Raskolničke španjolske časne sestre imaju posljednju priliku izbjeći službenu ekskomunikaciju
Europa

Raskolničke španjolske časne sestre imaju posljednju priliku izbjeći službenu ekskomunikaciju

Djelatnici ACI Prensa, 17. lipnja 2024. / 17:15

Nadbiskupija Burgos u Španjolskoj odobrila je produljenje klarisama iz Belorada, dajući im novi rok do petka, 21. lipnja, da se pojave pred crkvenim sudom i povuku svoju službenu izjavu da napuštaju Katoličku crkvu, kanonski zločin. raskola, koji za sobom povlači ekskomunikaciju.

Prema španjolske novine ABCtri klarise — sestra Isabel de la Trinidad, opatica samostana, kao i sestra Sión i sestra Paz — morale su se pojaviti pred crkvenim sudom nadbiskupije Burgos najkasnije u nedjelju, 16. lipnja. , e-poštom su zatražili produženje.

Još sedam klarisa koje više ne priznaju autoritet Katoličke crkve i smatraju “Nj. Svetost Pija XII. posljednjim valjanim vrhovnim papom”, također se suočavaju s kanonskim procesom s rokom koji je izvorno bio drugačiji, ali sada je isti datum, 21. lipnja.

Prema izvorima ABC-ja u španjolskoj nadbiskupiji, “ovisno o tome što svaki od njih pojedinačno kaže, a nakon isteka roka, napravit će se procjena i postupit ćemo u skladu s tim”.

Klarise iz samostana u Beloradu i Orduñi — pod crkvenom vlašću španjolskih nadbiskupija Burgosa i Vitorije — objavljeno 13. svibnja da više ne priznaju autoritet katoličkih biskupa i pape Franje i da se stavljaju pod autoritet lažnog ekskomuniciranog biskupa po imenu Pablo de Rojas.

Crkveni sud nadbiskupije Burgos nedavno je objavio da radnje koje su poduzele španjolske klarise predstavljaju „zločin raskola, definiran u Zakoniku kanonskog prava u skladu s kanonom 751, a kazna za koju je predviđena u kanonu 1364 §. 1, te da sa sobom nosi isključenje iz posvećenog života.”

Canon 751 Zakonika kanonskog prava Katoličke Crkve definira zločin raskola kao “odbijanje podložnosti Vrhovnom Papi ili zajedništva s članovima Crkve”.

Kanon 1364 § 1 upozorava da raskolnik – kao i otpadnik ili heretik – izaziva “latae sententiae” izopćenje (automatsko), tako da bi crkveni proces pokrenut protiv ovih klarisa mogao jednostavno službeno proglasiti njihovo stanje izopćenja ili im dati priliku da se odreknu.

Prema Zakoniku kanonskog pravaosim izopćenja, raskolničkim klarisama bi se zabranio “boravak u određenom mjestu ili području” i “nošenje redovničkog habita”, što znači da bi bile prisiljene napustiti samostane u kojima trenutno borave.

Ova priča je prvi put objavljen od strane ACI Prensa, CNA-ovog partnera za vijesti na španjolskom jeziku. Preveo ga je i prilagodio CNA.

David Ramos

Diplomirao komunikologiju na Universidad Privada del Norte u Trujillu, Peru. Dio sam ACI Prensa tima više od 10 godina. Pokrivao sam putovanja pape Franje u Ekvador, Paragvaj, Meksiko, Kolumbiju, Čile i Peru. Pokrivao sam svečanost proglašenja blaženim današnjeg svetog Oscara Arnulfa Romera u San Salvadoru, El Salvador, 2015. Posebni izaslanik za istragu u Hondurasu 2016. Voditelj ureda ACI Prensa u Meksiku od 2018.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Posjet pape Franje Veneciji prikazuje umjetnost kao sredstvo susreta, bratstva

Katoličke vijesti

LEGO najavljuje set katedrale Notre-Dame de Paris

Katoličke vijesti

Hodočasnici nade usred krize: Nadbiskup Fisichella o jubileju 2025.

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti