Razumijevanje Gospe kroz žene iz Biblije
Kršćanski život

Razumijevanje Gospe kroz žene iz Biblije

Ako se želite približiti stvarnoj Marijinoj osobi i razumjeti njezinu povijest i naslijeđe, svidjet će vam se ‘Marijini šapat’.

Kao katolici, vjerujemo da je Marija naša majka. S križa je Isus Mariji povjerio svog ljubljenog učenika svetog Ivana, govoreći mu da je doživljava kao svoju majku (Iv 19,27). Od tog trenutka svi su je kršćani doživljavali kao našu majku.

Ipak, koliko god često zazivamo njezino ime i zazivamo njezinu majčinsku pomoć, ponekad nam može biti teško vidjeti pravu osobu iza naslova.

Gospa se tako često prikazuje kao blistavi kip na pijedestalu da bismo mogli zaboraviti da je bila stvarna, živa, dišuća, Izraelka žena od krvi i mesa. Hodala je zemljom, smijala se, spavala, jela i živjela životom koji je izvana izgledao prilično obično.

Ako se želite približiti stvarnoj Marijinoj osobi i razumjeti njezinu povijest i naslijeđe, bit će vam drago saznati za prekrasnu novu knjigu, Šapat Marije: Što nas dvanaest starozavjetnih žena uči o Mariji.

Putovanje kroz Sveto pismo

Kroz povijest Biblije, nevjerojatne žene igrale su ulogu u priči o spasenju. Uvučena u Sveto pismo, Blažena je Majka znala i razmišljala o pričama ovih žena, a možda je i prepoznala dijelove njihove priče u svojoj.

“Kroz Stari savez poslanje mnogih svetih žena pripremalo se za Marijino,” Katekizam govori nam. Sada možemo naučiti njihove priče i naučiti ih poznavati i voljeti kao što je to činila Marija.

Slijedeći vremensku traku velike avanture Biblije, istu onu korištenu u podcastu The Bible in a Year (s fra Mikeom Schmitzom), Šapat Marije poziva katolike da istraže kako su starozavjetne žene poput Eve, Estere i Judite nagovijestile Gospu.

Autor je Gayle Somers, koji piše s dugim i promišljenim iskustvom upravo u ovoj vrsti pažljivog proučavanja Svetog pisma. Somers je predavač na Institutu za katoličku teologiju pri Svetom Tomi Apostolu i znanstveni novak u Centru Svetog Pavla, a piše i vodi biblijske studije od 1996.

Rastu u odnosu kroz priče

Šapat Marije služi kao izvor za rast odnosa s Blaženom Majkom kroz snažne priče biblijskih žena, pitanja za razmišljanje koja potiču na duboko razmišljanje o tome kako se svaka biblijska priča odnosi na naše živote i prostor za bilježenje na kraju svakog poglavlja.

S komentarima koji potiču na razmišljanje i stotinama biblijskih stihova, Šapat Marije uvodi čitatelje duboko u priču o spasenju otkrivajući kako su životi herojskih starozavjetnih žena upućivali na Mariju, a preko Marije na Boga.

Ako ste ikada željeli dublje ući u priče žena u Bibliji, a posebno ako želite znati i razumjeti priču naše Blažene Majke, Šapat Marije je knjiga koju ste čekali. Bilo bi savršeno za knjižni klub ili župnu seriju rasprava, a ja jedva čekam podijeliti ovo sa svojom ženskom skupinom u crkvi!

NIEPOKALANE POCZĘCIE
Deset žena iz Biblije koje su bile genije

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Kršćanski korijeni današnje Rijeke » Tekstovi

Katoličke vijesti

Izbavljenje iz revolucije požude 1960-ih, duhovni zlostavljači, istina o krizmi i više sjajnih poveznica!

Katoličke vijesti

Papa poziva na vojnu suzdržanost na Bliskom istoku

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti