Radništvo sprječava rađanje djece
Kršćanski život

Radništvo sprječava rađanje djece

Courtney Lorenz je imala dobar posao kao voditeljica softverskog programa. Dakle, sa 37 godina, zašto je tražila drugi posao kao blagajnica u Tractor Supply za 16 dolara na sat? “Ponekad je bilo pomalo nadrealno,” rekao je Lorenz, “doći s intenzivnog projektnog sastanka s rukovoditeljima i otići u Tractor Supply i slušati country glazbu i sklapati traperice.” Ali sve se isplatilo zbog pogodnosti za plodnost u Tractor Supply-osiguranju koje je plaćalo preuzimanje jajnih stanica. Četiri runde toga.

Lorenz je bila u istoj situaciji kao i mnoge druge žene, koje rade za osiguranje, a ne za plaću. Jessica Porta pobijedila je sunce u izlasku kako bi radila kao barista u Starbucksu pola tjedna—za pokriće IVF-a. A Maria Mendivel ih je možda sve pobijedila. Radila je u Tractor Supplyju, Starbucksu i Amazonu, a sve u potrazi za IVF postupcima.

Prve godine rađanja

Rezultati nedavne ankete Wall Street Journala i NORC-a izazvali su valove, pokazujući da manje Amerikanaca cijeni imati djecu (zajedno s religijom, domoljubljem i uključenošću u zajednicu) nego ikad prije. Samo 23 posto Amerikanaca u dobi od 18 do 29 godina – to jest Amerikanaca u najboljim godinama rađanja – kaže da im je imati djecu vrlo važno. Jedna stvar, međutim, prikupila je više poklonika, a to je novac. Godine 1998. 31 posto Amerikanaca reklo je da im je novac vrlo važan. Sada je 43 posto.

Fakultetska diploma je, prema općeprihvaćenom mišljenju, način da se uđe u poslove koji zarađuju više od drugih poslova. Sada, ne samo da žene brojčano nadmašuju muškarce na fakultetima, već su i brojčano nadmašuju muškarce u radnoj snazi ​​s fakultetskim obrazovanjem. Ali novac bi mogao biti zamjena za workism, izraz koji je autor Derek Thompson skovao. Radništvo je gledište da nam naš rad, više od načina da osiguramo sebe i svoje obitelji, daje sam naš identitet, smisao i vrijednost. Radništvo nije rad na korištenju naših darova u službi Bogu i bližnjemu. To je izopačenost rada i, kako je Thompson vidio, kvazireligija.

Svrha

Workizam je jednako oportunistički kada su u pitanju muškarci i žene. Ali što se tiče načina na koji to utječe na plodnost, dobro, biološki sat je sužen za žene. Velika javna tajna koja se čuva od žena o njihovoj plodnosti je da ona pada nakon što navrše 30 godina. Ali ženine 20-e također su desetljeće u kojem radnički život zahtijeva da postavi temelje za svoj najbolji život kako bi bila djevojka šefica – svrha i vrijednost života, zapamtiti. Radno mjesto je presretno što žene okreću svoje živote oko velikog boga rada, 24 sata na dan i kroz godine. Hej, to je sjajno za krajnji rezultat tvrtke!

Nije da ponoć otkucava u tridesetoj, a žene vide kako im se pozlaćena kočija pretvara u bundevu. Više je kao da su podne žene u 20-ima kada se radni rad i plodnost susreću u dvoboju. Stopa plodnosti u Americi je 1,66 beba po ženi (sa stopom zamjene od 2,1), tako da smo zemlja koja stari i smanjuje se. Nije da žene ne bi trebale raditi. Žene su uvijek radile. No, njihov je posao nekoć bio normativno prijateljski nastrojen i okrenut domu i ognjištu, rađanju i odgoju djece. Industrijska revolucija je to promijenila, a današnje idolopoklonstvo rada samo je pogoršalo stvari.

Novi život

Naravno, neplodnost je kompliciran izazov, kao i zašto žene rade. Ali radizam je uvelike prisutan u priči. U međuvremenu, čežnja za djecom je duboka, duboko urezana u nama i svojstvena tkivu našeg bića. Ženino tijelo (dakle i sama osoba) usmjereno je prema novom životu.

Ironija je da ako je radizam jedan veliki razlog koji sprečava žene da postanu majke, ili, što može biti slučaj, da imaju više djece nego što žele, sada se neke okreću … još više posla. Odnosno, više rada u potrazi za plodnošću – ili točnije beneficije za plodnost u osiguranju. Ali sumorna statistika neuspjeha IVF-a, povrh boli neplodnosti, sigurno će slomiti srca.

Oni od nas koji su blagoslovljeni djecom trebali bi se pobrinuti da ih, sljedeću generaciju Amerikanaca, odgajaju u istini. Učite ih, contra mundum, da u braku trebaju biti otvoreni rađanju života. Poučite ih da su “djeca baština Gospodnja, a plod utrobe njegova nagrada” (Psalam 127,3). Naučite ih da ne propuste ovu živuću, dišuću, stvorenu-za-vječnost-s-Bog baštinu i nagradite zvanu djecu-za lažna obećanja rada.

Adeline A. Allen je izvanredna profesorica prava na Pravnom fakultetu Trinity.

Ovaj je članak objavio Časopis SVIJET 12. listopada 2023

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Redatelj Andy Erwin snima filmove koji čine razliku

Katoličke vijesti

Papa otkazuje još jedan dan susreta zbog simptoma gripe

Katoličke vijesti

Održana edukacija za katoličke skaute Vrhbosanske nadbiskupije

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti