Papa Franjo: Ako ne znate datum svog krštenja, potražite ga
Svijet

Papa Franjo: Ako ne znate datum svog krštenja, potražite ga

Vatikan, 7. siječnja 2024. / 10:04

Papa Franjo rekao je u nedjelju da ako ne znate datum svog krštenja, morate ga pogledati kako biste mogli proslaviti godišnjicu kada ste postali dijete Božje i nasljednik kraljevstva nebeskog.

Govoreći s prozora vatikanske Apostolske palače, papa je 7. siječnja rekao da se godišnjica krštenja svake godine treba slaviti “poput rođendana”.

“Na krštenju, Bog je taj koji ulazi u nas, čisti i liječi naše srce, čini nas zauvijek svojom djecom, svojim narodom i obitelji, nasljednicima raja”, rekao je papa Franjo.

„Upitajmo se: jesam li svjestan neizmjernog dara koji nosim u sebi po krštenju? on je dodao.

Papa je govorio na svetkovinu Krštenja Gospodinova, koja je spomen na Isusovo krštenje u rijeci Jordanu od strane sv. Ivana Krstitelja.

Hodočasnici su se okupili kako bi vidjeli papu Franju kako drži govor Angelusa na Trgu svetog Petra 7. siječnja 2024. Vatikanski mediji
Hodočasnici su se okupili kako bi vidjeli papu Franju kako drži govor Angelusa na Trgu svetog Petra 7. siječnja 2024. Vatikanski mediji

Ranije tijekom dana papa Franjo krstio 16 beba u Sikstinskoj kapeligdje je kazao kako je krštenje “najljepši dar” koji roditelji mogu dati svojoj djeci.

Katekizam Katoličke Crkve opisuje krštenje kao “temelj cjelokupnog kršćanskog života, ulaz u život u Duhu… i vrata koja daju pristup drugim sakramentima”.

Papa Franjo je u svom govoru Angelus rekao da je svaki znak križa podsjetnik na nečije krštenje koje “u nama ocrtava sjećanje na Božju milost, koji nas ljubi i želi biti s nama”.

Papa Franjo pozvao je ljude da razmisle i zapitaju se: “Priznajem li u svom životu svjetlo prisutnosti Boga koji me vidi kao svog ljubljenog sina, svoju ljubljenu kćer?”

Hodočasnici se okupljaju na Trgu svetog Petra kako bi vidjeli papu Franju kako prenosi svoju refleksiju Anđela Gospodnjeg.  Vatikanski mediji
Hodočasnici se okupljaju na Trgu svetog Petra kako bi vidjeli papu Franju kako prenosi svoju refleksiju Anđela Gospodnjeg. Vatikanski mediji

Također je potaknuo katolike da zahvaljuju Bogu za svoje roditelje koji su ih doveli do krsnog zdenca i dali im dar sakramenta.

“Važno je zapamtiti dan našeg krštenja, a također i datum. Molim sve vas, svakoga od vas da razmislite: ‘Sjećam li se datuma svog krštenja?’”, rekao je.

„Ako se ne sjećaš, kad se vratiš kući, pitaj što je, da više ne zaboraviš jer je novi rođendan, jer si svojim krštenjem rođen u životu milosti.“

Nakon što je izmolio marijansku molitvu s mnoštvom okupljenim pod suncobranima na Trgu svetog Petra ispod, Papa je pozvao ljude da nastave moliti za mir u Ukrajini, Palestini i Izraelu.

Papa Franjo također je zatražio molitve za “bezuvjetno oslobođenje” svih ljudi koji su oteti u Kolumbiji i izrazio svoju blizinu ljudima pogođenim nedavnim poplavama u Demokratskoj Republici Kongo.

Papa je zaželio sretan Božić pravoslavnim kršćanima koji se još drže julijanskog kalendara i ove godine Božić slave 7. siječnja.

“U duhu radosnog bratstva želim da ih rođenje Gospodina Isusa ispuni svjetlom, ljubavlju i mirom”, rekao je.

🎥VIDEO | Papa Franjo nas je tijekom današnje molitve Anđeo Gospodnji potaknuo da saznamo, ako već ne znamo, dan kada smo kršteni, jer je to kao rođendan našeg života u milosti. pic.twitter.com/E3GXFbgcUB

— EWTN Vatikan (@EWTNVatican) 7. siječnja 2024

Courtney Mares

Courtney Mares je dopisnica Katoličke novinske agencije iz Rima. Diplomirala je na Sveučilištu Harvard, izvještavala je iz novinskih ureda na tri kontinenta i dobila je Gardnerovu stipendiju za svoj rad sa sjevernokorejskim izbjeglicama.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Ruski predsjednički izbori ostavljaju katolike pred ‘neizvjesnom budućnošću’

Katoličke vijesti

Milansko katoličko sveučilište pronalazi opasnost u plastici u tlu

Katoličke vijesti

Pivo za korizmu? Pivo ’40 Days’ Biskupije Scranton pomaže hraniti beskućnike

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti