Lug: Slavljena sveta misa u spomen na 83-oje nevino stradalih mještana Luga, Kuka i Letke
Biskupska konferencija

Lug: Slavljena sveta misa u spomen na 83-oje nevino stradalih mještana Luga, Kuka i Letke

I ove nedjelje, 30. lipnja 2024. godine, prve iza blagdana sv. Ivana Krstitelja, u duvanjskome selu Lugu slavljena je sveta misa u spomen na tragično stradale mještane Luga, Kuka i Letke koji su mučki ubijeni 16. prosinca 1943. godine. Toga danas su pripadnici njemačke divizije „Princ Eugen“ ubili 83-oje  mještana sela Luga, Kuka i Letke. Nijemci su ih zatvorili u staju na Lugu i zapalili, a oni koji su pokušali pobjeći iz vatre bili su ubijeni. Najstarija žrtva imala je 72 godine, a najmlađa samo 6 mjeseci, piše portal TomislavCity.

Uoči početka misnoga slavlja pročitana su imena 83-oje nevino stradalih, a pred spomen obilježjem upaljeno je isto toliko svijeća i položen vijenac. Na taj su način žitelji podljubuških sela, kao i ostali pristigli iz duvanjske župe, obnovili spomen na nedužno stradale članove svojih obitelji i žitelja.

Misno slavlje predvodio je duvanjski župnik fra Hrvoje Miletić.

Vjernici će se na ovom spomen obilježju u spomen na žrtve najstrašnijeg zločina počinjenog u II. svjetskom ratu na području općine Tomislavgrad okupiti i 16. prosinca ove godine, na 81. obljetnicu kada, kada će upaliti svijeće i izreći molitve za ove nevino stradale žrtve. Kao i prošle godine bit će slavljena i sveta misa zadušnica u tomislavgradskoj spomen-bazilici. (kta/tomislavcity.com)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa Franjo proglasio svetom argentinsku posvećenu laikinju Mamu Antulu

Katoličke vijesti

Veliki četvrtak u Srijemskoj Mitrovici

Katoličke vijesti

Posjet delegacije skupštine Grada Sarajeva i Općine Novo Sarajevo Provincijalatu Bosne Srebrene

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti