Slavlje svetkovine Bogojavljenja i 38. obljetnice ređenja biskupa Franje
Biskupska konferencija BiH

Slavlje svetkovine Bogojavljenja i 38. obljetnice ređenja biskupa Franje

U subotu, 6. siječnja u večernjim satima u banjolučkoj je katedrali liturgijski obilježena svetkovina Bogojavljenja i ujedno 38. obljetnica ređenja dosadašnjeg banjolučkog biskupa, sada apostolskog upravitelja, Franje Komarice. Njega je 6. siječnja davne 1986. u bazilici sv. Petra u Rimu, zajedno s još šestoricom drugih imenovanih biskupa s pet kontinenata zaredio tadašnji papa sveti Ivan Pavao II., piše Tiskovna agencija Banjolučke biskupije.

Misno je slavlje predslavio biskup Franjo. S njim su koncelebrirali pomoćni biskup Marko Semren, rektor katedrale Pero Ivan Grgić, župnik i dekan banjolučki preč. Žarko Vladislav Ošap, direktor Caritasa prelat Miljenko Aničić, župnik i gvardijan petrićevački fra Domagoj Šimić, župnik Marije Zvijezde vlč. Zvonko Topić, župnik Nove Topole vlč. Angelo Bartulica te još trojica svećenika.

Uz domaće misare, u misu su sudjelovale redovnice iz tri Družbe koje imaju svoje samostane u gradu, te više od 60 članova frame iz uskopaljskih župa kod Bugojna, iz Vrhbosanske nadbiskupije, koji su predvodili pjevanje svih okupljenih vjernika.

Biskup je na početku misnog slavlja izrazio svoju radost i zahvalnost zbog sudjelovanja svih nazočnih u zajedničkoj molitvi zahvaljivanja i prošnje – za vjeru i ustrajnost u vjeri i službi svih nazočnih. Podsjetio je nazočne da toga dana godišnjice svoga biskupskog ređenja imaju i umirovljeni nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić i umirovljeni pomoćni biskup vrhbosanski Pero Sudar, te je i njih nazočnima preporučio u molitve. Posebno je zahvalio velikoj grupi mladića i djevojaka srednjoškolaca i studenata – članova frame, koji su, zajedno sa svojim duhovnim asistentom fra Zvonimirom Batistom, na svome višednevnom studijskom boravku u Banjoj Luci uplanirali i sudjelovanje na ovoj svetoj misi.

U prigodnoj propovijedi biskup Franjo je najprije protumačio značenje sadržaja drevne svetkovine Bogojavljenja. Istaknuo je početak ostvarenja definitivne Božje nakane da od povijesti ljudskog roda učini povijest spasenja svih ljudi, svih naroda i ljudskih rasa. Tu Božju nakanu prepoznaju istinski Bogotražitelji, koji ne štede svoje sile i ne bježe od neugodnosti pa i razočaranja da dođu do mogućnosti pokloniti se novom, jedinstvenom vladaru svega svijeta.

Osvrnuo se i na bijedno ponašanje tadašnjeg zemaljskog vladara – oličenog u krvniku Herodu i njegovom otklonu onoga što je Bog najavljivao po svojim izaslanicima prorocima.

Aludirao je na brojne Herode sve do najnovijih vremena, koji su otklanjali poštivanje Božjih zapovijedi i sebe umišljali kao gospodare ljudskih života, pa i cijelih naroda. Primijenio je to i nedavnu prošlost naše zemlje, njezinih naroda i osobito Katoličke Crkve. Podsjetio je na ponašanje trojice Mudraca s Istoka nakon susreta s Djetetom Isusom kao Spasiteljem svijeta. Oni više nisu htjeli imati posla s tadašnjim moćnikom – krvnikom Herodom, nego su postali vjerovjesnici, evangelizatori u svojim zemljama. Slično se ponašaju i trebaju ponašati i članovi Kristove Crkve koji su upoznali kao jedinog svoga Spasitelja.

Pri kraju propovijedi osvrnuo se i na događaj od prije 38. godina u bazilici sv. Petra u Rimu, na svoje biskupsko ređenje. Prisjetio se riječi iz propovijedi sv. Pape da ih šalje biti „evangelizatorima u vlastitim narodima, da predvode braću i sestre u vjeri, a druge svoje sugrađane da privode k vjeru u jedinog Spasitelja ljudskog roda“.

Zahvalio je Bogu za bezbrojne milosti i trajnu pomoć tijekom svih proteklih 38 godina biskupske službe tijekom dramatičnih i izazovnih godina i događanja. Zahvalio je i svim članovima povjerene mu biskupije za trajnu molitvu, ljubav, odanost i pomoć. Zahvalio je i svojim pomoćnicima – svećenicima, redovnicima, redovnicama i vjernicima laicima, te brojnim dobročiniteljima izvan biskupije. – Za sve njih – rekao je biskup Franjo – molit će i ubuduće Božju pomoć i utjehu, a svim preminulima Božje milosrđe i vječno blaženstvo.

Podsjetio je i na skori dolazak svojeg nasljednika, novog biskupa mons. Željka Majića i na datum njegovog ređenja u katedrali, te potaknuo još jednom sve da i njega preporuče u svojim molitvama svjetlu i snazi Duha Svetoga.

Po završetku misnog slavlja, svi su se „misari“ okupili u dvorani Biskupskog ordinarijata na bratskom druženju u čestitanju biskupu Franji te pjevanju božićnih pjesama, a fra Zvonimir je ukratko predstavio planove frame iz Uskoplja i brojne aktivnosti koje on s njima poduzima, osobito organizirajući s njima studijska putovanja po svim krajevima Bosne i Hercegovine.

Biskup Franjo je njemu i svima nazočnima još jednom zahvalio i poželio svima blagoslovljenu novu godinu i cijeli njihov život. (kta/tabb)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Krist je uskrsnuo. Čak i u Gazi

Katoličke vijesti

Papa svećenicima u Veroni: Ispovijed ne smije biti mučenje

Katoličke vijesti

Otvoren 64. teološko-pastoralni tjedan u Zagrebu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti