Rijeka Amazona: Brod koji nosi Kristovu nadu i utjehu – Vatican News
Svijet

Rijeka Amazona: Brod koji nosi Kristovu nadu i utjehu – Vatican News

Na obalama rijeke Amazone bolnički brod “Papa Francisco” brine se za zdravstvene i duhovne potrebe nekih 5200 ljudi, a sestra Marcia Lopes Assis služi na njemu u regiji Juruti-Pará u amazonskoj šumi u Brazilu.

Sestra Débora Evangelina Vargas, ASCJ

Sestra Marcia Lopes Assis pripada Družbi Apostola Presvetog Srca Isusova. Svoj pastoralni rad obavlja u župi Nuestra Señora de la Salud u Juruti-Pará u Amazoniji. Župa je dio biskupije Óbidos, u Brazilu.

Sestra Marcia kaže da je njezin “poziv bio misionarski od samog početka”, te da ju je Bog na svom putu uvijek iznenađivao u svakom misionarskom iskustvu koje joj je dao.

“Sva su to bila izvanredna i intenzivna iskustva i jako sam zahvalna na njima,” kaže ona. “Juruti nije ništa drugačiji; to je prekrasno iskustvo koje mi je omogućilo da ponovno otkrijem srž svog poziva i karizme našeg utemeljitelja koju nosim u sebi. Ovdje ‘dom’ nema istu konotaciju kao na drugim mjestima, gdje mislimo na nešto statično što zadovoljava sve naše potrebe ili gdje smo sigurni od vanjskih prijetnji. Ovdje se ‘dom’ može naći u čamcu na vesla ili u visećoj mreži ispod stabla manga; na ulici ili u otvorenom skloništu ili u vlastitoj sakristiji.”

Djeca: najbolji učitelji

Među njezinim raznolikim aktivnostima, posvećena je žena savjetnica Župnog misijskog vijeća (COMIPA), koje prihvaća poziv pape Franje da bude „Crkva koja ide naprijed”, misionarska Crkva. COMIPA-in cilj je doprijeti do 78 zajednica koje čine župni sektor, osobito oni koji su najudaljeniji – udaljeni više od 60 kilometara – najosjetljiviji i najpotrebniji.

Prelazak rijeke Amazone, objašnjava sestra Marcia, “nije lak zadatak. Kad smo stigli u zajednicu Santa Rita, dočekala su me djeca, koja su bila vrlo plaha i uplašena dolaskom stranca, no ubrzo smo se jako zbližili. Neki se boje jer me brkaju s medicinskom sestrom ili zubarom; drugi me zovu učiteljem, ali većina ih je očarana i ostaju bliski, govoreći da će i oni biti religiozni kad odrastu.”

U znak zahvalnosti djeca su se ponudila da će redovnicu naučiti veslati. “Našla sam najbolje učitelje među djecom”, dodaje ona.

Sestra Marcia Lopes Assis s djecom s otoka Santa Rita u Amazoniji, Brazil

Sestra Marcia Lopes Assis s djecom s otoka Santa Rita u Amazoniji, Brazil

Izazovna priroda

Jedan od brojnih izazova koje predstavlja područje u kojem sestra Marcia vrši svoje poslanje je fenomen “tierra caídaodnosno otoci koji su nestali zbog stalne sile vode.

Zbog toga su neke kuće poplavljene, a mnoge obitelji moraju otići dok se razina vode ne spusti. To rezultira akademskom godinom koja ne slijedi građanski kalendar, već “vodeni kalendar”. Postoji čamac koji dolazi po djecu kući i vozi ih u školu.

Spavanje u visećoj mreži uz šum rijeke, neposjedovanje fiksne i mobilne telefonije i druga iskustva pomogla su redovnici da naiđe na suosjećanje i nauči veliku lekciju.

“Prihvaćati stvari onakvima kakve jesu” i biti zahvalan za svjedočanstvo snage, nade i otpornosti koje obitelji nude.

Brod koji nosi nadu

Sestra je dio grupe od 35 suradnika koji upravljaju “Brodom bolnice Pape Franje”. U timu je 10 liječnika, dva stomatologa i jedan svećenik vlč. Alfonso Lambert. To je dom dobrodošlice, nastojanja, obrane života i evangelizacije, jednostavnosti i ljubavi.

Dan na brodu počinje vrlo rano ujutro svetom misom. Tada stručnjaci liječe ljude prema njihovim simptomima.

“Ja sam zadužen za doček obitelji, evangelizaciju djece i pratnju bolesnika nakon operacije ili ih vodim na liječničke posjete ako ne mogu sami doći. Dijelim euharistiju bolesnicima“, kaže sestra Marcia.

Sestra Marcia donosi pričest bolesnicima na otoku São Sebastião, u Amazoniji, Brazil

Sestra Marcia donosi pričest bolesnicima na otoku São Sebastião, u Amazoniji, Brazil

U svojim ekspedicijama zbrinuli su oko 5200 ljudi, au nekim slučajevima izveli su i jednostavne operacije. Neki su pacijenti čekali i po osam godina.

Na svom itineraru posjetili su regiju Aritapera i autohtonu regiju Mamuru. „Mogli bismo napraviti analogiju između bolničkog broda i Isusa: baš kao što bi oni dovozili sve bolesne k njemu da ih on može izliječiti, isto se dogodilo s bolničkim brodom,“ potvrđuje sestra Marcia.

U tom razdoblju sestra je doživjela samarijansku Crkvu koja je nudila ljubav kao lijek.

“Postoji svrha koja daje smisao tome gdje se nalazimo i onome što radimo. Neka nas ništa ne ometa da budemo poslanje kamo god nas Providnost postavi, a ljubav neka bude pokretačka snaga svega“, zaključuje sestra.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Protestanti obećavaju da će slijediti euharistijsko hodočašće do kraja

Katoličke vijesti

Medicinska grupa radi na borbi protiv ‘katastrofalnih posljedica politike identiteta’ u medicini

Katoličke vijesti

Žalbeni sud u New Yorku donio odluku da osiguravatelj ne mora isplatiti potraživanja Nadbiskupije New York zbog zlostavljanja

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti