Samostan i Župa Tuzla svečanim misnim slavljem proslavili svoje nebeske zaštitnike svetog Petra i Pavla
Biskupska konferencija

Samostan i Župa Tuzla svečanim misnim slavljem proslavili svoje nebeske zaštitnike svetog Petra i Pavla

U subotu 29. lipnja 2024. godine je u samostanskoj i župnoj crkvi u Tuzli svečanim misnim slavljem proslavljena svetkovina nebeskih zaštitnika svetih Petra i Pavla, piše Hrvatski glasnik. Središnje misno slavlje je predvodio fra Marinko Šakota, voditelj Hrvatske katoličke misije u St. Gallenu, u Švicarskoj, koji je održao i trodnevnu duhovnu obnovu kada su slavljene i svete mise trodnevnice. U propovijedi je govorio o Petrovom duhovnom rastu i sazrijevanju kao jednog od prvih apostola i o Pavlu koji je bio otvoren Božjoj volji.

„Kao što smo i ovih dana govorili, važan je trokut o Isusovu identitetu. Što govore ljudi tko je Isus? Što vi kažete? Što Isus govori? Što ja govorim, što drugi govore i što Isus govori? Ako želimo imati dobru spoznaju, dobro razmišljanje, a onda i dobre odnose, dobro je sebi predočiti ovaj trokut. Normalno je da ja imam svoje mišljenje, međutim to često nije dovoljno. Kod Petra to vidimo i zato je važno što drugi misle. Što misli moja supruga, moj muž, svećenik, što misle mediji? Ali ni to nekad nije dovoljno i zato je važno što Isus misli, kako on gleda na nešto. Ako to troje budemo imali, imat ćemo puno veću jasnoću, bit će nam jasnije što je istina, a što nije i kako postupiti. Vidimo kod Petra da on ima dvoje – ima svoje mišljenje, ali on ostaje kod svoga mišljenja i to nije dobro. Zato ga Isus naziva sotonom. Petar je uvjeren da ispravno razmišlja kad Isusa odvraća od muke i smrti na križu, on ima svoje predodžbe o Isusu i kraljevstvu o kojem Isus stalno govori, ali Petar to kraljevstvo razumije na svoj način. No, kod Petra vidimo i da je otvoren za Božje, za Isusovo. Kada je otvoren Božjim stvarnostima, spoznaje da je Isus Krist. Isus mu kaže: ‘Blago tebi Šimune’. Isus hvali kod Petra ono što je dobro, a kada nešto nije dobro, kad Petar ostaje samo kod svoga mišljenja, onda ga naziva sotonom“, dio je fra Marinkova razmišljanja koji je u nastavku propovijedi govorio o Petrovoj otvorenosti za Boga.

„Petar je otvoren i osluškuje, čuje i vidi sebe. To je jako jedna dobra Petrova osobina da vidi sebe: ‘Odlazi od mene Gospodine jer sam grešan čovjek’. Petar vidi sebe, a Isus mu govori: ‘Ne boj se što si grešan, ja te neću odbaciti’“, nastavio je fra Marinko razmišljati o Petru. U nastavku je spomenuo kako „nije problem grijeh, nego sljepoća za grijeh“.

Nastavljajući razmišljati o Petru, fra Marinko je kazao kako „Petar vidi sebe, ispravlja se i kreće u dobrom smjeru“.

„Kod Petra imamo mnogo dobrih osobina, kod njega vidimo proces od ‘Ja znam’ do ‘Ti znaš’. Sjetimo se Isusova pitanja: ‘Petre, ljubiš li me?’ Zašto Isus to pitanje postavlja tri puta? Zato što ga je Petar tri puta zatajio i Isus mu želi reći:’Petre, nemoj biti siguran u sebe, kao što si bio siguran da me nećeš zatajiti.’ Zato Isus ponavlja tri puta i kaže: ‘Ljubiš li me?’. Zato što je Isus htio da Šimun Ivanov bude Petar, što znači stijena“, nastavio je razmišljati fra Marinko.

U nastavku razmišljanja o važnosti ljubavi koju Isus stavlja pred Petra fra Marinko je spomenuo kako Isus stavlja kao najvažniju i prvu zapovijed: „Ljubi Boga“. Fra Marinko to ističe kao jedini način da dođemo k Bogu.

Govoreći o svetom Pavlu, kazao je kako Pavao vidi sebe. Kazao je kako je Pavao progonio kršćane i o tome pisao bez prikrivanja.

„Pavao je najprije slijep zato što je uvjeren da čini dobro time što progoni kršćane. Pavao se otvara Isusu i onda dobiva tri poziva – farizejski, Isusov sljedbenik i apostol naroda. I mi možemo učiti od Pavla da otkrivamo svoj specifični poziv“, kazao je fra Marinko o Pavlu i dodao kako kod Pavla ništa nema bez križa, odnosno bez križa za njega nema ljubavi.

Na kraju je kazao: „Kako je dobro i kako je važno da se približimo ovoj dvojici velikana, da ih upoznajemo i da učimo od njih.“

Na kraju misnog slavlja gvardijan fra Željko Nikolić je zahvalio predvoditelju i pozvao sve da nakon svete mise ostanu u crkvenom dvorištu, gdje je i nastavljena proslava, tradicionalno druženje i narodno veselje.  (kta/hrvatskiglasnik.ba)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

​​​​​​​U Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu održan korizmeni koncert „Križu Svetom“

Katoličke vijesti

Zagreb domaćin prvog Foruma o partnerstvu nacionalnih Caritasa jugoistočne Europe

Katoličke vijesti

Crkva u Mađarskoj nada se skoroj beatifikaciji kardinala Mindszentyja

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti