Austrijska katolička zaklada upozorava na kritično stanje u izbjegličkim logorima u Južnom Sudanu
Biskupska konferencija

Austrijska katolička zaklada upozorava na kritično stanje u izbjegličkim logorima u Južnom Sudanu

Građanski rat u Sudanu izazvao je veliki val izbjeglica u susjedne države, a u izbjegličkim logorima u Južnom Sudanu stanje je kritično, priopćila je austrijska katolička dobrotvorna zaklada „Don Bosco Mission Austria“, prenosi u utorak, 25. lipnja 2024. Kathpress. Zaklada se pritom poziva na salezijanca o. Allena Chrisreu.

Stotinama tisuća izbjeglica u Južnom Sudanu potrebne su namirnice, pitka voda, medicinska skrb i sigurna utočišta. Potreba za pomoći svakim je danom sve veća, poručuje „Don Bosco Mission Austria“.

„Zahvalni smo za svaku pomoć koja nam omogućuje da izbjeglim obiteljima pružimo malo nade i sigurnosti“, izjavio je o. Allen Crisrea.

„Don Bosco Mission Austria“ financijski podupire humanitarne napore salezijanaca u tome području, primjerice u izbjegličkom logoru Kuajok. Izbjeglice ondje mogu pronaći sigurno utočište i hranu, higijenske potrepštine i medicinsku pomoć. Čista voda i sanitarni uređaji sprječavaju izbijanje bolesti. Terapijska ponuda trebala bi pomoći izbjeglicama da prebrode traume.
Salezijanci u Južnom Sudanu osim u Kuajoku drže zdravstvene centre, bolnice, škole i obrazovne centre u Gumbou, Jubi, Maridiju, Wauu i Tonju. Prema vlastitim navodima, u tim mjestima skrbe se za više desetaka tisuća osoba.
 

Od izbijanja sukoba između suprotstavljenih generala u Khartumu, prema navodima UNHCR-a u Sudanu je protjerano devet milijuna ljudi. Gotovo dva milijuna njih izbjeglo je u inozemstvo. Povjerenik UN-a za izbjeglice Filippo Grandi nakon posjeta saveznoj državi Bijeli Nil prošlog tjedna upozorio je da je zbog sukoba ugrožena stabilnost u cijelom području.

I zaklada papinskog prava „Pomoć Crkvi u nevolji“ nedavno je upozorila na opasnost zaoštravanja humanitarne krize u Sudanu. Glad i vrućina ugrožavaju ljude, izjavio je o. Jacob Thelekkadan iz centra „Dar Mariam“ u blizini Khartuma koji vode salezijanci.

„Naši se obroci sastoje od kaše od leće ili riže. Jaja, mesa i povrća više nema“, rekao je, dodavši da su svi štićenici „Dar Mariama” pothranjeni, posebice djeca. (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Treća javna tribina u okviru projekta “Mladi i demokracija” na temu “Popularna kultura i kritičko mišljenje”

Katoličke vijesti

Sahranjena Klanjateljica Krvi Kristove s. Dominika Santro rodom s Kupresa

Katoličke vijesti

Iz tiska izišao 28. broj Katoličkog tjednika

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti