Magi stižu do Betlehema, pronalazeći manju gomilu vjernika usred tekućeg rata
Svijet

Magi stižu do Betlehema, pronalazeći manju gomilu vjernika usred tekućeg rata

Betlehem, Zapadna obala, 7. siječnja 2024. / 11:00 sati

Mudraci su ove godine stigli u Betlehem noseći svoje darove, dok su vjernici ispružili ruke tražeći zrnca tamjana i kapi smirne u godišnjoj rekonstrukciji Bogojavljenja od strane franjevačke braće Kustodije Svete Zemlje.

Poslijepodne 6. siječnja, nakon druge večernje Bogojavljenja i klanjanja malom Isusu u špilji Rođenja u Betlehemu, trojica franjevaca Kustodije Svete Zemlje s portretima mudraca podijelili su darove (samo tamjan). i miro) okupljenim vjernicima u crkvi i klaustru crkve sv. Katarine u Betlehemu.  Zasluge: Marinella Bandini
Poslijepodne 6. siječnja, nakon druge večernje Bogojavljenja i klanjanja malom Isusu u špilji Rođenja u Betlehemu, trojica franjevaca Kustodije Svete Zemlje s portretima mudraca podijelili su darove (samo tamjan). i miro) okupljenim vjernicima u crkvi i klaustru crkve sv. Katarine u Betlehemu. Zasluge: Marinella Bandini

Poslijepodnevno slavlje 6. siječnja okupilo je malo mnoštvo vjernika, mladih i starih, u latinskoj crkvi Svete Katarine, u sklopu kompleksa Bazilike Isusova rođenja.

Mudraci su se pojavili za recitaciju Druge večernje Bogojavljenja, označavajući završetak svečanosti i također kraj božićnih slavlja u Betlehemu.

Nakon molitve, braća, mudraci i kustos Svete zemlje, otac Francesco Patton, koji je predvodio molitvu, spustili su se u špilju Rođenja, donoseći zlato, tamjan i smirnu na sveto mjesto Isusovo manifestacija.

Zlato je bilo u obliku ruže koju je Pavao VI. darovao Bazilici rođenja Isusova, a koju je tradicionalno nosio gvardijan franjevačkog samostana u Betlehemu, trenutno otac Luis Enrique Segovia. Tajnik Kustodije Svete Zemlje o. Alberto Pari i svećenik odgovoran za fratarsku ambulantu o. Jad Sara nosili su darove tamjana i smirne koje su potom podijelili okupljenim vjernicima u crkvi i klaustru. .

Tri dara mudraca - zlato, tamjan i smirna - stavljeni su na oltar crkve Santa Caterina u Betlehemu tijekom proslave Druge večernje Bogojavljenja, 6. siječnja poslijepodne. Zasluge: Marinella Bandini
Tri dara mudraca – zlato, tamjan i smirna – stavljeni su na oltar crkve Santa Caterina u Betlehemu tijekom proslave Druge večernje Bogojavljenja, 6. siječnja poslijepodne. Zasluge: Marinella Bandini

Ovom uobičajeno prepunom događaju utjecao je izostanak hodočasnika, kao i svečani ulazak koji se održao 5. siječnja ujutro. Drugi put u mjesec dana kustos Svete zemlje našao se u šetnji pustim ulicama. Lokalni kršćani potpuno su bojkotirali “ulične” događaje u spomen na blagdan usred rata Izraela i Hamasa.

Kustos Svete Zemlje, otac Francesco Patton prošetao je praznim betlehemskim ulicama tijekom svečanog ulaska u Baziliku Rođenja.  Zasluge: Marinella Bandini
Kustos Svete Zemlje, otac Francesco Patton prošetao je praznim betlehemskim ulicama tijekom svečanog ulaska u Baziliku Rođenja. Zasluge: Marinella Bandini

Kustos je priznao izostanak hodočasnika i rekao da je sazrelo vrijeme za njihov povratak.

“Budući da nema mudraca, odnosno hodočasnika u Betlehemu, pozivam sve one koji žele hodočastiti da se potrude i ipak dođu. Sveta mjesta su otvorena za posjete! Ljudima je potreban susret s hodočasnicima! Molimo, nadamo se i inzistiramo da se hodočasnici vrate, da bude mir!” rekao je u intervjuu za Christian Media Center.

Riječ je mir koja je obilježila ne samo protekle mjesece nego posebno dan Bogojavljenja, točno 60 godina nakon pohoda Pavla VI. Svetoj zemlji i slavlja u Grotu rođenja. Kustos Svete Zemlje, koji je ujutro predvodio svečanu misu, nosio je istu misnicu kao Pavao VI. i koristio isti kalež: znak kontinuiteta s porukom toga pape i njegovim pozivom za mir, upućenim poglavarima državnih i političkih i vjerskih vođa.

“Osjećamo hitnu dužnost obnoviti … naš hitan apel za mir u svijetu. Neka oni koji su na vlasti čuju ovaj vapaj iz naših srca i nastave velikodušno s naporima da osiguraju čovječanstvu mir kojem ono tako žarko teži; kako bi svijet pod svaku cijenu mogao izbjeći tjeskobu i muke novoga svjetskog rata čije bi posljedice bile nesagledive”, rekao je otac Patton.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Biskup Wisconsina optužuje nadbiskupa Viganóa za klevetu, potencijalno nedopušteno ređenje

Katoličke vijesti

UN žali zbog dehumanizacije Palestinaca – Vatican News

Katoličke vijesti

Vrhovni sud Alabame presudio je da su zamrznuti embriji djeca prema zakonu o nezakonitoj smrti

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti