Vatikanski potez o blagoslovu istospolnih osoba neće utjecati na listopadsku sinodu, kaže kardinal
Svijet

Vatikanski potez o blagoslovu istospolnih osoba neće utjecati na listopadsku sinodu, kaže kardinal

Kardinal Mario Grech, glavni tajnik Sinode, rekao je da nije bio obaviješten o datumu objave ili sadržaju “Fiducia Supplicans”, dokumenta Dikasterija za nauk vjere iz prosinca 2023. koji dopušta neliturgijske blagoslove za istospolne osobe. parovi i drugi u neredovitim situacijama.

Govoreći za OSV News u irskom nacionalnom marijanskom svetištu u Knocku, okrug Mayo, gdje je održao uvodni govor na konferenciji od 19. do 20. travnja “Sinodalnost Explored: Facing the Future Together”, malteški je prelat rekao da je za dokument saznao “kao i svi inače kad je objavljeno.”

Kardinal je naglasio da nije rekao da je trebalo konzultirati njegov ured. Svaki dikasterij, rekao je, “ima pravo i dužnost komunicirati s Crkvom. To je normalna praksa Rimske kurije.”

Dikasteriji su, rekao je, “tu da pomognu Svetom Ocu da ispuni njegovo poslanje”.

Upitan hoće li dokument poslužiti kao informacija za drugu sinodsku skupštinu na jesen, rekao je da nema “nikakve veze” ni s prethodnom sinodalnom skupštinom ni s nadolazećim drugim zasjedanjem.

Voditelj konferencije u Knocku, otac Eamon Conway, profesor na Sveučilištu Notre Dame u Australiji, koji je savjetnik Opće skupštine Biskupske sinode, rekao je za OSV News da “sinodalnost ne zamjenjuje niti nužno obustavlja uobičajeni rad dikasterija koji se mora nastaviti na nekima od ovih dokumenata radilo se dosta dugo, kao što znamo iz ‘Dignitas Infinita’.”

Dokument iz travnja 2024. potvrdio je crkveno učenje o ljudskom dostojanstvu i opisao kršenja toga u područjima uključujući spol i rod.

Međutim, Conway, koji je svećenik nadbiskupije Tuam na zapadu Irske, rekao je da je njegovo mišljenje da bi se dokumenti poput “Fiducia Suppicans” i “Dignitas Infinita” mogli sastaviti “u više sinodskom ključu”.

Govoreći o sinodalnosti i spornim pitanjima kao što su istospolne veze, Grech je podsjetio kako je tijekom prvog sabora u jesen 2023. u jednom od nacrta sintetičkog izvješća došlo do pitanja „integracije osoba drugačije spolne orijentacije. referenca na ‘LGBTQ’.”

“Primijetili smo da je nekima smetala ta fraza i promijenili je. Nismo mijenjali sadržaj nego formulaciju i na taj način smo uspjeli dobiti većinu glasova. A da smo ostavili frazu siguran sam da ne bi bilo dobio glas koji je dobio”, rekao je Grech za OSV News.

“Moramo uzeti u obzir potrebe i osjetljivost svih jer je naš zadatak pokušati postići konsenzus i naučiti, kao Crkva, kako doći do nečega s čime se slaže širi spektar”, rekao je.

Tijekom dvodnevne konferencije u Knocku, Grech je rekao sudionicima iz brojnih irskih biskupija i vjerskih skupina da bi uključivanje u sinodalnost pomoglo crkvi da strukture koje već postoje funkcioniraju.

Jedan mu je irski biskup rekao da iako su župna vijeća i pastoralna vijeća uspostavljena pod Drugim vatikanskim saborom i ugrađena u kanonsko pravo, mnoge župe i neke biskupije ih još uvijek nemaju ili ako ih imaju, ne funkcioniraju. “Hitna je potreba formacija – formacija za sve nas, nitko nije isključen”, naglasio je Grech.

Potreba da se Božji narod okuplja i zajedno uči, pri čemu nitko nije isključen, bila je jedna od glavnih tema glavnog tajnika Biskupske sinode u Knocku. Druga tema bilo je načelo cirkularnosti i kako različiti dijelovi Kristova tijela imaju način međusobnog obogaćivanja.

Napomenuo je da se, iako se “Evanđelje neće promijeniti, moje razumijevanje Evanđelja može promijeniti” i da je tijekom dva tisućljeća crkvene povijesti ona nastavila s ovim dinamičnim razumijevanjem.

Na pitanje jednog sudionika o granicama sinodalnosti, Grech je odgovorio da je uvijek naglašavao da se sinodalni proces mora razvijati u svjetlu Božje riječi, tradicije i učiteljstva. Istaknuo je kako zbog toga ne vidi opasnost da sinodalni pristup ugrozi vjeru ljudi.

Prema Conwayu, sada postoji fokus na “ugrađivanju platforme za nastavak sinodalnosti u životu Crkve”. Rekao je da će rad nadolazeće opće skupštine biti “osigurati da sinodalnost postane ‘modus operandi’ (metoda djelovanja) – stil crkve – u budućnosti.”

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Vrhovni sud SAD-a saslušat će veliki slučaj tableta za pobačaj u ožujku

Katoličke vijesti

Nakon presude Vrhovnog suda Alabame u slučaju embrionalne osobnosti, što slijedi?

Katoličke vijesti

Engleski kardinal moli se za kralja Charlesa III nakon dijagnoze raka

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti