Sedamnaesti molitveni susret unutar novoga ciklusa “Lectio divina” |
Đakovačko-osječka nadbiskupija

Sedamnaesti molitveni susret unutar novoga ciklusa “Lectio divina” |

OSIJEK (TU) – U četvrtak, 16. svibnja 2024. u Nadbiskupskom vikarijatu u Osijeku održan je sedamnaesti molitveno-biblijski susret unutar četvrtog ciklusa Lectio divina, pod vodstvom prof. dr. Krešimira Šimića. Susret je započeo zajedničkom uvodnom molitvom, a nastavljen i čitanjem odabranog teksta. Za temu susreta uzet je odlomak iz Djela apostolskih, Pedesetnica – prvi Duhovu (Dj 2, 1 – 11). Nakon čitanja uslijedilo je razmatranje (meditatio) u kojem su protumačene neke teme pročitanog ulomka.

Prof. Šimić naglasio je kako prema Lukinom evanđelju Duh Sveti obećan, taj Duh bez kojega nema spoznaje grijeha, bez njega se dakle, ne možemo ni ispovijedati, taj Duh se izlijeva na Pedesetnicu i ne slučajno baš toga dana. Židovi su 50 dana nakon proslave Pashe, prvo slavili blagdan žetve, a kasnije su slavili i spomendan obnove saveza na Sinaju kojega je Bog sklopio s čovjekom. Ovim tekstom naglašava se nešto veće i dublje jer ploče zakona i ono što je u kamenu uklesano nije bilo dovoljno da izbavi čovjeka. Izlijevanjem Duha Svetoga nastaje novi savez, nastaje novo rađanje.

Prof. Šimić također je istaknuo kako je u ovom tekstu, kao i u Iv 3, 1-21 gdje Isus razgovara s Nikodemom, istaknuto kako se djelovanje Duha Svetoga može opisati s djelovanjem silnog vjetra, za kojega ne znamo odakle dolazi i kamo ide, ali osjetimo njegovo snažno djelovanje, toliko duboko da nastane promjena koja je toliko snažna da se rađamo novim životom.

Tijekom razmatranja sudionici su istaknuli kako je zanimljivo promišljati o tome kako su se sudionici ovoga događaja tako snažno i duboko razumjeli, a svi su govorili drugim, različitim jezicima. Ispod opisa tih izvanjskih događaja vjerujemo kako se tim ljudima dogodilo nešto izvanredno i duboko, ali unutarnje.

Također, u nastavku ovog teksta vidimo kako su se ljudi koji su slušali i gledali što se događa polarizirali. Jedni su se pitali što se to događa, dok su drugi sumnjali da su se apostoli opili, da je to što se događa varka. I nama se danas često događa da se slušajući istu Riječ lako polariziramo, iznosimo različite vlastite stavove i teško postižemo jedinstvo. Kao i tada, i danas su različite nedoumice. Pomak naprijed mogli bi ostvariti kada bi češće osobno i zajednički osluškivali na što nas to Duh poziva, ne što mi sami mislimo da je najbolje, kada bi u molitvi puštali da komuniciramo s Bogom, a ne da samo mi govorimo.

Nakon razmatranja, uslijedila je molitva, vrijeme za tišinu i kontemplaciju te promišljanje o konkretnom djelovanju. Sljedeći Lectio divina bit će u srijedu, 29. svibnja 2024. u 19:30 u prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku. Anamarija Buzgo

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Deveti molitveni susret unutar četvrtog ciklusa “Lectio divina”

Katoličke vijesti

Hodočašće i izlet pjevača i ministranata u Šumanovce |

Katoličke vijesti

Mladi Đakovačko-osječke nadbiskupije sudjelovali na Antunovskom hodu |

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti