Rekordne oluje oštetile su katoličke škole u južnoj Kaliforniji, odgodile događaje
Svijet

Rekordne oluje oštetile su katoličke škole u južnoj Kaliforniji, odgodile događaje

Rekordne oluje u južnoj Kaliforniji oštetile su nekoliko katoličkih škola i crkvenih posjeda, dok su jednu nadbiskupiju prisilili da odgodi svoj obred izbora za katekumene.

Regija je nekoliko dana pogođena uzastopnim atmosferskim rijekama, dugim stupovima vodene pare u atmosferi koji mogu izbaciti velike količine kiše ili snijega nakon što dođu do kopna.

Od 6. veljače, ukupna količina kiše u nekim je područjima premašila 12 inča tijekom razdoblja od četiri dana. Druge lokacije primile su od nešto manje od 5,5 do više od 9 inča tijekom istog raspona, prema Nacionalnoj meteorološkoj službi. U središtu Los Angelesa palo je blizu 8,7 inča kiše u samo tri dana, što je druga najveća zabilježena količina od 1877.

Kiša je do sada uzrokovala najmanje devet smrtnih slučajeva, kao i poplave, klizišta, srušena stabla, nestanke struje i oštećenja zgrada.

Yannina Diaz, privremena direktorica za odnose s medijima Nadbiskupije Los Angelesa, rekla je za OSV News u e-poruci da je nadbiskupija “primila izvješća s oko 15 lokacija o šteti od oluje koja se trenutno procjenjuje.

“Većina štete povezana je s curenjem krova ili prozora”, rekao je Diaz. “Dojavljeno je da je srušeno stablo udarilo u zgradu, a da nitko nije ozlijeđen. Može proći nekoliko tjedana da se procijeni razmjer štete i troškovi popravka.”

Oluje su prisilile nadbiskupiju da do 25. veljače odgodi nekoliko slavlja obreda izbora, kada se imena onih koji žele ući u Katoličku Crkvu upisuju za krštenje tijekom Vazmenog bdijenja.

U međuvremenu, Katoličke dobrotvorne organizacije Los Angelesa, koje opslužuju okruge Los Angeles, Ventura i Santa Barbara, stvorile su fond za pomoć u katastrofama “koji će se koristiti za pomoć obiteljima i pojedincima koji pate od posljedica oluje”, Alexandria Arnold, glavni službenik za razvoj i komunikacije agencije, rekao je za OSV News.

“Katoličke dobrotvorne organizacije SAD šalju dodatna sredstva za pomoć u katastrofama”, istaknula je.

Za jednu katoličku školu oluje su bile vježba otpornosti.

Učenici škole St. John of the Cross School u Lemon Groveu bili su prisiljeni privremeno se preseliti u bivšu akademiju St. Michael u San Diegu, nakon što je oluja 22. siječnja prouzročila veliku štetu u kampusu St. John iu još devet katoličkih župa i škole, kao i sklonište za žene kojim upravljaju katoličke dobrotvorne ustanove biskupije San Diega.

Ravnatelj škole Svetog Ivana od Križa Greg Krumm rekao je da je oluja od 22. siječnja proizvela “iznenadnu poplavu kakvu nikada prije nismo imali” koja je u nekoliko minuta “potopila cijelu školu – svaku učionicu, svaki uredski prostor.”

Učiteljica sedmog razreda Amanda Hodges rekla je za The Southern Cross, biskupijske novine San Diega, da je to bila “vrlo intenzivna” situacija.

“Mislim da je počela padati kiša u 10:30 ujutro i do 10:45 imali smo vodu gotovo u cijeloj mojoj učionici… Na kraju, mislim da je bilo gotovo 2 inča vode u učionici ”, rekao je Hodges, dodajući da nije mogla otvoriti vrata a da ne pusti još vode.

Škola je evakuirana i započeli su napori za čišćenjem, s nastavom u St. Michaelu 5. veljače obilježenom optimističnom proslavom dobrodošlice i obraćanjem Krumma.

Nakon što se smjestila, još jedna atmosferska rijeka počela je udarati u to područje – ali katolička zajednica u regiji okupila se u solidarnosti s pogođenim župama i školama.

Nakon početne poplave, Krumm je rekao da ta podrška “samo pokazuje koliko smo blisko povezani i koliko smo voljni pomoći jedni drugima.”

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Predsjednik Sveučilišta u Dallasu: Misija visokog obrazovanja je otvorena rasprava u potrazi za istinom

Katoličke vijesti

Vijesti s Orijenta – 19. travnja 2024. – Vatikanske vijesti

Katoličke vijesti

Karmelićanke se sele iz New Yorka na Floridu u potrazi za ‘tišinom i samoćom’

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti