Slušati vapaj zemlje i siromaha u Kolumbiji
Biskupska konferencija

Slušati vapaj zemlje i siromaha u Kolumbiji

Utvrditi prilike za suradnju s vladama u jačanju zauzimanja za mir – cilj je Radne skupine za Kolumbiju (Grupo de Trabajo por Colombia), koju je jutros, 12. lipnja, papa Franjo u Vatikanu primio u audijenciju. Bilo je prisutno 17 članova skupine koja okuplja više Caritasa iz svijeta, od Europe preko Sjedinjenih Američkih Država do Latinske Amerike, piše Vatican News.

Slušati ​​na sinodski način vapaj zemlje i siromaha – obveza je Radne skupine za Kolumbiju (Grupo de Trabajo por Colombia – GTC), čije je predstavnike, 17 članova, danas, 12. lipnja, papa Franjo primio u maloj dvorani, pokraj Dvorana Pavla Šestoga. Skupina okuplja Caritase iz Norveške, Engleske i Walesa, Škotske, Španjolske, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Latinske Amerike i Kariba, u suradnji sa Socijalnim pastoralom Kolumbijskoga Caritasa. Ustanovljena 1997. godine, Radna skupina za Kolumbiju posebno se zauzima na učvršćivanju mira i socijalne pravednosti u toj latinskoameričkoj zemlji, jer unatoč napretku na području raspodjele zemljišta, borbe protiv nejednakosti i traženja mirnog rješenja za oružani sukob, još uvijek nema velikih promjena koje bi mogle ojačati nadu najsiromašnijih.

Zauzimanje Crkve za domorodačko stanovništvo i za siromašne

Suočena s pojavama kao što su trgovina drogom, nasilje, korupcija i nejednakost, koje značajno utječu na traženje socijalne pravde u Kolumbiji, Crkva se zauzima u traženju odgovora kako bi učinila manje teškim i dramatičnim život zemljoradnikā, domorodačkoga stanovništva, potomaka Afrikanca te pučkih sektora urbanih područja.

Na putu prema konferenciji COP16

S obzirom na Međunarodnu konferenciju o bioraznolikosti – predviđenu u okviru konferencije COP16 Ujedinjenih naroda, koja će se održati u Caliju, u Kolumbiji, od 21. listopada do 1. studenog, uz sudjelovanje izaslanstava iz 190 zemalja – Radna skupina za Kolumbiju smatra da je to prilika za promicanje skrbi o našem zajedničkom domu. Osim uspjeha pojedinačnih događaja, radna se skupina nada da će se konsolidirati i proces koji će integralnu ekologiju učiniti stvarnošću u Kolumbiji, zemlji jedne od najvećih bioraznolikosti na svijetu, ali i jedne od najugroženijih.

Četiri sna za Kolumbiju

Na kraju, Radna skupina za Kolumbiju ističe svoje zauzimanje u službi društvenoga, crkvenoga, ekološkoga i kulturnoga sna koji je papa Franjo naznačio 2020. godine, postsinodskom apostolskom pobudnicom Querida Amazonia. (kta/rv)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Nadbiskup Gänswein novi nuncij u Litvi, Estoniji i Latviji

Katoličke vijesti

Svećenici iz BiH ponovno u polufinalu Europskog prvenstva

Katoličke vijesti

Predsjednik Slovenske BK biskup Andrej Saje razgovarao za Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti