjolskom jeziku. Preveo ga je i prilagodio CNA.

Nicolás de Cárdenas

Nicolás de Cárdenas dopisnik je ACI Prensa iz Španjolske od srpnja 2022. U svojoj novinarskoj karijeri specijalizirao se za društveno-religijske teme, a radio je i za lokalne i međunarodne civilne udruge.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Šest redovnika i svećenika u zatočeništvu bandi na Haitiju – Vatican News

Katoličke vijesti

Afrički biskupi: ‘Prestanite pljačkati rudna i prirodna bogatstva u Africi’ – Vatican News

Katoličke vijesti

Centar sv. Pavla za biblijsku teologiju usred velikog proširenja

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti