Relikvije svetog cara Henrika II. vraćene iz Rima u Bamberg
Biskupska konferencija

Relikvije svetog cara Henrika II. vraćene iz Rima u Bamberg

Uoči 1000. obljetnice smrti svetog Henrika II., rimsko-njemačkog cara i osnivača bamberške biskupije, njegove relikvije vraćene su ovih dana iz Rima u Bamberg, izvijestila je u utorak, 25. lipnja 2024. KNA.

Ravnatelj Collegiuma Germanicuma et Hungaricuma, isusovac o. Gernot Wisser, predao je relikvije tijekom svečane liturgije u bamberškoj katedrali nadbiskupu Herwigu Gösslu, prenosi KNA priopćenje nadbiskupije. Relikvija se sastoji od nadkoljenice pohranjene u novobaroknom staklenom kovčegu iz 1849. godine.

Prema priopćenju, relikvija je do 19. stoljeća bila dio bamberške katedralne riznice. Zatim je 1840. predana papinskom kolegiju Germanicumu u Rimu. Nadbiskup Gössl izjavio je kako je „radostan i zahvalan“ jer je relikvija opet ondje gdje ju se časti i gdje se nalazi svečev grob. Relikvija će biti pohranjena u njegov grob u katedrali.

Henrik je zajedno sa svojom suprugom Kunigundom 1007. osnovao bamberšku biskupiju i 1012. dao sagraditi katedralu. Potjecao je iz dinastije otonskih bavarskih kneževa. Godine 1002. okrunjen je za njemačkog kralja, a 1014. za cara. Poticao je crkvene reforme i osnovao je brojne samostane. Preminuo je 13. srpnja 1024., a papa Eugen III. proglasio ga je 1146. svetim. Njegova supruga Kunigunda, s kojom nije imao djece, također je proglašena svetom. (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Nadbiskup Vukšić primio novoimenovanog veleposlanika Malteškog reda u Bosni i Hercegovini

Katoličke vijesti

Papa zatvorenicama u Veneciji: Zatvor može postati mjesto ponovnog rođenja

Katoličke vijesti

Biskup Ferenc Fazekas: Važno je da naši vjernici znaju da u Crkvi mogu uvijek izreći svoje mišljenje

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti