Sestre benediktinke u samostanu „Mater Ecclesiae“ u Vatikanu
Biskupska konferencija BiH

Sestre benediktinke u samostanu „Mater Ecclesiae“ u Vatikanu

Šest časnih sestara benediktinki i opaticu iz opatije Svete Skolastike (Victoria, Argentina) u Vatikanu je u srijedu, 3. siječnja 2024. dočekao predsjednik Uprave Države Grada Vatikana kardinal Fernando Vérgez Alzaga. Tako će ove sestre benediktinke od sada moliti i raditi na veću slavu Božju u samostanu Mater Ecclesiae koji je bio i dom pape Benedikta XVI., prenosi Vatican News.

Papa Franjo sestre benediktinke u ovaj samostan pozvao je osobnim pismom od 1. listopada 2023., a sestre su velikodušno prihvatile poziv.

Dolaskom u Vatikan, sestre su molitvom i pjesmom pohodile i mjesto u Vatikanskim vrtovima na kojem se nalazi kip Majke Božje Lurdske, a identičan je kipu koji se nalazi u Massabielleu.

Tako je samostan Mater Ecclesiae, koja nikada nije prestao biti mjesto molitve, ponovno postao mjestom molitve i rada kontemplativnih redovnica, baš kako je to i želio sveti Ivan Pavao II., papa.

Naime, pismom „La vita contemplativa“ od 25. ožujka 1994. papa je kanonski ustanovio ovaj samostan u Vatikanu kako bi se „poduprlo Svetog Oca u njegovoj svakodnevnoj brizi za cijelu Crkvu, kroz službu molitve, klanjanja, hvale i naknade: molitvenom prisutnošću u tišini i samoći.“

Papa Ivan Pavao II. posvetio je samostan Mariji Majci Crkve, a prema kanonskim odredbama, nakon isteka vremena od pet godina, u samostan bi dolazila nova redovnička zajednica. Tako su posljednje redovnice u samostanu bile do studenoga 2012., nakon čega se pristupilo obnovi samostana.

Nakon što je 11. veljače 2013. podnio ostavku, papa Benedikt XVI. izrazio je želju da boravi u ovom samostanu Mater Ecclesiae u kojeg i dolazi 2. svibnja 2013. te se posvećuje molitvi, studiju i glazbi sve do svoje smrti 31. prosinca 2022. godine. U svakodnevnom životu papi Benediktu XVI. pomagale su, uz nadbiskupa Georga Gänsweina, i četiri članice iz zajednice Memores Domini. (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Oproštaj Bjelopoljske Zajednice Od Don Željka Majića

Katoličke vijesti

Samobor: Održan susret franjevačkih bogoslova iz Hrvatske i BiH

Katoličke vijesti

U Katoličkom školskom centru Sv. Josip u Sarajevu održana dramskopedagoška edukacija za odgojno-obrazovne djelatnike

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti