Slavimo lipanj kao mjesec Presvetog srca, a ne kao ‘mjesec ponosa’
Kršćanski život

Slavimo lipanj kao mjesec Presvetog srca, a ne kao ‘mjesec ponosa’

Ovog mjeseca trebamo jurišati na nebo svojim molitvama i tražiti zagovor naših voljenih mučenika.

Svi znamo da se lipanj u nekim krugovima naziva “Mjesec ponosa”. Cijeli smo mjesec napadani LGBT zastavama i porukama na društvenim mrežama i televizijskim prijenosima, u trgovinama i restoranima, na sportskim događanjima, a možda čak i od strane poznanika i susjeda.

Naravno, u tijeku je društveni pokret za otpor ovoj baražnoj vatri. Čini se da su bojkoti trgovačkih divova i sportskih klubova, uz jasne i čvrste izjave poznatih sportaša, glazbenika i sličnih, u značajnoj mjeri pomogli. Ipak, moramo se time baviti na više od samo ekonomskog fronta. Stoga nije slučajnost da se u lipnju održavaju spomen-slavlja šačice kršćanskih mučenika, od kojih svaki pruža hrabro i čvrsto svjedočanstvo protiv prevladavajućih trendova seksualnog nemorala u svojim razdobljima.

Za početak mjeseca prisjećamo se svjedočanstva svetog Justina mučenika. Iako su njegovo učenje i pisanje često bili šire usmjereni na objašnjavanje kršćanskih vjerovanja i običaja, izričito se bavio seksualnim nemoralom rimske kulture. U 27. poglavlju svoje Prve apologije caru Titu, o krivnji zbog razotkrivanja djece, Justin je napisao:

Ali što se nas tiče, nas su učili da je razotkrivanje novorođene djece dio zlih ljudi; i ovo smo poučeni da ne bismo nekome učinili zlo i da ne bismo griješili protiv Boga, prvo, jer vidimo da su gotovo svi tako izloženi (ne samo djevojke, nego i muškarci) odgojeni prostituciji. I kao što se za drevne narode kaže da su uzgajali stada volova, ili koza, ili ovaca, ili konje na ispaši, tako sada vidimo da vi uzgajate djecu samo za ovu sramotnu upotrebu; i za ovo zagađenje mnoštvo žena i hermafrodita, i onih koji čine neopisiva zlodjela, nalazi se u svakoj naciji.

Dok je opisivao Rim pri kraju prvog stoljeća, odlomak se također može koristiti, doslovno, opisati što se događa na pride festivalima i drag showovima diljem naše zemlje. Još gore, identificira što će se dogoditi djeci koja su izložena takvom nemoralnom i grotesknom ponašanju.

Sveti Karlo Lwanga (3. lipnja). 3. lipnja sjećamo se svetog Charlesa Lwange, čovjeka iz Ugande koji je radio na zaštiti dječaka od silovanja od strane kralja pederasta. Kralja je razbjesnio Lwangin prkosan stav i njegovo davanje lekcija katekizmu djeci. Bez mnogo riječi, njegovo svjedočanstvo je dovoljno. U našoj vlastitoj kulturi moramo biti voljni zaštititi čistoću hrabrim svjedočenjem protiv prevladavajuće kulture, čak i protiv moćnika. Upotreba riječi je važna, ali sekundarna.

Presveto Srce Isusovo (19 dana nakon Duhova). U sredini mjeseca je svetkovina Presvetog Srca Isusova, kojoj je posvećen cijeli mjesec. Sveta Margareta Marija Alacoque, apostolica Presvetog Srca, podsjeća nas u lipnju 1689. u pismu jednoj od svojih redovnica da je bit kršćanske stvari „prepustiti se providnosti pune ljubavi Presvetog i ljupkog Srca Isusova. i neka nas On vodi i vlada kako On želi.” Čini se da je ta formula upravo suprotna ponosu. Možemo provesti cijeli mjesec, pa i više, moleći Presveto Srce Isusovo da izlije svoje veliko milosrđe na našu kulturu i na sve nas koji trebamo obraćenje.

Sv. John Fisher i Thomas More (22. lipnja). U nastavku mjeseca, 22. lipnja, spominjemo se mučeništva sv. John Fisher i Thomas More. Točnije, obojica su ubijena jer su odbili položiti prisegu na vrhovnu vlast kralju Henriku VIII. Ipak, iza Henryjeva osvajanja vlasti stajalo je njegovo odbijanje da se pridržava crkvenog učenja i prakse bračne veze. I Fisher i More odbili su kapitulirati pred hirovima moćnog kralja, čak i kad su svi ostali oko njih položili prisegu na vjernost. Umjesto toga, odali su se Bogu i njegovoj objavi kroz Crkvu.

Rođenje sv. Ivana Krstitelja (24. lipnja). Zatim, tu je svjedočanstvo Ivana Krstitelja. Svetog Ivana zatvorio je i mučenički ubio kralj Herod Antipa jer je ukazivao na kraljev preljubnički odnos s Herodijadom. Postavljajući primjer kasnijim mučenicima kroz stoljeća, odbio je priznati zemaljsku vlast kralja kao višu vlast od objave samog Boga. U svetom Ivanu vidimo hrabrost da se kaže istina o Božjem naumu za brak i spolnost, čak i u slučaju da postane društveni parija.

Sv. Petra i Pavla (29. lipnja). Na kraju mjeseca sjećamo se života i mučeništva sv. Petra i Pavla. U svojoj novozavjetnoj poslanici, sveti Petar je proročanski napisao: „Bit će među vama lažnih učitelja koji će potajno unositi razorna krivovjerja, čak i niječući Učitelja koji ih je otkupio. … I mnogi će slijediti njihovu putenost i zbog njih će biti pohuljen put istine” (2. Petrova 2,1-2). Naravno, sveti Pavao je u nekoliko navrata pisao kako bi upozorio na spolni nemoral. Ipak, na kraju nas je podsjetio na porijeklo naših neprijatelja: “Jer mi se ne borimo protiv krvi i mesa, nego protiv poglavarstva, protiv vlasti, protiv svjetskih vladara ove sadašnje tame, protiv duhovnih vojski opakih u nebeska mjesta” (Efežanima 6,12). Oba ova čovjeka ubijena su u progonima cara Nerona, paranoičnog i ponosnog ekscentrika, 60-ih godina naše ere.

Dakle, tijekom lipnja, trebali bismo jurišati na nebo našim molitvama i izmolimo zagovor ovih ljubljenih mučenika. Na kraju, moramo isprositi Isusovo milosrđe svakome od nas, našoj kulturi i onima koji ponos stavljaju iznad čistoće. Ovo je jedini način da u potpunosti vratite mjesec.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Što Sveta Gianna može naučiti našu kulturu

Katoličke vijesti

Fatimino “čudo sunca” kako ga je vizualizirala umjetna inteligencija (fotografije)

Katoličke vijesti

Navještenje: Kad su anđeli zadržali dah

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti