Prva nacija, Vancouverska nadbiskupija otkriva ‘Sveti savez’ za pomirenje
Svijet

Prva nacija, Vancouverska nadbiskupija otkriva ‘Sveti savez’ za pomirenje

Dužnosnici Nadbiskupije Vancouvera, Britanske Kolumbije, i prve nacije u kojoj se nalazi najveća domorodačka rezidencijalna škola u Kanadi ponovili su svoju zajedničku predanost 26. lipnja da nastave s učenjem više o lošem postupanju prema tisućama domorodačke djece od strane vladinog obrazovnog programa kojim upravlja neki katolički vjerski redovi u takvim školama koje su radile gotovo 100 godina.

Nadbiskupija i prva nacija Tk’emlúps te Secwépemc obilježili su Dan starosjedilačkog naroda Kanade 21. lipnja objavljujući u javnosti potpisani “Sveti savez”, napisan na engleskom i Chinooku.

U dokumentu se navodi da Katolička crkva prepoznaje “duboko negativan” učinak i “trajan i štetan učinak” neadekvatno financiranog vladinog programa koji je prisiljavao djecu iz prvih naroda da budu odvojena od svojih obitelji, zabranjivao korištenje vlastitih jezika i kulturnog nasljeđa, i podvrgavali raznim vrstama zlostavljanja i zanemarivanja.

“Crkva je pogriješila, pogriješila, u tome kako se povinovala provedbi vladine kolonističke politike koja je rezultirala odvajanjem djece od roditelja i njihovih obitelji”, rekao je vancouverski nadbiskup Michael Miller, čija je nadbiskupija u zapadnoj Kanadi gdje je većina stambenih nalazile su se škole.

“Čak i najgorljiviji skeptici moraju znati da bi sustav koji zahtijeva ili vrši pritisak na razdvajanje obitelji imao razorne posljedice, tragične posljedice”, rekao je 26. lipnja na brifingu za internetske medije o savezu.

Dokument koji su 31. ožujka potpisali Miller, biskup Joseph Nguyen od Kamloopsa, Britanska Kolumbija, i poglavica Tk’emlúps te Secwépemc Rosanne Casimir detaljno opisuje vremenski okvir koji počinje papinskom bulom iz 1500-ih u kojoj se crkva obvezala na poštivanje prava domorodačkih naroda na njihovu slobode i posjeda dok se trude da ih privedu vjeri. Nadalje, bilježi se da je papa Pavao V. pristao na usmeni konkordat (zapisan u wampum pojasu) s nacijom Mi’kmaq, priznajući njihova “prava, jurisdikciju i tradiciju unutar njihovog teritorija”, njihov suverenitet i pravo crkve “da širi katolicizam unutar Mi’kmaq teritorija.”

Uključuje burne godine koje su uslijedile nakon osnivanja rezidencijalnih škola u kasnim 1800-ima, uključujući Indijanski zakon iz 1920. koji je zahtijevao da sva domorodačka djeca pohađaju dnevnu školu ili internacionalne škole.

Potpisani dokument ističe sporazum o nagodbi iz 2007. i rezultirajuće javne isprike kanadskog premijera iz 2008. za vladine škole i crkvu zbog postupanja prema domorodačkim učenicima u tim školama. Sporazum je pozivao na osnivanje Komisije za istinu i pomirenje koja bi istražila utjecaj domova i stvorila povijesne zapise o nalazima. Također je nalagao isplatu gotovine i naknade u cijelosti, što je u dokumentu navedeno “iako je tehnički dovršeno, daleko je ispod navedenih ciljeva.”

Tijekom osam godina komisija je razgovarala sa 6500 svjedoka o rezidencijalnom školskom sustavu i njegovom utjecaju. Utvrđeno je da je više od 3200 djece navodno umrlo u internatskim školama u njihovoj 150-godišnjoj povijesti. Komisija je rekla da su mnogi umrli “daleko od kuće” i da nije jasno gdje su djeca pokopana.

Povjerenstvo je utvrdilo da su zarazne bolesti glavni uzrok lošeg zdravlja i smrti među domorodačkim stanovništvom, au dokumentu se kaže kako istraživači vjeruju da su djeca možda bila bolesna prije nego što su smještena u loše vođene škole ili da su se razboljela zbog prenapučenosti i nehigijenskih uvjeta u školi. škole.

Godine 2021. radarsko istraživanje koje prodire u zemlju na kopnu indijske rezidencijalne škole Kamloops pronašlo je više od 200 “anomalija”, za koje se sumnja da su grobna mjesta.

Godinu dana kasnije papa Franjo otišao je u Kanadu i ispričao se za članove crkve koji su sudjelovali “u projektima kulturnog uništenja i prisilne asimilacije”, nazvavši vladinu politiku prema školama “katastrofalnom” i “nespojivom s Evanđeljem Isusa Krista”.

Casimir je na brifingu rekao da će dio o “obvezama djelovanja” u “Svetom savezu” biti put naprijed za sve potpisnike. Zabilježila je neke radnje.

“Tražit ćemo odgovarajuće načine za obilježavanje sjećanja na djecu u domovima i redovito ih prizivati ​​u sjećanje na svetim ceremonijama koje ćemo provoditi zajedno kako bismo osigurali da se njihovi životi nikada ne zaborave”, rekla je. “Radit ćemo zajedno i potpuno transparentno dijeliti informacije kako bismo utvrdili istinu: identitete djece, okolnosti njihove smrti i sve informacije o nestaloj djeci kako bismo osigurali da možemo točno odrediti njihove matične zajednice, kako bi mogli počivajte u miru i njihove obitelji mogu dobiti odgovore koje traže.”

Casimir je rekao da je sklapanje saveza postavilo “puno presedana” u Kanadi i da je to značilo izgradnju partnerstava kako bi se poduzeli koraci prema ozdravljenju i pravdi.

“Potrebno je da svi na svim razinama hodaju tim putem i putuju zajedno i stoga bih potaknula druge da također uspostave te odnose kako bi mogli poduzeti te značajne korake”, rekla je.

U osvrtu od 27. svibnja upućenom “Tk’emlúps te Secwépemc, zajednici i saveznicima” na treću godišnjicu pronalaska 200 sumnjivih grobnih mjesta, Casimir je rekao: “U ovom trenutku smo duboko u istražnom radu” i da do sada su nalazi u skladu s grobnim mjestima.

U “Svetom savezu” crkva se obvezuje pružiti znanstvenu i tehničku ekspertizu i tehničke usluge za istragu. Miller je potvrdio sredstva za to i ono što će “zahtjev Prvih naroda da se učini za daljnje ozdravljenje i pomirenje” doći će od 22 milijuna dolara bespovratnih sredstava koje su najavili kanadski biskupi 2021.

Zahvalio je Kazimiru na suradnji Prvog naroda s Crkvom u njihovim naporima prema pomirenju i ozdravljenju.

Miller je rekao: “Osim učenja koje smo stekli, ljubaznost i otvorenost ljudi su me duboko dirnuli i bili uzrok velike nade.”

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Otac Byron, pisac, profesor i bivši predsjednik sveučilišta, pozvan kao ‘vizionarski vođa’

Katoličke vijesti

UN zabrinut zbog nepostojanja povoljnog okruženja za izbore u Južnom Sudanu u prosincu 2024.

Katoličke vijesti

Policija odustaje od istrage o uništavanju kipa Blažene Majke u Nebraski

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti