Razmatranje dana Gospodnjeg: ‘Idite i naviještajte’
Svijet

Razmatranje dana Gospodnjeg: ‘Idite i naviještajte’

Dok Crkva obilježava sedmu vazmenu nedjelju, Jenny Kraska iznosi svoja razmišljanja o dnevnim liturgijskim čitanjima pod temom: „Idite i naviještajte“.

Od Jenny Kraska

Ove će nedjelje gotovo sve biskupije u Sjedinjenim Državama proslaviti svetkovinu Uzašašća. Uzašašće označava vrhunac Kristove zemaljske službe; to je dokaz Njegove pobjede nad grijehom i smrću, kao i Njegovog obećanja da će uvijek biti s nama.

Evanđelje bilježi posljednje Isusove upute svojim učenicima prije njegova uzašašća. Zapovijeda im da “Idu po svem svijetu i navješćuju evanđelje svakom stvorenju”. (Mk 16,15)

Ova je zapovijed poziv na djelovanje, ne samo za učenike, nego i za sve vjernike. Pozvani smo biti veleposlanici Kristove ljubavi i spasenja, naviještajući radosnu vijest svakome tko želi slušati.

Uzašašće i Isusova zapovijed podsjetnik su na našu odgovornost kao Kristovih sljedbenika da nastavimo Njegovo djelo u svijetu.

Svi smo pozvani podijeliti Njegovu poruku nade, otkupljenja i pomirenja sa slomljenim i povrijeđenim svijetom. Svatko od nas je opunomoćen Duhom Svetim da bude oruđe Božje milosti, donoseći svjetlo u tamu i iscjeljujući ranjene.

Ove nedjelje slavimo i Majčin dan, koji svečanosti Uzašašća daje dodatni sloj na značaju.

Majčin dan pruža nam posebnu priliku da odamo počast i cijenimo žene koje su nas vodile, njegovale i bezuvjetno voljele. Majke igraju nezamjenjivu ulogu u oblikovanju naših života. Njihova ljubav odražava ljubav Boga koji brine za svakoga od nas s bezgraničnom nježnošću i ljubavlju.

Bio bih nemaran kad ne bih spomenuo vjeru i ljubav Kristove vlastite majke, Blažene Djevice Marije. U Marijinu svjedočanstvu nalazimo nadahnuće da prigrlimo obećanje Kristova uskrsnuća i nadu u vječni život.

Bilo da su biološke, posvojiteljske ili duhovne, majke ostavljaju neizbrisiv trag u našim srcima, učeći nas neprocjenjivim lekcijama vjere, otpornosti i bezuvjetne ljubavi. Ovog Majčinog dana zahvalimo na daru majčinske ljubavi i bezbrojnim načinima na koje majke obogaćuju naše živote.

Dok slavimo blagdan Uzašašća i Majčin dan, razmišljajmo o međusobnoj povezanosti ovih prigoda i dubokih istina koje one prenose.

Uzašašće nas podsjeća na Kristovu pobjedu nad grijehom i smrću i Njegovo obećanje da će uvijek biti s nama. Majčin dan odaje počast ženama koje utjelovljuju božansku ljubav i njeguju sjeme vjere u srcima svoje djece.

Sveti Ivan Pavao II., u svojoj homiliji o Uzašašću 1979., govori o radosti koju je Marija doživjela znajući da je njezin Sin na nebu i potiče nas da nađemo snagu u Kristovoj ljubavi i da tu ljubav dijelimo s drugima.

„Shvatite da je Kristova snaga veća od naše slabosti, veća od slabosti cijeloga svijeta. Pokušajte razumjeti i podijeliti radost koju je Marija doživjela spoznavši da je njezin Sin zauzeo mjesto uz svoga Oca, kojega je neizmjerno ljubio. I danas obnovite svoju vjeru u obećanje Gospodina Isusa Krista, koji je otišao pripremiti mjesto za nas, kako bi se ponovno mogao vratiti i uzeti nas k sebi.”

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Vrhovni sud Alabame presuđuje da su zamrznuti embriji djeca prema državnom zakonu

Katoličke vijesti

Četvrta sezona ‘Odabranih’ postaje ‘bliža onome što svi znamo da dolazi’, kaže kreator

Katoličke vijesti

Katolički ministranti mladih sastaju se u blizini Rima kako bi se pripremili za Svjetski dan mladih 2027

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti