Škola ljudskih prava u Amazoniji – Caritas
Humanitarnost

Škola ljudskih prava u Amazoniji – Caritas

Blog Adriane Opromolle

Prije nekoliko mjeseci nekoliko se katoličkih organizacija sastalo u Quitu, u Ekvadoru, kako bi sudjelovale u projektu koji je jednako ambiciozan koliko je autentičan i potreban: stvaranje škole za promicanje, zaštitu i provedivost ljudskih prava u Amazoniji. Sad kad sam fizički ovdje, u srcu ekvadorske Amazone, sretan sam što je ovaj projekt postao stvarnost i ponosan sam što sam dio njega.

Prostirući se u devet zemalja (Bolivija, Brazil, Kolumbija, Ekvador, Gvajana, Francuska Gvajana, Peru, Surinam i Venezuela), Amazona je biom koji igra vitalnu ulogu za planet kao klimatski stabilizator, održavajući zrak vlažnim i proizvodeći jednu trećinu od kiša koje natapaju Zemlju. To je također golemo naseljeno područje koje je dom za oko 3 milijuna domorodačkog stanovništva, uključujući 390 naroda i nacionalnosti, na kojem se govori 240 različitih jezika. Otkrićem prirodnih resursa Amazona je prepoznata kao strateški rezervat za gospodarske interese mnogih zemalja. Ovo “svetište” bio- i socio-raznolikosti pohlepno je iskorištavano, do te mjere da je danas više od 20% vegetacije nestalo, osjećaju se učinci klime, a najviše su pogođena stanovništva koja žive u državi siromaštva i ranjivosti.

Yasuní, Istočni Ekvador.  Život stanovništva Amazonije sve se više ugrožava.  Fotografija Caritasa Ekvadora

Yasuní, Istočni Ekvador. Život stanovništva Amazonije sve se više ugrožava. Fotografija Caritasa Ekvadora

Nakon duge povijesti zalaganja i pratnje crkvenih organizacija, apel koji je papa Franjo uputio u svojoj enciklici Laudato Si zauzeo se za obranu Amazonije, jednog od pluća planeta i od vitalnog značaja za budućnost čovječanstva. Papa je istaknuo ulogu organizacija civilnog društva, koje prate stanovništvo u lobiranju kod vlada da ispune svoju dužnost očuvanja okoliša, bez popuštanja komercijalnim interesima (LS, 38).

Unatoč ovoj predanosti, prava stanovništva Amazonije na život, zdravlje, uživanje vlastite zemlje i samoodređenje sve se više krše: česta izolacija od javnih procesa donošenja odluka u vezi s izgradnjom velikih infrastruktura; progon mnogih protekcionista; i gubitak kulturnih identiteta mnogih autohtonih naroda simbolični su primjeri ove situacije. U tom kontekstu, domaći akteri često nemaju odgovarajuće informacije i pratnju u vezi sa zaštitom ljudskih prava.

The Panamazonska crkvena mreža (REPAM) ima za cilj stvoriti program osposobljavanja za vođe zajednica i pastoralne djelatnike u regiji Amazone, koji imaju opsežno iskustvo u zaštiti i na taj način mogu odgovoriti na izazove koje je istaknuo Papa. Škola ima pet modula koji istražuju teme lokalnog identiteta, kolektivnih prava, međunarodnih sustava zaštite ljudskih prava, metodologije i dokumentacije slučaja te na kraju zagovaranja. Sudionici su odabrani na temelju iskustva u obrani predmeta teških povreda prava ljudi i okoliša. Također bi trebali imati snažne lokalne korijene, predanost Crkvi i njezinim zajednicama, te biti sposobni preuzeti odgovornost prenošenja onoga što su naučili u školi u svojoj lokalnoj sredini.

Tako je odabrano 25 sudionika iz pet zemalja Amazonije – Bolivije, Brazila, Kolumbije, Ekvadora i Perua – koji su se jako potrudili posvetiti pet tjedana ovom procesu izgradnje kapaciteta. Svaki je teritorij sa sobom nosio svoju povijest, često patnju i borbu, ali svi su se udružili u zajedničkim ciljevima ljubavi prema pravdi, prema pravima i identitetu svog naroda te brige za Majku Zemlju, naš zajednički dom. U sklopu REPAM-a, Caritas Internationalis doprinio modulu o međunarodnoj zaštiti ljudskih prava. Glavni izazov bio je transformirati pravne koncepte i tehničku terminologiju ove teme u jednostavan jezik koji je blizak i koristan za zajednice. S jedne strane, sudionici su dobili vrijednu poduku od skupine vrhunskih stručnjaka, as druge strane, dali su nam sjajnu lekciju o svjetonazoru amazonskih domorodačkih naroda i farmera, koji se temelji na transcendentnosti našeg odnosa s Majkom Zemljom i uvjete u kojima ga ostavljamo budućim generacijama.

Snažan dojam na nas je ostavio predstavnik naroda Yanomami koji nam je rekao da su u njegovoj kulturi i načinu života sukobi koji pogađaju Amazonu i svijet nezamislivi. Po povratku u svoju zajednicu, njegova dilema je kako objasniti svom narodu, a posebno svojoj djeci, uzroke ovih sukoba i prijetnji s kojima se autohtono stanovništvo suočava, a da nije dio njih.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Trgovina ljudima i COVID-19 u Indiji: Djeca su ranjiva

Katoličke vijesti

Glasovi iz Tigraja: Bez oslonca

Katoličke vijesti

Glasovi iz Tigraja: Noseći težinu svijeta

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti