Prvi dan trodnevnice za Stepinčevo u Karmelu u Brezovici
Zagrebačka nadbiskupija

Prvi dan trodnevnice za Stepinčevo u Karmelu u Brezovici

Monfortanac o. Mihovil Filipović, SMM predvodio je misno slavlje prvog dana trodnevnice za Stepinčevo, u srijedu 7. veljače u Karmelu u Brezovici.

U uvodnim mislima, o. Filipović pozvao je vjernike da obnove ono što im je Blaženik ostavio u duhovnu baštinu.

Misao vodilja propovijedi bila je geslo koje je Blaženik uzeo: „U Tebe se Gospodine uzdam“ (Ps 31,15). Geslo je izraz dubinskog iskustva tko je Isus Krist.

„Ljubav je glavni atribut Boga koji je iz ljubavi za nas postao sluga, koji je na križ otišao radi nas… Isus je Gospodin jer ljubi. To je glavna karakteristika i bl. Alojzija Stepinca. ‘U tebe se Gospodine uzdam’ je izraz osobnog odnosa s Bogom prožetog ne samo ljubavlju već spremnošću na sve. Blaženik je rekao da je njegova politika spasiti duše, uzdao se u Boga do kraja, u svakoj prilici i neprilici i nije gubio srčanosti. Njegovo uzdanje je bilo u svjesnosti Kristove pobjede na križu. Ljubio je do kraja i praštao. Nije se trebao braniti, njegova obrana je bila čista savjest,“ istaknuo je.

O. Mihovil rekao je da je pouzdanje u Gospodina Blaženiku davalo hrabrost, snagu, ustrajnost i slobodu da svoj život istroši na slavu Božju. Ta sloboda došla je do izražaja u borbi protiv fašizma i „crvenog zmaja“. Dakle, Blaženik se nije bojao ljudi jer je imao slobodu po kojoj je pokazao svoje dostojanstvo i veličinu.

Temelj njegove slobode bila je vjera. U središtu njegove vjere bila je euharistija, štovanje Blažene Djevice Marije i molitva. Sloboda ga je u duhu činila neporočnim da brani jedinstvo Crkve, da živi jedinstvo sa svećenicima.

Bl. Alojzije Stepinac bio je čovjek obnove Crkve i društva. U tome nam je uzor tako da i njegovo geslo „U tebe se Gospodine uzdam“ postane i naše.
 

Misno slavlje animirale su pjevanjem karmelićanke, a za orguljama je bila s. M. Kristina Jadanić, OCD. 

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Nadbiskup Kutleša predvodio misno slavlje svetkovine Rođenja Gospodinova

Katoličke vijesti

Proslava 25. obljetnice biskupskog ređenja biskupa Mrzljaka i Košića u Krašiću

Katoličke vijesti

Kršteno peto dijete obitelji Sente u Župi svete Jelene Križarice u Zaboku

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti