Kako se pristojno ispričati nekome koga ste uvrijedili
Kršćanski život

Kako se pristojno ispričati nekome koga ste uvrijedili

Sljedeći put kad otkrijete da se trebate ispričati, razmislite o ovim korisnim podsjetnicima sa 7 jednostavnih koraka za traženje oprosta.

Jasno je da nije uvijek lako ispričati se, pogotovo ako se osjećate posramljeno ili poniženo svojim riječima ili ponašanjem. Međutim, za izgradnju odn održavati zdrav odnosimperativ je ne samo ispričati se, već to učiniti sa smislom i s namjerom da se to više nikada ne ponovi.

U situacijama u kojima se možda osjećate neugodno zbog onoga što ste učinili, mogli biste doći u iskušenje da to odbacite brzim “oprosti”. Ali to je previše lako učiniti. Alternativno, možete pokušati prebaciti krivnju na osobu koju ste uvrijedili, uz: “Oprosti, ali tvoja je greška što sam napravio xyz.” Ovo ne predstavlja ispriku!

Stoga, za one kojima je potrebna mala pomoć u davanju smislenije isprike, pokušajte slijediti ovaj vodič u 7 koraka.

1
Priznaj

Kako je oprosti riječ koja se kotrlja s jezika, važno je da ti priznati što ti je žao. To pokazuje da ste svjesni bilo kakve boli ili ozljede od koje osoba pati. Ideja bi bila: “Žao mi je što sam srušio vašu biljku.” (Česta isprika moje djece za moje jadne biljke.)

2
razumjeti

Važno je izraziti zašto radnja je bila pogrešna. Da se vratim na moju biljku, ovo bi moglo biti u sljedećem obliku: “Žao mi je što sam srušio vašu biljku jer znam koliko vam znači, a bio sam nemaran.”

3
Budite odgovorni

Kao što je ranije spomenuto, važno je preuzeti odgovornost i da ne pokušava prebaciti krivnju. Stoga bi moja voljena djeca svojoj isprici mogla dodati: “Znam da ste mi bezbroj puta rekli da ne guram stolicu o biljku.” Iako znam da umiru od želje da kažu: “Zašto uopće trebate imati tu biljku?” ili “Ti si kriv što si biljku stavio na tako glupo mjesto.”

4
Iskupiti se

U svojoj isprici trebate pitati kako možete nadoknaditi to osobi. Iako bi moglo biti prilično teško vratiti veliki list koji je otpao s moje biljke, moja bi djeca mogla reći nešto poput: “Kako ovo mogu učiniti boljim?”

5
Odlučite da nećete ponoviti prekršaj

Sve je u redu ispričati se, međutim, ako ćete ponoviti radnju opet nema nikakve svrhe. Stoga donesite odluku da to ne ponovi, i izrazite to u svojoj isprici. Moji dosadni ubojice biljaka? Pa, mogli bi reći: “Neću više gurnuti stolicu o biljku.”

6
Tražiti oprost

U nekim okolnostima važno je zamoliti za oprost. Za moj jadni list biljke, to zapravo i nije problem. Ali u slučajevima kada ste uzrokovali stvarnu povredu ili štetu, cijenimo ako doista pitate osobu može li vam oprostiti, tako da oboje možete nastaviti dalje. U ozbiljnim slučajevima, ovo opraštanje može potrajati, ali traženje nekoga da vam oprosti pokazuje da doista znate da ste u krivu.

7
Biti zahvalan

Ovo bi moglo biti pomalo čudno, ali ako vas je netko primijetio zbog vašeg ponašanja, trebali biste odvojiti vrijeme za to hvala im za to. Ukazivanjem na neprikladne radnje ili riječi možete naučiti iz ovoga i više ne ponoviti tu pogrešku.

Zapamtiti…

Izbjegavajte izraze poput:

  • “Žao mi je, ali…” — “ali” je samo isprika i potpuno poništava ispriku.
  • “Ti si kriv jer si me natjerao…” — nemoj prebacivati ​​krivnju.
  • “Žao mi je što se tako osjećaš…” — ne umanjujte svoje postupke
  • “Žao mi je što ste krivo protumačili što sam mislio…” — ovo ne znači preuzimanje odgovornosti.
PRZEBACZENIE
Obitelj sjedi za stolom i večera

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Hoće li ovaj vidioc Marijanskog ukazanja iz Wisconsina biti proglašen svetim?

Katoličke vijesti

Od “hladne” logike do prijateljskog reda: U potrazi za Akvinskim

Katoličke vijesti

5 svetkovina u ožujku koje bi svaki katolik trebao znati

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti